Mikä on demokratian vaihtoehto tai onko sellaista?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Brittien neuvoa-antavista seurasi kaamea äänestyskankkunen.

Meillä suomalaisilla on tapana sanoa, että otetaanpa pienet neuvoa-antavat, kun olemme epätietoisia siitä, mitä pitäisi tehdä. Poliitikkokin saattaa ehdottaa neuvoa-antavia ihan vilpittömästi mielipidettämme arvostaen. Tai sitten meitä kansalaisia mielistelläkseen ja kilpailijoitaan hätistelläkseen.

Hänen motiivinsa voivat olla toiset kuin kansanäänestysinnoissamme luulemme.

Brittien neuvoa-antavista seurasi kaamea äänestyskankkunen. ”En ajatellut, että minun äänelläni olisi väliä, koska ajattelin, että pysymme EU:ssa”, tuumi yksi heistä Brexit-kohmelossa.

Toinen suri, ettei Englanti voi enää osallistua jalkapalloilun EM-kisaan. ”Kun emme ole enää Euroopassa.” MM-kisaan kuulemma pääsisi. Maailmassa tuo britti siis vielä tunnisti olevansa.

Kun tulevaisuuden nuori lukee historiankirjastaan äskeisen juhannuksen tapahtumista, hän saattaa tehdä poliittisesti epäkorrektin kysymyksen: ”Onko demokratia mainettaan pahempi?” Pakkohan siihen on vastata, että paras järjestelmä, sillä vaihtoehdot eivät houkuttele. Pitää kuitenkin ymmärtää, mitä äänestää ja miksi.

Kannattaa osata vähän shakkiakin, jotta näkee useamman siirron päähän.Tämä koskee meitä kaikkia EU-kansalaisia, joita ajatus neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä houkuttelee milloin missäkin asiassa.

Sen mahdolliset äkkiväärät seuraukset saavat arvostamaan edustuksellista demokratiaa.

Voi tästä kaikesta jotain hyvääkin koitua, jos EU ottaa opiksi kritiikistä, uudistuu ja keskittyy yhteisiin, isoihin kysymyksiin eikä kaupunkilegendoissa kummitteleviin, käyriin kurkkuihin. Jos byrokratia kevenee ja kustannuksia karsitaan, jotta EU-hyödyt tuntuvat maksajista hintansa väärteiltä. Jos vaikeat ajat lopulta yhdistävät eivätkä lopullisesti erota.

Toivottavasti jokainen ”jos” on pikimmiten ”kun”.

Meidän suomalaisten kannattaisi nyt välttää meille luontaista, kaikesta kaikkein eniten kärsivän Brexit-uhrin roolia. Ollaan edes pilkun verran positiivisia ruotsalaisia. Hehän heti ilmoittivat, että pian Tukholma on uusi Lontoo.

X