Nadia Murad on historian toiseksi nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja - Pakeni Isisin orjuutta ja puolustaa nyt muita seksuaalisen väkivallan uhreja

Nadia Murad on 25-vuotias irakilainen ihmisoikeusaktivisti, joka pakeni Isisiä ja puhuu nyt kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nadia Murad on 25-vuotias irakilainen ihmisoikeusaktivisti, joka pakeni Isisiä ja puhuu nyt kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta.
Teksti:
Katariina Taleva

Nadia Murad palkittiin tänään yhdessä Denis Mukwegen kanssa Nobelin rauhanpalkinnolla.

© Otava

Nadia Murad joutui Isisin taistelijoiden hyväksikäyttämäksi 21-vuotiaana, kun terroristijoukot hyökkäsivät hänen kyläänsä. Häntä ja tuhansia muita jesidinaisia pidettiin Isisin seksiorjina omassa kotikylässään Pohjois-Irakissa sekä useissa muissa Isisin kohteissa.

Ennen Isisin hyökkäystä kotikyläänsä Murad haaveili historian opettajan sekä meikkitaiteilijan urasta.

Jesidit ovat kurditaustainen, etnis-uskonnollinen vähemmistöryhmä, joka joutui Isisin puhdistusten kohteeksi. Väestöryhmä on usean vuosisadan aikana kohdannut syrjintää sekä kansanmurhakampanjoita.

Noin kolme kuukautta kestäneen vankeuden aikana Isisin jäsenet raiskasivat Muradin useita kertoja. Hän onnistui lopulta pakenemaan orjuudesta ja kertoo selviytymistarinansa kirjassa Viimeinen tyttö- Olin Isisin vankina (Otava).

Toiseksi nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja

Nyt 25-vuotias irakilaisnainen on kiertänyt maailmaa puhumassa jesidikansaa koskettavasta kansanmurhasta sekä kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta.

Murad on toiseksi nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Nuorin palkinnon saaja on Malala Yousafzai, joka oli rauhanpalkinnon saadessaan 17-vuotias.

Nobel-komitea kommentoi, että Murad on osoittanut ”harvinaista rohkeutta oman kärsimyksen kohtaamiseen ja muiden uhrien puolustamiseen.” Komitea katsoi Muradin ansioiden sopivan hyvin kriteereihin, joita Alfred Nobel testamentissaan asetti palkinnon saajille.

Nadia Murad voitti EU-parlamentin Saharov ihmisoikeuspalkinnon vuonna 2016 yhdessä Lamiya Aji Basharin kanssa. He molemmat ovat paenneet Isisin orjuudesta ja ottaneet aktiivisesti kantaa naisten puolesta, jotka ovat kokeneet terroristijärjestöjen seksuaalista väkivaltaa.

Murad nimitettiin myös YK:n hyväntahdonlähettilääksi vuonna 2016.

Tunnettu ihmisoikeusasianajaja Amal Clooney on toiminut Muradin lakineuvojana ja on puhunut jesidi-yhteisön puolesta YK:ssa.

X