Vankilaan jo 7-vuotiaana – Näin nuori rikoksentekijä voi joutua vastuuseen teostaan eri maissa

Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja vaihtelee maailman maissa 7–18-ikävuosien välillä. Suomessa se on yksi maailman korkeimmista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alimpia mahdollisia rikosoikeudellisen vastuun ikärajoja eri maissa. Lähde - CRIN

Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja vaihtelee maailman maissa 7–18-ikävuosien välillä. Suomessa se on yksi maailman korkeimmista.
Teksti:
Aino Mielo

Vantaan kouluampumisen yhteydessä on nuori rikoksentekijä on puhuttanut ja on keskusteltu rikosoikeu­dellisen vastuun ikärajasta. Suomessa ikäraja on 15 vuotta, mikä perustuu nuoren kehitykselliseen tasoon.

Myös Norjassa, Ruotsissa ja Islannissa ikäraja on 15 vuotta. Tanskassa ja Baltiassa se on 14.

Joissakin maissa ikäraja on huomattavasti alhaisempi ja rikosoikeudelliseen vastuuseen voi joutua jopa 7-­vuotias lapsi. Tämä on mahdollista ­esimerkiksi Intiassa, ­Nigeriassa, Tansaniassa, Qatarissa ja Singaporessa.

Tiedot ikärajoista perustuvat Lasten oikeuksien kansainvälisen järjestön Childs Rights International Networkin (CRIN) tietoihin.

Järjestö seuraa lasten tuomioita ja rikosoikeudellisen vastuun ikärajoja eri maissa. Tiedot perustuvat maiden rikoslainsäädäntöön.

Australiassa rikosoikeudellinen vastuu on jo 10-vuotiaalla

Huomattavasti nuorempia vangittuja ei ole pelkästään kolmansissa maissa. Myös joissakin länsimaissa, kuten Australiassa ja Isossa-Britanniassa, 10-vuotias on rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Euroopan maissa ikäraja on tavallisimmin 14 vuotta.

Ainakin kahdessa muslimimaassa tytöillä ja pojilla on eri ikäraja, poikien eduksi. Esimerkiksi Iranissa tyttöjen rikosoikeu­dellisen vastuun ikäraja on 9 vuotta, poi­kien 15 vuotta.

Saudi-Arabiassa puolestaan tyttöjen ikäraja on 7 vuotta, poikien 12 vuotta.

Tulisiko rikosoikeudellista ikärajaa laskea Suomessakin?

Viertolan koulun suru-uutisten myötä Suomessa on pohdittu, tulisiko rikosoikeu­dellisen vastuun ikärajaa ­laskea.

Kouluammunnassa yksi lapsi menehtyi ja kaksi on loukkaantunut vakavasti, mutta 12-vuotias epäilty ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa teos­taan.

Suomea korkeampi ikäraja syyntakeisuudelle ­löytyy ­­esimerkiksi Puolasta (17), Belgiasta (18) ja Brasiliasta (18).

Oikeuspsykiatri ja psykiat­risen vankilasairaalan osaston ylilääkäri Hanna Putkonen ei pidä ikärajan alentamista tarpeellisena.

”Jos lapsi tekee rikoksia, ensisijaisesti häntä tulee hoitaa, ei rangaista.”

Putkonen ajattelee, ettei lapsi voi olla vastuullinen teostaan aikuisen tavoin. Lapsi on alisteisessa asemassa suhteessa huoltajiinsa ja vaikutuksille altis eri tavoin kuin aikuiset.

Vaikka lapsi olisi ­ikätasoaan kehittyneempi ja kognitiivisesti huomattavan lahjakas, on hän usein tunnetasolla ”korkeintaan ikäisensä tasolla”.

Lue myös: Kouluihin kohdistuu 60–100 uhkausta joka vuosi – ”Lukuisia uhkauksia” Viertolan kouluammunnan jälkeisenä päivänä

”Haluammeko olla maa joka pitää lapsia vankilassa?”

CRIN:n tiedoista käy ilmi, että useissa maissa nuorin mahdollinen ikäraja koskee vain vakavimpia rikoksia, kuten tappoa, ja vankeustuomio langetetaan nuorimpien kohdalle vain, jos tekijän katsotaan olevan tarpeeksi kypsä ymmärtämään tekonsa.

Hanna Putkosen mukaan tällöin arvioidaan lapsen kognitiivista ja emotionaalista kyvykkyyttä suhteessa eettiseen päätöksentekoon.

”Tämä on paitsi tieteellinen kysymys myös arvokysymys. Haluammeko olla maa, joka pitää lapsia vankilassa? Olisi hyvin järkyttävää, jos Suomi poikkeaisi tässä asiassa muista pohjoismaista.”

Australiassa ja Kanadassa rikosoikeudellisen vastuun ikärajat ovat ­länsimaiden matalimpia.

Lue myös: Mikä auttoi Oriveden kouluampumisesta selviytynyttä opettajaa kääntämään trauman arjen voimavaraksi?

Trauman itsehoito
”Ehkä olen nyt henkisesti vahvempi ihminen”, opettaja Tommi Kuusisto sanoo.
X