Pörssiklubi ei huoli naisjäseniä mutta nyt sille on vaihtoehto: Tällainen on Naisten Oma Pörssiklubi

Yli 100-vuotias Helsingin Pörssiklubi ei ota naisia jäsenikseen. Nyt yhden naisen ideasta on syntynyt Naisten Oma Pörssiklubi. Seura vieraili klubin avajaistilaisuudessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Teemme omia asioitamme ja tehköön miehet omiaan", sanoo klubin perustaja Marja-Leena Haapanen.

Yli 100-vuotias Helsingin Pörssiklubi ei ota naisia jäsenikseen. Nyt yhden naisen ideasta on syntynyt Naisten Oma Pörssiklubi. Seura vieraili klubin avajaistilaisuudessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

”Kyllä minua on näin kolmen tyttären isänä harmittanut, että Pörssiklubiin ei ole vielä otettu naisia jäseniksi”, toteaa Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman.

Husman puhui maanantai-iltana vastikään perustetun Naisten Oman Pörssiklubin kutsuvierastilaisuudessa Helsingin Pörssitalolla. Paikalla oli noin 100 sijoittamisesta kiinnostunutta naista.

”Ensi vuonna Pörssiklubi järjestää jäsenilleen kyselyn naisten ottamisesta mukaan. Jäsenten tahto tulee olemaan ratkaiseva. Käsittääkseni etenkin nuoret miehet vastustavat naisten jäsenyyttä. Ehkä he pelkäävät naisia”, 20 vuotta klubin rivijäsenenä toiminut Husman jatkaa.

Avajaisyleisöstä kuuluu naurahduksia ja aplodeja.

”Meillä on nyt jalka Pörssiklubin ruokapöytien alla. Jos tässä jonkinlaista yhdistymistä tapahtuu, niin oliskohan meillä jotain etua”, naisten Pörssiklubin perustaja Marja-Leena Haapanen vastaaa Husmanille.

”Hirveän ikävä pähkäillä asioita yksin”

Helsingin Pörssiklubi perustettiin jo vuonna 1910 ja nyt 107 vuotta myöhemmin naiset saavat oman klubinsa. Takana on yhden naisien vuosien unelmointi.

”Naiset ovat oikeastaan vasta viime vuosina innostuneet sijoittamisesta, niin ehkä asiaa ei olla osattu ajatella. Kohistaan vain miesten pörssiklubista, mutta naisethan olisivat voineet lähteä liikkeelle. Minä lähdin liikkeelle”, Haapanen toteaa.

Oma pörssiklubi on ollut Marja-Leena Haapasen pitkäaikainen unelma. Haapanen kuvassa toinen vasemmalta. © PAULIINA KARJALAINEN

Suunnitelmat omasta pörssiklubista saivat vauhtia tänä syksynä, kun Haapanen alkoi etsiä apujoukkoja. Muutama kieltäytyi, mutta lopulta Haapanen sai mukaansa Tuula Borenin. Avajaistilaisuudessa Boren kuvailee itseään kolmen pojan äidiksi, yrittäjäksi ja yksityissijoittajaksi.

Yhteisvoimin klubi on saatu alulle ja varsinainen toiminta käynnistyy tammikuussa. Itse rakennetun yhteisön kautta liki 30 vuotta sijoitusmaailmassa mukana ollut Haapanen on vihdoin löytänyt ympärilleen samoista aiheista kiinnostuneita naisia.

On hirveän ikävää pähkäillä asioita yksin. Miestäni ei kiinnostanut sijoittaminen lainkaan, eikä ystävättäriäni. Kävin kyllä ahkerasti yhtiökokouksissa mutta olin siellä aina yksin. Useimmat rouvat olivat siellä miestensä kanssa.”

Pörssiklubi vastamäessä

Omaa pörssiklubia on edeltänyt Haapasen pyörittämä Facebook-ryhmä Sijoittajanaisten Sparrausboxi. Ryhmään kuuluu noin parituhatta jäsentä. Sisarusklubin juuret ovat syvemmällä.

Verkkosivuillaan Helsingin Pörssiklubi kertoo, että siellä ”vaalitaan herrainklubin perinteitä”. Jäseniä klubilla on noin 1750, mutta varsinainen jäsenlista on salainen. Kunniajäsenikseen klubi mainitsee muun muassa liudan entisiä presidenttejä: C. G. E. Mannerheimin, J. K. Paasikiven, Risto Rydin ja P. E. Svinhufvudin.

Onko Naisten Omasta Pörssiklubista tulossa vastine miesten herraklubille?

”Ei tässä ole kyse vastakkainasettelusta. Emme me mieti, mitä miehet klubilla tekevät. Se kiinnostaa vain lehdistöä. Se on todella ikävää. Teemme omia asioitamme ja tehköön miehet omiaan”, Haapanen vastaa.

Helsingin Pörssiklubi on ollut paljon esillä sen jälkeen, kun Kauppalehti kertoi sen pitävän kiinni päätöksestä rajata jäsenyytensä vain miehille. Samassa jutussa klubin viestinnästä vastaava Juhani Mäkinen totesi, ettei ”tasa-arvoa pidä kaikkiin nurkkiin ängetä”.

Sittemmin Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoi Twitterissä, että Pörssisäätiö aikoo irtisanoa ja neuvotella uudelleen Pörssiklubin vuokrasopimuksen. Klubi toimii Pörssisäätiön tiloissa Helsingin keskustassa.

Taloussanomat puolestaan uutisoi, että muun muassa Nasdaq Nordicin toimitusjohtaja Lauri Rosendahl boikotoi Pörssiklubia, koska klubin säännöt eivät sovi hänen arvomaailmaansa.

Jokaisena klubi-iltana nautitaan kolmen ruokalajin illallinen. © PAULIINA KARJALAINEN

Illallisia, luentoja ja luottamuksellista keskustelua

Vaikka perustaja Marja-Leena Haapasen mukaan tarkoituksena ei ole kilpailla Pörssiklubin kanssa, klubien toiminta on samantapaista. Myös naisten klubilla on tarkoituksena keskustella luottamuksellisesti sijoittamisesta ja perehtyä osakesijoittamiseen.

Klubi kokoontuu vuoden aikana kymmenen kertaa Pörssitalolla Pörssiklubin tiloissa. Iltoihin kuuluu kolmen ruokalajin illallisen lisäksi sijoitusopastusta, luentoja taloudesta ja yhtiöiden analysointia. Välillä saatetaan myös pelata bridgeä tai biljardia.

Jäseneksi haluavan ei tarvitse olla sijoittamisessa tai muuten liike-elämässä erikseen meritoitunut. Kiinnostus sijoittamisesta ja vuotuisen 880 euron jäsenmaksun pulittaminen riittävät. Entä klubin sukupuolipolitiikka, hyväksytäänkö miehiä jäseniksi?

”Sanotaanko näin, että miesten jäsenyyksiä harkitaan tapauskohtaisesti. Kyllä tämä klubi on suunnattu naisille. Pidämme oikeutenamme, että saamme valita jäsenemme”, Haapanen summaa.

Lue myös:

Marja-Leena Haapanen opetteli sijoittamaan – Kaikki alkoi sattumasta

Toinen sukupuoli on kelvoton, linjaavat Naisasialiitto Unioni ja Helsingin Pörssiklubi

X