Työtön yh-äiti Helena Rostedt kyllästyi köyhäilyyn – Sijoittamalla varat kasvoivat 30 000 euroon: ”Seuraava tavoitteeni on 100 000 euron varallisuus”

Kahden lapsen työtön totaaliyksinhuoltaja Helena Rostedt sai tarpeekseen jatkuvasta rahan laskemisesta ja alkoi sijoittaa 15 euroa kuukaudessa. Nyt neljä vuotta myöhemmin Helenan elämä on muuttunut täysin: varallisuutta on jo 30 000 euroa – ja hän pitää työn ja opiskelun ohessa Sijoita kuin tavis -blogia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helena Rostedt ei ollut säästänyt eikä sijoittanut koskaan aikaisemmin. Kun varat alkoivat karttua, tunne oli uskomaton. "Teki mieli kiljua riemusta. Tajusin, että minun ei tarvitse olla olosuhteiden uhri, vaan minäkin voin nousta.”

Kahden lapsen työtön totaaliyksinhuoltaja Helena Rostedt sai tarpeekseen jatkuvasta rahan laskemisesta ja alkoi sijoittaa 15 euroa kuukaudessa. Nyt neljä vuotta myöhemmin Helenan elämä on muuttunut täysin: varallisuutta on jo 30 000 euroa – ja hän pitää työn ja opiskelun ohessa Sijoita kuin tavis -blogia.
Teksti:
Marja Aalto

Se oli viimeinen niitti.

Helena Rostedt käveli jälleen kerran ruokakaupassa kännykkä taskulaskimenaan ja laski jokaisen ostoskoriin sujahtavan tuotteen kohdalla kuumeisesti kymmenien senttien tarkkuudella, riittäisivätkö rahat vielä siihen.

Kahvia vai vessapaperia?  Millaista elämää tämä oikein on!

”Olin koko ajan ahdistunut siitä rahan puutteesta, mutta ajattelin samalla, että minulla ei ole vaihtoehtoja. Että tällaista tämä vaan on, kun on työtön kahden lapsen totaaliyksinhuoltaja”, Sijoita kuin tavis –blogin pitäjä Helena Rostedt, 31 muistelee.

Mutta sitten koitti se päivä vuonna 2016 kun… niin, mitä oikein tapahtui?

”Meni hermot. Paloin kiinni siihen, että en enää jaksa laskea. Eivät muutkaan ihmiset kulje kaupassa laskimen kanssa.”

Sillä hetkellä hän alkoi ensimmäistä kertaa elämässään ajatella ja etsiä tietoa siitä, miten köyhyydestä voisi päästä eroon. Etsintä lähti ihan arkisesti netissä surffailemalla.

”Ensimmäiseksi googletin sanat: miten köyhyydestä pääsee eroon.”

Arki pyöri tukien, työmarkkinatuen ja lapsilisien varassa

Nyt Helena sanoo, että kyllä hänen silloisten tulojensa olisi pitänyt riittää elämiseen. Hän sai 1 400:sta 1 800:aan euroon tukia kuukaudessa.

”Mutta olin sellainen, että kun tuli rahaa, käytin sen heti. Ostin osamaksulla. En osannut yhtään laskea enkä ajatella pidemmälle, mitä seuraa siitä, jos tilaan tämän vaatetilauksen. En vain yhtään hallinnut rahankäyttöä. Siksi tuntui, ettei koskaan ole rahaa.”

Helena eli tuilla, kuten työmarkkinatuella ja lapsilisillä. Kun tuki tuli tilille, piti maksaa laskut, osamaksut ja velat. Sen jälkeen ruokakauppaan ei enää tahtonutkaan riittää rahaa. Silti shoppailu houkutti.

”Olen miettinyt, mistä se shoppailun tarve tuli, mitä siinä yritti täyttää. Kun näin jonkun ihanan vaatteen, en välittänyt seurauksista, oli saatava se. Ehkä sillä ostelulla haki hyvänolontunnetta.”

