Kokosimme säästövinkit! Näin helposti omakotitalossa voi säästää energiaa – Yhden asteen alempi lämpötila laskee jo 5 prosenttia lämmön kulutusta

Karkeasti kaksi kolmasosaa kodin kokonaisenergiankäytöstä kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Kun ulkona sää viilenee, on tärkeää säätää huonelämpötilat. Millaisilla muilla keinoilla voi pienentää lämmityskuluja?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Energiakriisi on saanut monet pohtimaan, mistä on viisainta säästää.

Karkeasti kaksi kolmasosaa kodin kokonaisenergiankäytöstä kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Kun ulkona sää viilenee, on tärkeää säätää huonelämpötilat. Millaisilla muilla keinoilla voi pienentää lämmityskuluja?
Teksti:
Tyyne Pennanen

Miten koko kodin ja sen eri huoneiden lämpötila kannattaa säätää? Pieniinkin arjen käytäntöihin kannattaa nyt kiinnittää huomioita, mutta kodin työläämpiäkin energiaremontteja säästösyistä kannattaa nyt toteuttaa.

Nämä säästövinkit antoi Teemu Kettunen Motivasta.

Näin omakotitalossa voi säästää energiaa – Listasimme neuvot!

1. Yhdellä asteella alempi lämpötila asunnossa pienentää lämmön kulutusta viisi prosenttia.

2. Kokeile, pärjäätkö viileämmässä kuin mihin olet tottunut: lämpötilaa voi tiputtaa puoli astetta kerrallaan ja totutella pari viikkoa, ja sitten pudottaa taas puoli astetta ja totutella taas pari viikkoa.

3. Talvisin oleskelutilan suositeltu lämpötila on 20–22 astetta, mutta makuuhuoneessa 18 astetta voi riittää. Viileässä yleensä nukkuu paremmin. Vierashuone kannattaa pitää viileänä ja ovi kiinni.

4. Sähköpatterilla lämpötila on helppo muuttaa nopeastikin. Vesikiertoinen lattialämmitys lämpöpumpun kanssa toteutettuna on patterilämmitystä tehokkaampi mutta sen säätely on hitaampaa.

5. Kylpyhuoneen sähköistä mukavuuslattialämmitystä kannattaa käyttää harkiten ja muistaa pitää kylpyhuoneen ovi kiinni, jotta lämpö ei karkaa.

Jopa kolmannes lämpöhäviöistä syntyy ilmanvaihdon kautta

6. Kovilla pakkasilla ilmanvaihtoa ei kannatta laittaa tehokkaimmalle, koska ilma on muutenkin rutikuivaa.

7. Huolehdi siitä, että ikkunat on tiivistetty laadukkailla tiivisteillä ja että tiivisteet ovat kunnossa.

8. Monen omakotitalon katto on huonosti eristetty. Lämpö nousee ylöspäin ja karkaa taivaan tuuliin. Ullakon yläpohjan eristäminen esimerkiksi puhallusvillalla on pienehkö ja edullinen remonttitoimenpide. Varsinkin yksikerroksisessa omakotitalossa ja rivitalossa sen avulla voi säästää hyvin energiaa.

9. Lattiaremontin yhteydessä voi vaihtaa taloonsa vesikiertoisen lattialämmityksen. Se tosin korottaa lattian pintaa vähän ylemmäksi.

Energiaremonttiin voi saada tukea

10. Valtio tukee ympärivuotuisessa käytössä olevien omakotitalojen ja taloyhtiöiden energiaremontteja. ARAlta voi saada tukea omakotitalon lämmitysjärjestelmän remonttiin enintään 4 000–6 000 euroa. Öljylämmityksen vaihtajat saavat ELY-keskuksen tukea 2 500 tai 4 000 euroa. Tästä syksystä lähtien ELY-keskuksen tukea saavat myös kaasulämmityksen vaihtajat.

11. Jokaisella maakunnalla on maksutonta energianeuvontaa.

Lue myös: Energiaremontti pienentää asumisen kustannuksia – Näin Ilkka Hiiro korvasi öljylämmityksen ja säästää nyt noin 2 750 euroa vuodessa

energiaremontti ilkka hiiro

Nurmijärven Klaukkalassa asuva Ilkka Hiiro luopui fossiilisesta öljylämmityksestä ja teetti energiaremontin omakotitaloonsa. © Tommi Tuomi

X