Onni Sarmasteeseen yhdistetty yritys sai maistaa omaa lääkettään – Justitus Internationalia haetaan konkurssiin

Hämäriä vanhoja velkoja suurilla kuluilla ja koroilla kuluttajilta perinyttä Justitus International Oy:tä haetaan konkurssiin – Yritys ei maksanut hovioikeudessa häviämänsä velkomustuomion oikeudenkäyntikuluja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liikemies Onni Sarmasteeseen liitettyä yritystä haetaan konkurssiin.

Hämäriä vanhoja velkoja suurilla kuluilla ja koroilla kuluttajilta perinyttä Justitus International Oy:tä haetaan konkurssiin – Yritys ei maksanut hovioikeudessa häviämänsä velkomustuomion oikeudenkäyntikuluja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

Pirkanmaan käräjäoikeuteen tiistaina 27.12.2022 toimitetusta konkurssihakemuksesta selviää, että Justitus International Oy ei ole maksanut konkurssiuhkaista maksukehotusta lakiasiantoimisto Olli-Matti Korhoselle. Maskikaupoista tunnettu liikemies Onni Sarmaste löytyy konkurssiin haetun yrityksen taustalta.

Maksamaton lasku koskee Justitus Internationalin häviämän velkomustuomion oikeudenkäyntikuluja. Yritys toimi aiemmin nimellä Kasbono Oy.

Justitus International peri kuluttajalta Kasbono Oy:ltä sille siirtyneitä velkoja. Kuluttajan kiistettyä velat Justitus International hävisi oikeusjutun ensin Pirkanmaan käräjäoikeudessa ja sitten Turun hovioikeudessa.

Lakimies Olli-Matti Korhonen kertoo, että yleensä hävityn oikeudenkäynnin korvaukset maksetaan.

”Harvinaista Justitus Internationalin kohdalla on myös se, että yhtiö jatkaa oikeudenkäyntien sumaa. On ilmeisesti kymmeniä, ellei useampiakin juttuja vireillä. Yhtiö ei ole toisissakaan tapauksissa maksanut, vaikka on hävinnyt oikeuskäsittelyn”, Korhonen sanoo.

KKV varoittanut yrityksestä

Yrityksen toimista on uutisoitu pitkin vuotta. Kuluttaja- ja kilpailuvirasto (KKV) on varoittanut Kasbono Oy:n toiminnasta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) ei ole hyväksynyt Kasbonoa perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin.

”Justitus Internationalin toimintaan on yritetty puuttua, mutta yhtiön toimihenkilöt käyttävät hyväkseen lainsäädännön porsaanreikiä. Muodollisesti yhtiö ei harjoita perintätoimintaa. Se hakee omille saatavilleen suoritustuomiota oikeudenkäynnissä, jonka takia yhtiön toimet eivät lähtökohtaisesti ole perintätoiminnan valvonnan alla”, Korhonen sanoo.

Justitus International on lähettänyt kuluttajille kirjeitä, joissa se uhkaa oikeustoimilla, jos vaadittuja maksuja ei makseta. Yritys väittää, että kyseessä on lasku jopa kymmenen vuotta vanhasta maksamattomasta pikavipistä.

Haastava valvottava

”Valitettavasti suomalaiseen kulttuuriin kuuluu hyvin vahvasti luottamus siihen, että velkoja on oikealla asialla. On ollut hyvin vaikea hyväksyä ja ymmärtää sitä, että kaikilla velkojilla ei ole aina puhtaat jauhot pussissa”, Korhonen toteaa.

Kuluttajat ovat saattaneet maksaa suuriakin summia pelätessään mahdollisia oikeudenkäyntikuluja.

”Pohjimmiltaan kyse on myös resursseista. Viranomaisten on haastavaa valvoa yhtiötä, joka siirtelee saatavakantojaan eri toimijoille ja vaihtaa toimintamalleja. Painopiste on jäänyt liikaa siihen, että yksittäiset ihmiset joutuvat olemaan aktiivisia ja puolustamaan itseään.”

Kasbono vaihtoi tänä vuonna nimekseen Justitus International Oy:n, ja jatkoi kirjeiden lähettämistä kuluttajille.

Keväällä 2022 Etelä-Suomen AVI tuomitsi Justitus International Oy:n maksamaan 10 000 euron uhkasakon toimintansa vuoksi. Yritys valitti tuomiosta oikeuteen, ja sen käsittely on yhä kesken.

Lue myös: Näin vanhat hämärämiehet rahastivat lehdillä, jotka väittävät vastustavansa koulukiusaamista – Kouluturvaa-kustantajaa vastaan nostettu syyte markkinointirikoksesta

Kuluttaja voitti oikeudessa

Osa kuluttajista ei ole sulattanut Sarmasteen yrityksen vaateita sellaisenaan. Useat sadat kuluttajat ovat valittaneet KKV:lle yrityksen kirjeistä. Osa on vienyt velkomusasian takaisin käräjäoikeuden käsiteltäväksi takaisinsaantihakemuksella.

Konkurssihakemuksen oikeudenkäyntikulut liittyvät juuri tällaiseen tapaukseen. Kuluttaja vaati Pirkanmaan käräjäoikeudelle toimittamassaan takaisinsaantihakemuksessa Kasbono Oy:n yksipuolisen velkomustuomion täytäntöönpanon keskeytystä ja oikeutta ottamaan asia uudelleen käsittelyyn ja hylkäämään kanteen perusteettomaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti asian kuluttajan eduksi keväällä 2021.Turun hovioikeus vahvisti tuomion keväällä 2022.

Justitus International ei omista perimiään velkoja

Oikeuden päätöksellä Kasbono Oy:lla ei ollut oikeutta periä kyseistä saatavaa. Oikeusjutussa oli alun perin kyse Ege Finance Oy nimiseltä pikavippifirmalta väitetysti otetusta 150 euron lainasta. Justitus Internationalin mukaan velka oli siirtynyt ensin FC Perintä Oy:lle, jolta Kasbono Oy:lle.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, että Kasbono ei riittävällä tavalla näyttänyt toteen, että saatava olisi siirtynyt Ege Financelta FC perinnälle. Näin ollen käräjäoikeus katsoi, että saatava ei myöskään ollut siirtynyt Kasbonolle.

Kasbonon saatava oli erääntynyt jo 7.6.2012, mutta se oli laitettu vireille Pirkanmaan käräjäoikeuteen vasta 10.8.2017. Tästä saatu yksipuolinen tuomio oli annettu velalliselle tiedoksi vasta vuonna 2020. Käräjäoikeus katsoi, että perintätoimia oli pitkitetty hyvän perintätavan vastaisesti. Velalliselle oli syntynyt tämän vuoksi turhia perintäkuluja.

Yrityksen vastuuhenkilö Sarmasteen vanha liikekumppani

Justitus International Oy:n vastuuhenkilöksi on yritystiedoissa merkitty Harry Johannes van Woerden. Yrityshaun tiedoista löytyy kuitenkin edelleen Sarmasteen sähköpostiosoite.

Seura kertoi vuonna 2020 kuinka Van Woerden ja Sarmaste kytkeytyvät toisiinsa laajassa markkinointirikoksia koskevassa tapauksessa. Konkurssipesän velallisselvityksen mukaan FC Perintä Oy:n todellinen vallankäyttäjä oli Onni Sarmaste. Yritys jatkoi perintätoimia, vaikka menetti toimilupansa vuoden 2017 alussa.

X