Toisaalta eipä hän osannut edes ajatella, että elämä voisi olla jotain muuta.

”En ollut koskaan säästänyt edes muutamaa kymppiä. ”

Rahastosijoittaminen kiinnosti

Helenan tie vaurastumiseen alkoi kynä ja paperi kädessä.

”Budjetointi oli se iso ratkaiseva tekijä. Kirjoitin kaikki tulot ja menot paperille, kävin kaikki laskut läpi, ja katsoin mihin raha menee. ”

Helena laskin eurolleen, kuinka paljon tuesta menee mihinkin laskuun ja mitä jää ruokaan.

”Tämä voi kuulostaa hölmöltä, mutta minulle se oli iso oivallus: Rahat eivät vain valu ulos kukkarosta, vaan minä voin päättää, mihin ne menevät. Minä voin hallita rahatilannettani.”

Kun budjetti oli selkeä, Helena tiesi, kuinka paljon rahaa on ruokaa, eikä sitä tarvinnut enää jännittää kaupassa. Samalla hän myös ymmärsi, että on hänen päätettävissään, jääkö rahaa säästöön.

Siinä vaiheessa hän oli jo ottanut selvää rahastosijoittamisesta.

”Ymmärsin, että minun pitää laittaa rahaa rahastoon. Jos säästäisin tilille, käyttäisin rahat enkä saisi säästettyä.”

Kun rahat laittaa sijoitusrahastoon, ei niitä nosteta ihan hetkessä. Menee pari päivää, että rahat saa tilille. Shoppausintoa se hillitsee.

”Silloin päätin, että kun tietty tuki tulee tililleni, sijoitan siitä heti 15 euroa rahastoon. Se on ollut elämäni paras päätös.”

15 euroa kuussa sijoitusrahastoon – vaurastuminen alkoi

Sitten koitti se suuri päivä: Helenan ensimmäiset 15 euroa lähtivät sijoitusrahastoon.

”Se oli iso juttu. Tuli tunne, että tämä saattaa toimia.”

Nyt Helena ajattelee, että jotenkin tuo teko muutti hänen sisäistä puhettaan, sitä mitä ihminen puhuu itselleen.

”Tuli onnistumisen tunne, hyvä fiilis. Minä osaan, minä pystyn, minulla on oikeus tähän. Minä pystyn itse päättämään, mihin suuntaan tulevaisuuteni menee.”

Se voimaannutti. Pian Helena alkoi asettaa itselleen tavoitteita.

”Kun säästöistä kertyi ensimmäisen kerran 100 euroa kasaan, se oli maailman paras tunne. En ole koskaan kokenut mitään yhtä hyvää.”

Silti alku ei ollut helppo. Raha poltteli edelleen ja takapakkeja tuli.

”Alussa saatoin höynähtää ostamaan jotakin vaikka osamaksulla tai tilaamaan jotain mitä en tarvinnut. Vanhoista tavoista oli vaikea päästä eroon.”

Tuli oikein ikävä takaiskukin. Yhdessä tilanteessa Helenan piti turvautua toimeentulotukeen, mutta hän ei saanut sitä, koska hänellä oli 400 euroa säätöjä. Ne piti käyttää.

Mutta kun siitä ahdingosta selvittiin, Helena oli entistä päättäväisempi ja aloitti säästämisen uudestaan alusta.

Varallisuutta jo 30 000 euroa

Helenan tilanne muuttui merkittävästi vuonna 2018, kun hän sai vakituisen työpaikan.

”Olin hakenut yksinhuoltajana töitä. Pääsin usein loppusuoralle, mutta en tullut koskaan valituksi, koska en voinut ottaa vastaan vuorotyötä.”

Sitten alkoi uusi parisuhde, mies muutti Helenan perheen luo, ja Helena alkoi odottaa kolmatta lasta. Sen äitiysloman jälkeen työpaikka löytyi pankista.

