Nämä rikokset eivät vanhene koskaan – Lakialoite pyrkii kumoamaan tapon vanhenemisajan

Suomen rikoslain mukaan rikokset, joista säädetty ankarin rangaistus on elinkautinen, eivät vanhene koskaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rikoslaissa on säädetty, missä ajassa rikokset vanhenevat. Kun määritelty aika on kulunut, rikoksesta ei voi enää nostaa syytettä.

Suomen rikoslain mukaan rikokset, joista säädetty ankarin rangaistus on elinkautinen, eivät vanhene koskaan.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Rikokset puhuttavat. YLE kertoi toukokuun alussa kokoomuslaisten kansanedustajien lakialoitteesta, jossa vaaditaan vanhentumisajan poistamista tapon syyteoikeudesta. Lakialoitteen on allekirjoittanut yli 160 kansanedustajaa.

Jos aloite menee läpi, henkilön voisi asettaa syytteeseen taposta vielä 20 vuotta henkirikoksen jälkeen. Nykyisin tappo vanhenee 20 vuodessa.

Rikoslaissa on säädetty, missä ajassa kukin rikos vanhenee. Kun määritelty aika on kulunut, kyseisestä rikoksesta ei voi enää nostaa syytettä.

Vanhenemisaika määritellään rikoksen vakavuuden mukaan. Pisin 20 vuoden vanhenemisaika on niillä rikoksilla, joissa ankarin rangaistus on kahdeksan vuoden määräaikainen vankeus.

Suomen rikoslain mukaan rikokset, joista säädetty ankarin rangaistus on elinkautinen, eivät vanhene koskaan. Näitä ovat murha sekä erinäiset vakavat sota- ja maanpetosrikokset kuten vakoilu.

Lue myös: Henkirikoksia tehdään Suomessa nyt vähemmän kuin koskaan – Tapauksia selvitetään tehokkaasti, sillä tekijä löytyy noin neljään tapaukseen viidestä

Henkirikos Suomessa on nyt harvinaisempi kuin koskaan.
Suomessa vuonna 2023 tehtyjen henkirikosten määrä ei ole vain sotien jälkeisen ajan vaan koko ­tilastoidun ­historian alhaisin. © iStock

Vanhojen rikosten näyttö ei usein riitä

Tamperelaisen Asianajotoimisto Mäkelä & Penttilän asianajaja ja varatuomari Jaakko Mäkelä pitää tapon vanhenemisajan kumoamista perusteltuna.

”Nykylainsäädäntö voi aiheuttaa ongelmia silloin, jos tutkitaan kymmeniä vuosia vanhaa henkirikosta. Silloin ainoa rikosnimike tutkinnassa voi olla murha, koska tappo on vanhentunut. Välillä on hieman keinotekoista, että henkirikosta, jossa murhan tunnusmerkit eivät välttämättä täyty, pitää ajaa oikeusprosessissa murhana. Murhan osoittaminen kymmeniä vuosia henkirikoksen jälkeen on hankalaa.”

Joskus sekin onnistuu.

Vuonna 2023 Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi henkilön vuonna 1994 tapahtuneesta lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta elinkautiseen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomessa annetaan tuomio näin pitkän ajan jälkeen rikoksesta.

”Usein vanhojen henkirikosten syytteet kaatuvat, kun näyttö ei riitä murhatuomioon. Vaikka olisi näytön perusteella selvää, että joku on tappanut toisen yli 20 vuotta sitten, ei siitä voida nostaa syytettä ja tuomita, elleivät murhan tunnusmerkit täyty. Sen osoittaminen vuosikymmenten jälkeen on hyvin haastavaa.”

Hiljattain lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten vanhenemisaikoja muutettiin siten, että syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan vasta silloin, kun uhri on saavuttanut 23 tai 28 vuoden iän.

Jaakko Mäkelän mukaan myös muiden vakavien rikosten vanhenemisaikaa voisi arvioida uudelleen, jos lakimuutoksia tehdään tapon vanhenemisajan kohdalla. Hän huomauttaa, että lain mukaan syyteoikeutta voidaan nykyisinkin jatkaa yhdellä vuodella, jos erittäin tärkeä yleinen etu sitä vaatii.

Lue myös: Ilpo Härmäläinen katosi elokuussa 1994 – Nyt rikostarkastaja paljastaa, miten Airiston murha vihdoin ratkesi ja ruumis löytyi

Ilpo Härmäläinen
Ilpo Härmäläisen ruumis löytyi yli 40-metrin syvyydestä. Auringonvalo ei syvyyksiin kanna ja vesi on sameaa. © Tommi Tuomi
X