Iloakin maailmaan mahtuu: ”Positiivisiakin uutisia riittää – ja onneksi huumori helpottaa!”

”Seura vie teemaosiossaan huumorin ja positiivisen suomalaisen hulluuden äärelle”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Seura vie teemaosiossaan huumorin ja positiivisen suomalaisen hulluuden äärelle", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Mahtuu maailmaan yhä iloakin.  Seuran numero 10/2023 vie teemaosiossaan huumorin ja positiivisen suomalaisen hulluuden äärelle. Sen kunniaksi on paikallaan nostaa esiin hyviä, positiivisiakin uutisia, jotka ovat saattaneet jäädä enemmän huomiota saaneiden negatiivisten asioiden varjoon.

Kerrotaan ensin pojista. Heidän oppimisvaikeuksistaan ja syrjäytymisen uhasta on kirjoitettu paljon. Onneksi parempaakin kerrottavaa riittää. Yhä harvempi joutuu kulkemaan kouluun tai kylille kuristavan pelon kanssa, että tuleekohan tänään turpaan.

Tuoreen lapsiuhritutkimuksen mukaan yläasteikäisten (9. luokka) poikien riski joutua väkivallan kohteeksi on puolittunut 15 vuoden aikana. Hienosta kehityskulusta iloitsi ylikomisario Jari Taponen Twitterissä. Hänen mukaansa sama trendi nousee esiin jo ala-asteella. Tutkimuksen perusteella myös tyttöjen tulokset noudattavat samaa suuntaa.

Entäpä kuka pelastaisi pörriäisen? Meille on kerrottu jo 1990-luvun puolella alkaneesta mehiläiskadosta – pölyttäjien määrä uhkaa vähentyä, mikä aiheuttaa kriisin myös ihmiselle. Suurin osa maailman viljeltävistä kasveista kun tarvitsee ainakin osittain hyönteispölytystä.

Nyt Yhdysvaltain maatalousministeriö on hyväksynyt käyttöön ensimmäisen hunajamehiläisten suojaksi kehitetyn rokotteen. Asiasta uutisoi BBC ja Suomessa MTV:n uutiset. Rokote on kehitetty Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Sen avulla ehkäistään esikotelomädän aiheuttamia mehiläiskuolemia. Kyse on yksi pahimmista mehiläisyhdyskuntia heikentävistä taudeista.

Jopa Olkiluoto 3 kätkee positiivisiakin uutisia!

Kolmanneksi hyväksi asiaksi nostan Olkiluoto 3:n. Kyllä, siitäkin voi löytää jotain positiivista. Sähköpörssien­ velvoitteiden vuoksi ydinvoimalan ongelmista ja niiden aiheuttamista viivästyksistä on pitänyt tiedottaa ahkerasti ja avoimesti julkisuuteen. Siksi voimalan käynnistymistä on lykätty aina vain vähän kerrallaan sen sijaan, että olisi heitetty hatusta kaukaisempi päivämäärä, jolloin mylly varmasti toimisi.

Kun kohmoke viimein käynnistyy, se avittaa sähkön hintaa luisumaan entisestään. Positiivisesti ajatellen käynnistymispäivä on ainakin lähempänä kuin voimalan rakentamisen aloitus!

Lue myös: Jope Ruonansuun huumori sai hirvijahdinkin keskeytymään – Levytykset ja ohjelmat syntyivät lonkalta: ”Jope keksi sanat autolla ajaessaan”

Jope Ruonansuu

Jope Ruonansuun veli, Seppo Ruonansuu, ja kollega Mika Räinä kertovat, minkälaista koomikon kanssa oli työskennellä ja nauraa. © Tommi Tuomi / Mirva Kakko / OM-arkisto

X