Somehysteriaa vai lääkärien ylimielisyyttä? Essure-sterilisaation haitoista ankaraa kiistelyä

Potilasaktiivit syyttävät lääkäreitä Essure-sterilisaatioon liittyvästä asennevammasta. Lääkärit puolestaan syyttävät potilaita somehysterian lietsomisesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eri maissa Essurelle on erilaisia käyttöohjeita. Tässä kanadalaisessa käyttöohjeessa varoitetaan Essuren ongelmista. Ohjeessa sanotaan myös, että laite pitää poistaa kirurgisessa toimenpiteessä varoen katkaisemasta sitä ja että lääkärin tulee varmistaa, ettei laiteen osia jää kehoon.

Potilasaktiivit syyttävät lääkäreitä Essure-sterilisaatioon liittyvästä asennevammasta. Lääkärit puolestaan syyttävät potilaita somehysterian lietsomisesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto

Kirsi Somervuorelle, 46, asennettiin raskauden pysyvään ehkäisyyn tarkoitetut Essure-implantit keväällä 2010. Reilun vuoden kuluttua implanttien asentamisesta hän alkoi kokea kävelyä haitanneita alaselkä- ja lonkkakipuja.

Vähän ajan kuluttua alkoivat myös uupumus, palelu sekä painonnousu, joka ei talttunut laihduttamisella.

Hänellä todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta sen hoito auttoi huonoon yleisvointiin vain vähän. Somervuori kävi useilla erikoislääkäreillä.

Alkuvuodesta 2016 hän löysi netistä tiedon, jonka mukaan Essure-implantit voivat aiheuttaa oireita. Hän yritti päästä kohdun ja munatorvien poistoon.

”Lopulta löysin lääkärin, joka uskoi ja kuunteli.”

Poiston syyksi merkittiin kuitenkin Essure-oireiden sijaan gynekologiset vuodot ja kivut.

Poiston jälkeen hänelle on jäänyt esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa ja hänellä on epäilty myös reumatautia, mutta yleistila on kohentunut ja kova lonkkakipu on hävinnyt.

Somervuori uskoo, että Essure-implantit laukaisivat hänessä autoimmuunisairauksia ja sairastuttivat pysyvästi niin, ettei implanttien poistokaan auttanut kaikkeen.

”Ennen Essurea olin perusterve.”

Seura käsitteli Essureen liittyvä lääketieteellisiä kysymyksiä tämän linkin takaa avautuvassa laajassa artikkelissa.

”Tuurista kiinni, minkälainen lääkäri sinulle osuu”

Somervuori kuuluu Essuren ongelmiin keskittyvän Suomen Essure Problems Finland -Facebook-ryhmän ylläpitäjiin. Hänen mukaansa ”lääkäreiden asennevamma” on tällä hetkellä Essure-oireita potevien naisten suurin ongelma.

”Tilanne alkaa helpottaa, ja useimmissa sairaanhoitopiireissä naiset pääsevät nyt hoitoon ja Essureiden poistoon. On kuitenkin tuurista kiinni, minkälainen lääkäri sinulle osuu”, Somervuori sanoo.

Hänen mukaansa naisia on käännytetty terveydenhuollosta leimaten heitä somehysteerikoiksi.

”Useat ovat saaneet kuulla, että he kuvittelevat vaivat, koska lukevat niistä netistä.”

Osa oireilusta psykologista?

Lääkäreiden haastatteluista käy ilmi, että jotkut lääkärit tosiaan syyttävät vertaistueksi tarkoitettua Facebook-ryhmää some-hysterian lietsomisesta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Ritva Hurskainen pitää Essureen liittyvien epäilysten syynä negatiivista kirjoittelua sosiaalisessa mediassa. Hän ei katso menetelmän olevan vaarallinen. Essuren vetämistä EU:n markkinoilta hän kommentoi sanomalla:

”Some voitti meidät.”

Hurskaisen mukaan osa Essureen liitetyistä haitoista ja implanttien poistotarpeista on todellisia, pääasiassa kovista kivuista johtuvia. Kuitenkin osa oireilusta on hänen mielestään psykologista. Hän kokee ”Essureen liittyvän kohun” ongelmallisena.

”Ympäristön paine sosiaalisessa mediassa on niin voimakas, että se on edesauttanut psykologisen oireen kehittymistä”, hän sanoo.

”Potilaat voivat liittää joitakin oireita Essureen, vaikka ne johtuvat aivan muusta syystä.”

”Facebookissa on Essure-vihasivusto, johon voi tutustua”

Syksyllä 2016 Valvira antoi sairaanhoitopiireille erillisen ohjeistuksen sterilisaatioon hakeutuvien informoimisesta. Siinä terveydenhuollon ammattilaisia on kehotettu keskustelemaan Essuresta tarkasti asiakkaan kanssa ennen sen asentamista, kertoo ylitarkastaja Tarja Vainiola Valvirasta. Naisen pitäisi saada ainakin tietoa muista ehkäisy- ja sterilisaatiomenetelmistä sekä Essuren mahdollisista haittavaikutuksista.

Lainsäädännön mukaan viimesijainen vastuu potilaiden informoimisesta on laitevalmistajalla eli lääkeyritys Bayerilla, mutta käytännössä potilas saa tiedon lääkäriltään.

Naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Merja Vainio Kanta-Hämeen keskussairaalasta kuvailee keskustelua esimerkiksi näin:

”Annamme asiallisen tiedon eli kerromme ihan rehellisesti, että Facebookissa on Essure-vihasivusto, johon voi tutustua. Jos nainen sen jälkeen haluaa sterilisaation tällä menetelmällä, emme kieltäydy.”

X