Sähkön hinta uhkaa jopa viisinkertaistua – Sähköveron määräaikainen alennus helpottaisi kotitalouksia

Nykyhinnoilla sähkön hinta uhkaa jopa viisinkertaistua edelliseen sopimukseen verrattuna. Aleneeko sähkövero?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Nykyhinnoilla sähkön hinta uhkaa jopa viisinkertaistua edelliseen sopimukseen verrattuna. Aleneeko sähkövero?
(Päivitetty: )
Teksti:
Erkki Meriluoto

Ehditkö napata? Kesän kuumin puheenaihe ei liittynyt tällä kertaa kalastamiseen tai parhaan mustikka-apajan hyödyntämiseen, vaan sähkön hintaan. Kesän aikana uusien 24 kuukauden määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat nousseet pitkälle yli 20 sentin per kilowattitunti.

Ne, jotka talvella tai keväällä ehtivät sopia omasta jatkostaan ajoissa, voivat nyt olla tyytyväisiä. Hinta saattaa olla selvästi alle kympin vuoteen 2024 asti.

Ne, jotka uusivat sähkösopimuksen kesällä tai joilla se on loppuvuoden aikana edessä, ovat pohtimisen edessä: Mitä nyt kannattaisi tehdä? Nykyhinnoilla sähkön hinta uhkaa jopa viisinkertaistua edelliseen sopimukseen verrattuna, mikä monelle omakotiasujalle tarkoittaisi talvikuukausina nelinumeroisia sähkölaskuja.

Miten sähkön hinta muuttuu, kun lisätuotantoa on sähköverkkoon luvassa?

24 kuukauden sopimukset ovat tällä hetkellä historiallisen kalliita. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen saa hieman edullisemmin. Pörssisähkösopimus tuo hintaan suuret vaihtelut. Elokuun alun aikana pörssisähkön tuntihinta on vaihdellut alle puolesta sentistä yli 100 senttiin kilowattitunnilta. Esimerkiksi 8. elokuuta pörssisähkön vuorokauden keskihinta oli 58,57 snt/kWh.

Moni odottaakin nyt, mihin suuntaan hinnat lähtevät kehittymään, kun lisätuotantoa sähköverkkoon on luvassa. Olkiluoto 3:n odotetaan tuottavan sähköä täydellä teholla jo koekäytön aikana ja lopullisesti joulukuussa. Myös tuulisähkön lisääntymisellä on roolinsa.

Helpottavatko veronkevennykset kotitalouksia?

Alkaako pörssisähkön hinta tasaantua ja sitä kautta asettua jollekin siedettävälle tasolle? Samalla sähköyhtiöt alkaisivat hinnoitella uusia kiinteähintaisia sähkösopimuksia uudelleen. Loppusyksystä saatettaisiin nähdä sähköyhtiöiltä uusia tarjoustasoja, joilla yritetään haalia odotuskannalle jääneet kotitaloudet pidempiaikaisiksi asiakkaiksi.

Valtiollakin on roolinsa. Sähkön siirtohintoja voisi yrittää suitsia niitä tarjoavien yritysten suuntaan. Vielä nopeampi keino olisi leikata määräaikaisesti sähköveroa, kun erilaisia veronkevennyksiä pohditaan.

Kotitaloudet maksavat siirrosta sähköveroa 2,79 senttiä kilowattitunnilta veroluokan 1 mukaisesti. Veroluokassa 2 teollisuus maksaa veroa 0,08 senttiä kilowattitunnilta. Veroluokan määräaikainen vaihto edullisempaan esimerkiksi lämmityskauden ajaksi voisi olla talven yli auttava kädenojennus kotitalouksille.

Myös ministeritasolla asiaa on jo väläytelty. Mika Lintilä kertoi Ylen haastattelussa, että sähkön arvonlisäveron laskeminen 24 prosentista 14:ään tai 10:een olisi keinona yksinkertaisin ja vaikuttavin.

Lue myös: Sähkösopimuksen valinta voi vuositasolla olla tuhansien eurojen kysymys – Millainen sopimus kannattaa ottaa?

Juttua on korjattu 18.8.2022 klo 13:18: Sähkösopimusten hinnaksi oli erheellisesti kerrottu yli 20 euroa / kWh. Oikea muotoilu on yli 20 snt / kWh.

sähkösopimuksen valinta

Kahden vuoden määräaikainen sopimus on nyt kolme kertaa kalliimpi kuin vuosi sitten. Kannattavin sopimustyyppi riippuu kuitenkin aina asiakkaan omista tarpeista, asiantuntijat sanovat. © Ismo Pekkarinen/LK

X