Voiko auton lahjoittaa lapsenlapselle ilman veroseuraamuksia? Entä kannattaako asunto myydä sukulaiselle halvalla? Näin lahjoitat omaisuutta verottomasti

Tiesitkö, että rahaa ja omaisuutta voi siirtää jälkeläisille verottomana? Se pitää kuitenkin tehdä suunnitellen ja lain mukaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Voiko auton lahjoittaa lapsenlapselle ilman veroseuraamuksia?

Tiesitkö, että rahaa ja omaisuutta voi siirtää jälkeläisille verottomana? Se pitää kuitenkin tehdä suunnitellen ja lain mukaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Omaisuutta voi siirtää ja lahjoittaa jälkikasvulle vähitellen. Viva-lehden Tarja neuvoo -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Voinko lahjoittaa autoni lapsenlapselleni ilman veroseuraamuksia?

Meillä oli ennen kaksi autoa, mutta nyt pärjäämme yhdellä. Voimmeko antaa toisen auton lapsenlapsellemme ilman veroseuraamuksia? Kysyy nimimerkki Bensaa suonissa.

Vastaus: Auton omistusta ei tarvitse siirtää, riittää kun antaa avaimet ja luvan ajaa. Kun näin siirtää vain käyttöoikeuden, ei lahjaveroa tarvitse maksaa vaikka auto olisi kuinka uusi ja arvokas.

Auton käyttöoikeudesta ei siis veroteta lahjana.

Myynkö asunnon sukulaiselle halvalla vai otanko vuokralle?

Kuinka paljon rahaa tai omaisuutta voi lahjoittaa jälkikasvulle? © istockphoto

 

 

 

 

 

 

Myynkö asunnon sukulaiselle halvalla vai otanko vuokralle?

Meillä on joustava asunto. Kannattaako se myydä sukulaistytölle vai ottaa hänet vuokralle? Kysyy nimimerkki Katto pään päälle.

Vastaus: Jos haluaa päästä helpolla eikä ole tarpeen myydä asuntoa eikä setviä verovaikutuksia, asunnon voi vuokrata sukulaiselle. Eikä hänen tarvitse maksaa vuokraa, jos et halua sitä periä.

Ilmaiseksi asuminen ei ole lahjaverotettavaa, eikä olematonta vuokratuloa veroteta sinulla. Vuokranantaja voi hoitaa kaiken asunnon maksuliikenteen.

Asiantuntijana verojuristi Tuomo Lindholm Veronmaksajain Keskusliitosta.

Lue myös: Näin paljon rahaa voi verottomana lahjoittaa – Siirrä omaisuutta jälkikasvulle vähitellen

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X