Salkunsäästöhallitus: Ministerien määrää vähentyi – toiminta tehostui, mutta valtaa siirtyi virkamiehille

Juha Sipilä karsi ministerisalkkujen määrää ja otti omistajaohjauksen itselleen. Miten ministerintehtävien jakaminen on vaikuttanut?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Sipilä karsi ministerisalkkujen määrää ja otti omistajaohjauksen itselleen. Miten ministerintehtävien jakaminen on vaikuttanut?
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

1 Salkunpuolikkaat. Juha Sipilän (kesk) hallituksessa ministerisalkkujen määrä on kolme vähemmän edeltäjäänsä nähden. ”Kaikilla hallinnonaloilla on ollut välttämätöntä löytää keinoja toimintojen uudistamiseen ja tehostamiseen”, valtiosihteeri Paula Lehtomäki perustelee. SDP sätti viime viikolla hallitusta oikeusministerin tehtävien jakamisesta. Oppositiopuolueelle hallituksen haukkuminen on leipätyö, mutta miten asiantuntijat arvioivat jaettujen salkkujen vaikutusta hallituksen lähestyessä puoliväliriihtä?

 

Tieteilijät. Seura sai neljältä oikeustieteiden professorilta arvion oikeusministerin tehtävän jakamisen vaikutuksista. Vahvalla symboliikalla ladatun salkun jakaminen tekee oikeusoppineista hallaa ”oikeusasioiden yleiselle arvostukselle.” ”Todennäköisesti oikeusministeriössä ’valta’ on tällä hetkellä virkamiehillä enemmän kuin normaalisti. Se ei ole pelkästään huono asia (paitsi demokratia-ihanteen näkökulmasta)”, yksi professoreista kommentoi sähköpostitse.

 

3 Neuvosto. Useista perutuista hallituksen hankkeista huolimatta oikeustieteilijät uskovat virkamiesosaamisen takaavan lainsäädäntötyön laadun. ”Hankkeet eivät ole kaatuneet niinkään oikeusministeriön huonoon lainvalmisteluun kuin liian vahvaan poliittiseen ohjaukseen”, eräs professori arvioi. ”Toisaalta nykyinen hallitus on saanut aikaiseksi perustaa Lainsäädännön arviointineuvoston.” Se aloitti toimintansa huhtikuussa 2016.

 

4Uusjako. Hallintotieteen emeritusprofessori Risto Harisalo ymmärtää hallituksen tavoitteen. ”Ministeriöillä on perinteisesti ollut tarkat tontit, joiden ylittämistä on katsottu pahalla. Pienempää hallitusta on kuitenkin helpompi ohjailla kuin suurta. Ministeriöiden valtaoikeuksia karsimalla taas voidaan vähentää valtion tehtäviä”, Harisalo sanoo. Myös toimintaympäristö on muuttunut. ”Maatalousministeriön toimiala on kaventunut niin paljon, että salkkujen yhdistäminen on loogista. Maatalous uhkaa jo jäädä ympäristöasioiden jalkoihin.”

 

5 Lisäkarsinta? Harisalosta hallituksen ihannekoko ei ole kiveen hakattu. ”Kun ajat ovat ankarat, on todennäköisempää, että keskitetään poliittista päätösvaltaa. Salkkujen määrään vaikuttaa aina myös jaolla olevien puolueiden määrä.”

X