Työpaikan myötä taloudellinen tilanne koheni, mutta se ei saanut häntä elämään juurikaan entistä leveämmin. Sen sijaan hän alkoi sijoittaa entistä enemmän.

Viime vuonna hän säästi 2 350 euron palkastaan noin 11 000 euroa vuodessa. Kaikkiaan varallisuutta on kertynyt 30 000.

”Tämä on vaatinut sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä. Halua ja uteliaisuutta ottaa asioista selvää ja halua muuttaa omaa tilannetta. Vaikeinta on ollut uusien rahankäyttötapojen oppiminen ja vanhoista raha-tavoista pois pääseminen.”

Sijoita kuin tavis -blogi rikkoi tabun

Äskettäin Helena alkoi pitää blogia Sijoita kuin tavis. Sitä ennen hän oli jo keskittynyt raha-asioihin samannimisellä Instagram-tilillään. Poikkeuksellisia nuo ovat sikäli, että on hyvin harvinaista, että kukaan avaa omia raha-asioitaan julkisuudessa. Raha on edelleen tabu. Miltä tuntui rikkoa tuo tabu?

”Kyllä se jännitti. Olen puhunut asioistani lähipiirissä, mutta on eri asia tehdä se julkisesti. Koin niin vahvasti, että on tarpeellista puhua tavallisen ihmisen raha-asioista. Ihmiset tarvitsevat samaistumispintaa. Ja koska olen käytännön ihminen, päätin toimia.”

Helenan mielestä on tärkeää, että kun vaikka puhutaan pienistä tuloista, niin joku kertoo ääneen, millaisia ne voivat olla ja että niistäkin voi säätää.

”Yleensä ne jotka puhuvat sijoittamisesta ovat isotuloisia. Jos olet köyhä, etkä osaa käyttää rahaa ja joku tulee sanomaan, että sijoitin 10 000 euroa, ei siihen voi samaistua. Se on kuin toisesta todellisuudesta. Sijoittaminen voi oikeasti lähteä 10 eurosta – se on monissa pankeissa se pienin summa.”

Säästäminen toi ryhtiä arkeen – nyt 100 000 euron tavoite

Miksi sitten pitäisi säästää ja sijoittaa?

”En ajattele, että pitäisi olla paljon rahaa, vaan että säätämällä saan helpotusta elämääni. Säästän omaa ja lasteni tulevaisuutta varten. Ei raha tuo aineena onnea, mutta se tuo vapauden valita. On ollut hienoa kokea tämä fiilis – tämä kontrollin tunne, jonka olen saanut itselleni.”

Helenan seuraava tavoite on saada koottua 100 000 euron varallisuus.

” Jos joku olisi sanonut joitakin vuosia sitten, että puhun tällaisia, olisin nauranut. Nyt se ei tunnu sen kummemmalta kuin ensimmäisen 10 000 euron saavuttaminen. Vaikka totta kai se on iso juttu, sitten kun siihen tavoitteeseen pääsee.”

Säästämisen myötä Helenan elämä on saanut uutta ryhtiä. Hän päätti, että merkonomin pohjakulutus ei riitä. Vuosi sitten hän alkoi opiskella työn ohessa oikeustradenomiksi. Kun kolmen lapsen äiti tekee kokopäivätyötä, opiskelee täyspäiväisesti ja pitää kaiken ohessa omaa Sijoita kuin tavis blogia, vaatii se melkoista kurinalaisuutta.

”Mukavampi näin on elää, kuin kulkea laskimen kanssa kaupassa.”

Lue myös: Näin suomalaiset säästävät rahaa pahojen päivien varalle – Vaurastuminen kiinnostaa yhä enemmän

Lue myös: Kulut kuriin – Lue mainiot säästövinkit! Eeva teki nuukailusta taitolajin

Haluatko kulut kuriin? Näillä vinkeillä säästät varmasti.

Haluatko kulut kuriin? Näillä vinkeillä säästät varmasti. © iStock

X