Ruotsalainen saunahitti: keski-ikäiset rynnivät sukupuolineutraaliin saunaan – ”kuin rehelliset sokkotreffit”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Keski-ikäiset ovat ehtineet varata sukupuolineutraalit hen-saunavuorot itselleen. Tämä on ärsyttänyt nuoria. © Göteborgin kaupunki
Varttuneemmat ruotsalaiset ovat löytäneet oivan paikan tutustua toisiinsa: yleisen saunan sukupuolineutraalit hen-saunavuorot.

Göteborgin vanhalle satama-alueelle matkataan saunomaan pitkienkin matkojen päästä. Kevään ja alkukesän todellinen hitti on ollut ilmainen yleinen sauna, joka kelluu Göta-joessa.

Sauna on valmistettu kierrätysmateriaaleista, mutta ei sinne ensisijaisesti sen takia hakeuduta. Vetovoima perustuu sukupuolineutraaleihin hen-saunavuoroihin.

Hen on ruotsin kieleen viime vuosina vakiintunut termi (suomeksi hän). Heniä voi käyttää sekä naisesta että miehestä. Perinteisesti ruotsin kielessä on ollut omat sanansa eri sukupuolille: hon on hän-sana naisista, han miehistä.

Kuukauden jono

Göteborgin kaupungin prosessijohtaja Jessica Segerlund kertoo hen-termin tuoneen saunavuoroihin uuden ulottuvuuden.

Hen on sukupuolueeton vuoro. Se on tarkoitettu henkilöille jotka eivät halua määritellä itseään sukupuolen mukaan”, Segerlund sanoo .

Hen-vuorot ovat ylittäneet kaikki odotukset. Monien mielestä sukupuolen mukaan jaetuista vuoroista tulisi luopua kokonaan.”

Tällä hetkellä saunomaan pääsemistä hen-vuorolla joutuu jonottamaan kuukauden.

Kuin sokkotreffit

Yksi hen-vuorot innolla vastaanottanut sekasaunoja on Göteborgin ydinkeskustan ulkopuolella asuva 52-vuotias Carina.

”Luin alkukeväällä artikkelin saunasta ja hen-vuoroista ja puhuin asiasta muutaman ystäväni kanssa. Innostuimme ja varasimme ajan internetin kautta”, Carina kertoo.

Maaliskuusta lähtien Carina on saunonut ystäviensä kanssa hen-vuorolla kerran viikossa.

Ensimmäisillä hen-vuoroilla saunoi enimmäkseen keski-ikäisiä naisia.

”Sittemmin sana on kiertänyt, ja hen-miehiä on ryhtynyt tulemaan lauteiden täydeltä”, Carina sanoo.

”Joka vuoro on kuin sokkotreffit, joskin halvemmat ja rehellisemmät. Hen-vuoroilla kaikki ovat syntymäasuissaan. Ihmiset ovat samanhenkisiä – vapaita.”

Lauteilla heitetään huulta ja nautitaan löylystä. Selänpesijöistä ei ole puutetta.

”Hyvä selänpesijä kuuraa niskasta kantapäihin”, Carina huomauttaa.

Saunan jälkeen lähdetään välillä kotiin, toisinaan taas viettämään iltaa yhdessä.

”Ruotsin alkoholipolitiikka ei salli saunaoluen myyntiä, joten saunaoluet nautitaan lähiravintolassa. Hen-vuorot ovat tuoneet uusia tuttavuuksia.”

X