Rokotevastustajat tutkijoiden kohteena – Yllätytkö tuloksesta: Asenteiltaan jyrkät konservatiivit olivat valmiimpia käymään rokottautumassa

Perinteinen oikeisto- ja vasemmistojako ei päde lainkaan rokotenäkemyksiin, arvioivat Varsovan yliopiston tutkijat Michal Bilewicz ja Wiktor Soral.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rokotevastustajat ovat löytäneet toisensa. Kiinnostuneiden ja mukaan lähteneiden määrän nousun voi todeta erilaisten sosiaalisen median ryhmien kokojen rajusta kasvusta ja nettisivujen videoiden katsojamääristä.

Perinteinen oikeisto- ja vasemmistojako ei päde lainkaan rokotenäkemyksiin, arvioivat Varsovan yliopiston tutkijat Michal Bilewicz ja Wiktor Soral.
Teksti: Petri Korhonen

Perinteinen oikeisto- ja vasemmistojako ei päde lainkaan rokotenäkemyksiin, arvioivat Varsovan yliopiston tutkijat Michal Bilewicz ja Wiktor Soral. Heidän tutkimuksensa kohde oli rokotevastustajat ja tutkijat analysoivat tutkimuksessaan 1 200 ihmisen asennetta politiikkaan ja rokotteisiin Puolassa, Saksassa ja Britanniassa.

Yllättävää kyllä, asenteiltaan jyrkät konservatiivit eli perinteisiin viiteryhmiensä arvoihin uskovat ihmiset olivat valmiimpia käymään rokottautumassa. Tällaisia ovat sekä vakaumukselliset oikeistolaiset että vankasti aatteelliset vasemmistolaiset ja liberaalit.

Rokotevastustajat kokevat yhteiskunnan kamppailuna

Poliittista näkemystä tärkeämpi, rokotushalua erotteleva tekijä näytti tutkijoiden mukaan olevan suhtautuminen kanssaihmisiin.

Ne ihmiset, jotka vilpittömästi uskovat olevansa jotain muita ihmisryhmiä (maahanmuuttajia, seksuaalivähemmistöjen edustajia tai erivärisiä) ylempänä, suhtautuvat koronarokotteisiin vastahakoisimmin.

Tämän ryhmän miehet kokevat, että he ovat luonnostaan päätösvaltaisempia kuin naiset.

Rokotevastustajien mielissä yhteiskunta koetaan kamppailuna, jossa kaikki muut yrittävät tavoitella tai anastaa sitä mitä he ovat saavuttaneet, vaikka sitten “heikentämällä” heitä rokoteaineilla.

Tutkijat muistuttavat, ettei tämä kuvaa kaikkia. Rokotteita arkaillaan myös piikkikammon ja terveyspelkojen takia.

Lue myös: Seura tutki: Millaisten saarnaajien ääntä rokotevastustajat ja salaliitto-uskovaiset kuuntelevat?

X