Pölynimurin osto-opas

Jaa artikkeli

Tehokas pölynimuri saa siivouksen sujumaan. Lue Vivan vinkit, millainen kodinhoitajan apulainen kannattaa ostaa.

Hyvä imuri palvelee oikein hoidettuna kymmenkunta vuotta, joten valintaan kannattaa paneutua. Jututa asiantuntevia myyjiä, ja kokeile imureita myös itse. Kulkukauppiaan tyrkyttämä malli on harvoin juuri sinulle sopivin.

Pölyimureilla on laaja hintahaitari

Suosituimmat pölynimurit maksavat noin 200–300 euroa ja kalleimmat yli 500 euroa. Erikoistarjouksesta imurin saa jopa alle satasella. Satasen halpaimurilta ei pidä odottaa liikoja. Kalliimpi on kestävämpi, pitkäikäisempi, tehokkaampi ja paremmin varusteltu. Halpiksen tiivisteet ja suodattimet vuotavat usein pölyä huoneilmaan.

Mitä tulee huomioida pölynimurin valinnassa

Muun muassa perheenjäsenen allergia, karvaiset lemmikit, muhkeat matot ja monikerroksinen asunto aiheuttavat haasteita siivoukselle. Miten painava imuri saa olla? Portaikko on helpompi puhdistaa, jos kone seisoo imuroitaessa tukevasti porrasaskelmalla.

Mittaa etäisyyksiä keskeisimmistä pistorasioista. Miten pitkä sähköjohto riittää? Keskivertoimurin toimintasäde on kymmenisen metriä, parhaiden 15 metriä mutta joidenkin pikkuimurien vain 5 metriä.

”Perässä vedettävä” imuri on suosituin. Ketterä varsi-imuri kelpaa pieneen asuntoon. Rikkaimuri hotkii roskat pieneltä alueelta vikkelästi, mutta se ei käy yleisimuriksi.

Imutehoa saa olla reilusti. Puhti näet vähenee, kun pölypussi täyttyy ja laite ikääntyy. Onhan imutehon säädintä helppo käyttää? Suuri imuteho auttaa etenkin nurkkien ja hankalien paikkojen puhdistusta. Hiekanjyvät ja paksuun mattoon tarttuneet lemmikin
karvat saavat kyytiä. ”Vihreän” imurin sähkönkulutus on alhaisempi. Virtasyöppöön verrattuna ekoimuri alentaa 80-neliöisen asunnon vuosittaista sähkölaskua enintään kymmenellä eurolla Kuluttaja-lehden testin mukaan.

Suulakkeet vaikuttavat oleellisesti siivoustehoon. Tutki ja kokeile tärkein eli matoille ja lattioille tarkoitettu yhdistelmäsuulake. Hyvä suulake imee myös sivuista. Se puhdistaa tehokkaasti seinänvierukset, listat ja kulmat. Suulakkeen pitää mahtua matalien kalusteiden alle.

Ovatko tekstiili-, pölyharja- ja rakosuulakkeet järkevän kokoiset ja toimivat? Onko niille imurissa käytännöllinen säilytyskotelo?

Tamppaussuulakkeen pyörivä harja ravistaa ja irrottaa matosta tehokkaasti pölyn ja lemmikinkarvat. Selkäkulta kiittää, kun painavia mattoja ei tarvitse raahata yhtenään ulos tampattaviksi.

Pölypussit ja lisäosat vaikuttavat pölynimurin kokonaiskustannuksiin

Tavallisissa imureissa pöly kertyy kertakäyttöiseen pussiin. Pölypussit ovat imurikohtaisia. Selvitä pussien ja suodattimien hinnat ja saatavuus ennen imurin valintaa. Halpaimureihin ja harvinaisiin merkkeihin on usein hankala löytää tarvikkeita. Vuoden pölypussit maksavat tyypillisesti 10–15 euroa.

S-bag on yleinen pölypussi, joka sopii Philipsin ja Electrolux-konsernin uusiin imurimalleihin. Yleisimmillä laitemerkeillä on myös pölypussittomia imureita. Ne erottavat pölyn ja roskat säiliöön ilmapyörteen avulla. Imuteho säilyy pussillista imuria paremmin, ja ilma poistuu puhtaampana. Säiliö kannattaa tyhjentää ja puhdistaa ulkona.

Pölypussittomat ovat äänekkäämpiä ja noin 100–200 euroa kalliimpia kuin vastaavat pussilliset imurit.

Imuri levittää huoneilmaan hienojakoista pölyä. Hyvä hepa-suodatin puhdistaa poistoilman tehokkaasti, jos imurin rakenne on tiivis. Noin vuoden tai puolentoista vuoden välein vaihdettava hepa-suodatin maksaa yleensä alle 20 euroa. Kalliimpi, pestävä suodatin uusitaan noin parin vuoden välein.

Muista myös ergonomia!

Mukava kädensija ja sopivan pituiseksi venyvä teleskooppivarsi ovat perusvaatimuksia. Tuplateleskoopilla ulottuu helposti imuroimaan myös parisängyn alusen. Hyvä imuri seuraa luonnikkaasti kynnysten yli. Suulakkeessa ei ole teräviä kulmia, jotka voivat naarmuttaa lattiaa tai kalusteita. Kokeile pölypussin ja suodattimien vaihtamista liikkeessä. Koekuuntele imuri ennen ostamista, sillä meluisuudessa on eroja.

Robotti-imuri ei korvaa täysin tavallista

Robotti-imuri siivoaa huoneiston matot ja lattiat tietokoneensa ja antureidensa ohjaamana. Akun hiipuessa se palaa telakkaan latautumaan. Robotti vähentää villakoiria, mutta se ei kokonaan korvaa ”oikeaa” pölynimuria. Ahtaat paikat, korkeat kynnykset ja joillekin roboteille jopa pitkät mattojen hapsut tuottavat ongelmia. Robotti-imuri maksaa noin 400–1 000 euroa. Tunnettuja merkkejä ovat iClebo, iRobot, Kärcher, Philips, Roomba ja kuvan Samsung.

Keskuspölynimuri sopii allergisille

Keskuspölynimuri ei puhku pölyä sisäilmaan. Kevyttä suhisevaa imuputkea on helppo liikutella. Meluisa keskusyksikkö asennetaan siivouskomeroon, kodinhoitohuoneeseen tai vaikkapa omakotitalon autotalliin. Keskusyksikkö, putkistot, siivousvälineet ja asennus maksavat yhteensä alkaen 800 euroa. Tunnettuja merkkejä ovat Allaway, Beam, Electrolux, Puzer ja Nilfisk.

Lue lisää Vivasta 1/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X