Itä-Suomi kärsii hyökkäyssodasta muuta Suomea enemmän, mutta ehkä me muut voimme auttaa pienilläkin teoilla – Itse aion tehdä näin

”Mitä me kansalaiset voimme tehdä? Itse olen alkanut tutkailla Itä-Suomen matkailutarjontaa”, kirjoittaa Seuran tuottaja Tyyne Pennanen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyyne Pennanen on Seura-lehden tuottaja.

"Mitä me kansalaiset voimme tehdä? Itse olen alkanut tutkailla Itä-Suomen matkailutarjontaa", kirjoittaa Seuran tuottaja Tyyne Pennanen.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Olin poikani kanssa taidenäyttelyssä ja pyysin häntä kirjoittamaan nimensä vieraskirjaan. ”Ensin kirjoitat oman nimesi, ja perään Helsinki, joka on kotikaupunkisi.”

Poika katsoi minua tyrmistyneenä ja laittoi kädet puuskaan: ”Minä en ole helsinkiläinen. Olen savolainen!”

Hänen isänsä ja tämän puolen suku on kotoisin Mikkelistä, missä poikani on tottunut viettämään lomiaan. Siellä on mumma, ukki ja rantasauna. Ja kun mennään torille, ukki tuntee kaikki!

Tästä on jo vierähtänyt yli kymmenen vuotta, ja poikani on nykyisin vannoutunut helsinkiläinen, mutta edelleen Mikkeli ja sen seutu sekä isovanhemmat ovat hänelle rakkaita.

Itä-Suomi kärsii hyökkäyssodasta muita Suomen alueita enemmän

Niin minullekin. Siksi Itä-Suomen ahdinko tuntuu melkein omalta. Ukrainan sota on rampauttanut matkailun, kun venäläisiä turisteja ei enää tule rajan takaa.

Saimi Hoyerin upea hotelli Punkaharjulla meni konkurssiin, ja niin meni Retrettikin.

Suomi tekee vihreää siirtymää, mutta Itä-Suomeen tuulivoimaloita ei ole voinut rakentaa turvallisuussyistä. Saimaan kanava hiljeni, kun rahtiliikenne Venäjälle jäätyi.

Itäsuomalaiset kärsivät Venäjän brutaalin hyökkäyssodan vaikutuksista enemmän kuin me muut suomalaiset.

Lue myös: Koli on Karjalan erämaan varjeltu helmi, jonka äärellä kaiken nähnyt matkailija herkistyy – Kokosimme vinkit kansallismaiseman kierrokselle

Hallitus halutaan apuun

Itä-Suomen maakunnat ovat vaatineet hallitukselta toimia alueen elinvoiman lisäämiseksi. Tärkeimmät siirrot liittyvät energiaratkaisuihin ja saavutettavuuden parantamiseen.

On perustettava kompensaatioalueita, joilla voidaan mahdollistaa tuulivoimaa, ja tutkajärjestelmät on korvattava uusilla. Teiden, siltojen ja ratojen on oltava kunnossa huoltovarmuuden takia ja laajakaistojen on toimittava.

Entä mitä me kansalaiset voimme tehdä? Itse olen alkanut tutkailla Itä-Suomen matkailutarjontaa.

Lomailemalla kauniissa Itä-Suomessa voisin samalla tukea paikallisia yrittäjiä. Se on pikkiriikkinen teko, mutta kenties jo merkittävämpi, jos me kaikki tekisimme niin. Me olemme samassa veneessä, ja Itä-Suomen asia on myös meidän.

Lue myös: Kuopio on muikkujen ja maisemien mekka – Lähde nostalgiselle reissulle Savon sydämeen

X