Postin lakko sysää pienyrityksiä lopetusuhan alle – Yrittäjien tarvikkeet jumissa postissa, asiakkaat eivät uskalla tilata tuotteita verkkokaupoista

Suomen Yrittäjät ovat keränneet yrittäjiltä kokemuksia, miten postin lakko vaikuttaa. Lakko laskee tuottavuutta, viivästyttää tilauksia ja aiheuttaa kauppojen menetyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Postin lakko mutkistaa monen pienyrittäjän toimintaa juuri odotetun joulusesongin alla.

Suomen Yrittäjät ovat keränneet yrittäjiltä kokemuksia, miten postin lakko vaikuttaa. Lakko laskee tuottavuutta, viivästyttää tilauksia ja aiheuttaa kauppojen menetyksiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Käsityöalan pienyrittäjä Lauran yritys on aiheutunut vaikeuksiin Postin lakon takia.

Lauralla on käsityötuotteilleen verkkokauppa, jonka myynti on yleensä kaikkein vilkkainta joulun alla.

Nyt tilauksia ei tule.

”Mulla on periaatteessa tilaukset pysähtynyt ihan kokonaan. Ihmiset ei uskalla tilata verkkokaupasta, koska on riski, että tuotteet ei ehdi joulun pyhiin”, Laura sanoo.

Laura on kirjoittanut verkkokauppaansa, että toimittaa tuotteet lakon takia Matkahuollon paketteina. Normaalisti tuotteet kulkevat kirjelähetyksinä. Mutta sekään ei ole auttanut tilausten elpymiseen.

Moni käsityöläinen myy tuotteitaan joulumyyjäisissä ja käsityömessuilla. Laura ei siihen pysty terveysongelmien takia. Sen takia kaupat ovat hänen ainut myyntitapansa.

”Nyt mietin, saanko tuotteita edes jälleenmyyjille. Siinä vielä toimii Matkahuolto, mutta pelkään tulevia ongelmia. Jälleenmyyjät ovat niin kaukana, että minun ei kannata lähteä niitä itse autolla viemään”, Laura sanoo.

Postin lakko vaikeuttaa pienyrittäjien toimintaa. Posti otti vuonna 2011 käyttöön ensimmäiset SmartPost -pakettiautomaatit.

Postin lakko sysää pienyrittäjiä ahdinkoon. Posti otti vuonna 2011 käyttöön ensimmäiset SmartPost -pakettiautomaatit. © Aapo Huhta / Otavamedia

Pienyrittäjän joulusesonki pilalle postin lakon vuoksi

Laura on kuullut muilta käsityöyrittäjiltä, että osan tarvikkeet ovat jumissa postissa. Laura ei itse uskalla tilata pakkauslaatikoita tuotteilleen, koska ei usko niiden tulevan perille.

”Tässä törmää seinään. Hetken tuli jo sellainen tunne, että ei tässä ole mitään järkeä ja hanskat voisi lyödä tiskiin ja keskittyä vain kirjoitustöihin, mikä on toinen työni. Mutta käsillä tekeminen on minulle henkisellä tasolla niin tärkeää, että en voi lopettaa”, Laura sanoo.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkulan korvaan Lauran ongelmat kuulostavat tutuilta. Hän harmittelee, miten yrittäjät selviävät huonontuneesta joulusesongista postin lakon tuomien vaikeuksien vuoksi.

”Joulu on monelle jopa se vuoden tärkein myyntisesonki. Kyse on yrittäjien ja heidän perheidensä elannosta”, Janne Makkula sanoo.

Suomen Yrittäjät ovat keränneet yrittäjiltä kokemuksia, miten lakko vaikuttaa heidän työhönsä.

”Joihinkin yrityksiin se vaikuttaa paljon: viivästyttää toimituksia, aiheuttaa lisäkustannuksia ja lisätöitä tai jopa pysäyttää bisneksen ja aiheuttaa kauppojen menetyksiä. Toisiin vaikutukset ovat vähäisempiä”, Makkula sanoo.

Lue myös: Eteläpohjalainen yrittäjä matkustaa nyt viikoittain Tallinnaan, jotta saa postitettua tuotteensa Amerikkaan Postin lakon aikana

Postin lakko vie maineen

Yleisin ongelma on laskutus. Yritykset eivät saa rahojaan, koska laskut eivät kulje perille. Janne Makkula on kuullut yrittäjistä, jotka ajavat itse jakamassa kirjelaskujaan tuntikausia kuluttaja-asiakkailleen ja ilmoittavat vielä perään laskun saapuneen perille.

Toinen ongelma on yritysten raaka-aineet ja tarvikkeet erityisesti teollisuudessa.

”Teollisissa yrityksissä ei saada osia koneen tai laitteen kokoonpanemiseen. Se ketjuuntuu ja viivästyttää pitkälle tuotantoa varsinkin nyt, kun tulee nämä tukilakot päälle”, Janne Makkula sanoo.

Erityisissä vaikutuksissa ovat myös esimerkiksi metsätöitä tekevät yritykset, jotka tarvitsisivat kirjallisen luvan kaikilta maanomistajilta töidensä aloittamiseen. Työt seisovat.

Yrittäjät stressaavat myös laajasti, miten he saavat toimitettua omat tuotteensa asiakkailleen ajoissa.

”Erityisen paljon yrittäjät ovat huolissaan, miten tämä lakko vaikuttaa heidän maineeseensa luotettavan kumppanina”, Makkula sanoo.

Makkula on saanut yhteydenottoja yrittäjiltä, joiden joululoma uhkaa jäädä pitämättä viivästyneiden toimitusten takia.

X