Onko Liiga kartelli vai ei? – ”KKV katsoi, että Liigan seurat muodostavat kartellin”, sanoo urheiluoikeuden asiantuntija

Jääkiekon pudotuspelit alkoivat niin kaukalossa kuin kabineteissakin. Kuluttaja- ja kilpailuvirasto tutkii sarjajärjestelmien laillisuutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

KalPa ja HIFK kamppailivat Helsingin Jäähallissa runkosarjan päätöskierroksella 12. maaliskuuta.

Jääkiekon pudotuspelit alkoivat niin kaukalossa kuin kabineteissakin. Kuluttaja- ja kilpailuvirasto tutkii sarjajärjestelmien laillisuutta.
Teksti:
Jukka Vuorio

Samaan aikaan kun kaukalossa valmistaudutaan kauden tärkeimpiin peleihin, jääkiekon toimistoissa ja kokoushuoneissa käydään tulikivenkatkuista kiistaa siitä, onko koko ylimpien sarjatasojen järjestelmä laillinen.

Ammattilaisjääkiekkoili­joita edustava Pelaajayhdistys ­jätti 11. maaliskuuta Kilpailu- ja kuluttajavirastolle toimenpidepyynnön, jotta KKV tutkisi sarjajärjestelmien laillisuutta. Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt kertoi tiedotustilaisuudessa, että yhdistys epäilee SM-liigaa, liiga­seuroja sekä Jääkiekkoliittoa määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä ja laittomasta kartellista viimeksi ­kuluneen 24 vuoden aikana.

”On tärkeää, että nykyisen sarjajärjestelmän epäilty laittomuus tutkitaan. Näin pääsemme rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden suomalaista jääkiekkoa ­pelaajille, kannattajille ja kaikille osapuolille”, Ramstedt sanoi yhdistyksen tiedotteessa.

”Jos on teoriassa urheilullinen avoimuus, mutta muut taloudelliset realiteetit ovat täysi mahdottomuus, niin ei tilanne kauheasti lämmitä. Se saattaisi vesittää urheilullisen karsinnan”, sanoo. Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Nousu Liigaan vaikeaa

Kiista juontaa siihen, että Liigaan ei ole voinut vuosikausiin nousta alemmalta sarjatasolta Mestiksestä urheilullisin perustein eli pelaamalla. ­Liiga on luvannut palauttaa urhei­lulliset karsinnat vuonna 2025, mutta niihin on kytketty laajoja taloudellisia vaatimuksia Liigaan mieliville seuroille.

Siksi Liigaan on koko kauden ajan erilaisissa podcasteissa ja kolumneissa liitetty sanaa kartelli. Talouselämässä kartelli tarkoittaa yritysten yhteenliittymää, jonka tarkoituksena on saavuttaa monopoli tai siihen verrattava asema markkinoilla keskinäistä kilpailua rajoittamalla. Sekä Veroviraston että Kilpailu- ja kuluttajaviraston määritelmän mukaan kartellit aiheuttavat taloudellista vahinkoa markkinoille ja koko yhteiskunnalle.

Kiekkokevään kuumin kysymys on, onko Liiga kartelli? Huippujuristi ja urheilu­oikeuden asiantuntija Olli Rauste on perehtynyt Liigaan liitettyihin kartelliväitteisiin. Rauste sanoi Seuralle tammikuussa, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV totesi jo vuonna 2019, että Liiga on kartelli.

KKV:n vuoden 2019 linjauk­sessa oli kyse yksittäisen pelaa­jan työoikeudellisesta asiasta, kun Michael Keränen siirtyi vuonna 2017 KHL-­seura Jokereista liigaseura Ilvekseen, mistä Liiga asetti Ilvekselle sakon. KKV totesi myöhemmin sakon laittomaksi.

”Keräsen tapauksessa KKV katsoi, että Liigan seurat muodostavat kartellin, mutta myös Liiga osakeyhtiönä monopoli­asemassa olevana ­yrityksenä on vastuussa”, Rauste sanoi Seuralle.

Aiempi päätös on vuodelta 1995

Alkuvuodesta 2024 on sen sijaan puhuttu siitä, ­estääkö Liigan viidentoista seuran kartelli muiden suomalaisten jääkiekkoseurojen ­tulemisen alalle ja asettaa näin muut seurat ja niiden takana olevat yritykset perusteettomasti eri asemaan. Tätä Pelaajayhdistyskin ­haluaa nyt selvittää.

Kilpailuvirasto on aiemmin vuonna 1995 tutkinut samaa aihetta, määräävän markkina-­aseman väärinkäyttöä ammattilaisurheilussa koripallon puolella. Silloisessa päätöksessään Kilpailuvirasto totesi, että määräävässä markkina-asemassa oleva elinkeinonharjoittaja tai elinkeinonharjoittajien yhteenliittymä [kuten Liiga] ei saa asettaa eikä soveltaa sellaisia ehtoja ja määräyksiä, jotka keinotekoisesti sulkevat alalta pois joitakin yrityksiä [kuten Mestiksen seurat] tai jotka merkitsevät keskenään samanlaisten yritysten joutumista perusteettomasti eri asemaan.

Jos KKV katsoo Liigan ja sen muodostavien seurojen syyllistyneen tähän, ne voidaan määrätä maksamaan tuntuvia korvauksia alempien sarjatasojen seuroille.

Lue myös: Seura selvitti: Jääkiekon SM-liiga rypee mullistuksen kourissa – Määrääkö tahdin urheilu vai raha?

Kiekko-Espoo sai täysosuman ja hyvin todennäköisesti paikan SM-liigasta syksyksi 2024. Seuran hakemus on yksimielisesti hyväksytty lisenssikomiteassa. Viimeisen päätöksen tekee vielä Liigan yhtiökokous. © Jussi Nukari / Lehtikuva

Lue myös: Raimo Helminen ei uransa pettymysten hetkinä suonut armoa itselleen – ”Olen kironnut huonouttani; miksi en pystynyt auttamaan joukkuetta enemmän”

Raimo Raipe Helminen
Jääkiekko oli luonteva lajivalinta tamperelaispojalle: ”Olen syntynyt siihen Koikkarin ulkojääkaukalon viereen, ja vietin kaukalossa koko lapsuuteni.” © Sara Pihjala
X