Valko-Venäjän ja Venäjän yhteiset sotaharjoitukset alkavat Ukrainan pohjoisrajalla – ”Itä- ja eteläpuolella olevista joukoista ei kerrota ulospäin”

Valko-Venäjän ja Venäjän yhteiset sotaharjoitukset järjestetään Ukrainan pohjoisrajan lähettyvillä 10.–20. helmikuuta. ”Ukrainan itä- ja eteläpuolella olevista joukoista ei kerrota ulospäin. Joukot ovat siellä operatiivisessa valmiudessa.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjä on tuonut Valko-Venäjän sotaharjoituksiin tankkien lisäksi muun muassa runsaasti moottorijalkaväkeä, merijalkaväkea, maahanlaskujoukkoja ja rynnäkkökoneita sekä ilmatorjuntaan s400 ilmatorjuntaohjuksia.

Valko-Venäjän ja Venäjän yhteiset sotaharjoitukset järjestetään Ukrainan pohjoisrajan lähettyvillä 10.–20. helmikuuta. ”Ukrainan itä- ja eteläpuolella olevista joukoista ei kerrota ulospäin. Joukot ovat siellä operatiivisessa valmiudessa.”
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

Valko-Venäjän ja Venäjän yhteiset sotaharjoitukset pidetään Ukrainan pohjoisrajan lähettyvillä 10.–20. helmikuuta. Näistä harjoituksista viestitään ulospäin normaalin sotaharjoitusuutisoinnin tapaan.

Ukrainan itä- ja eteläpuolella harjoittelevien Venäjän armeijan joukkojen tarkoista määristä ja koostumuksesta sen sijaan ei ole tietoa.

Tässä onkin eri joukoista uutisoinnin oleellinen eroavaisuus.

”Ukrainan itä- ja eteläpuolella olevista joukoista ei kerrota ulospäin. Joukot ovat siellä operatiivisessa valmiudessa”, sanoo sotatieteiden tohtori, everstiluutnantti evp. Vladimir Panschin.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ilmoitti viime vuoden toukokuussa Venäjän armeijan perustavan 20 joukko-osastoa tai yhtymää Läntiseen sotilaspiiriin.

”Suurin osa Ukrainan itärajan läheisyyteen keskitetyistä Venäjän joukoista on mahdollisesti näitä uusia joukkoja”, sanoo Panschin.

Lue myös: Tiedusteluasiantuntija: ”Venäjä ei halua miehittää Itä-Ukrainaa” – Yhtäläisyys Putinin aikeille löytyy Egyptin hyökkäyksestä Israeliin vuonna 1973

Asepalveluksesta Ukrainan lähettyvillä ei lomailla

Joukot koostuvat sopimussotilaista ja varusmiehistä. Näiden määrän välistä suhdetta ei tiedetä.

”Julkisuudessa olleista valokuvista on nähtävissä, että paikalla olisi myös reserviläisiä”, sanoo Puolustusvoimien entinen apulaistiedustelupäällikkö, nykyisin Jyväskylän yliopiston tiedustelun ja hybridiuhkien opettaja, eversti evp. Martti J. Kari

Vladimir Panschinin mukaan varusmiesten henkilökohtaiset taisteluvarusteet ja muu kalusto ovat yhtä laadukkaat kuin ammattisotilaiden käytössä olevat.

”Lomakiertoa varusmiehillä tuskin on, sillä se olisi aina tietovuotoriski”, Panschin sanoo.

Ukrainan itärajan tuntumaan keskitetyt joukot asuvat kenttämajoituksessa, eli teltoissa. Muonitukseen ja muuhun huoltoon on saatettu ehtiä rakentaa jonkinlaista infrastruktuuria. Paikalle on pystytetty kenttäsairaaloita.

Venäjällä varusmiehet toimivat eturintamassa

Venäjällä varusmiespalvelus kestää vuoden. Kutsunnat järjestetään keväisin ja syksyisin kolmen kuukauden aikaikkunassa eri joukkojen oman koulutusrytmin mukaisesti. Nyt Ukrainan itäpuolella olevien varusmiesten palvelusaika lähenee loppua.

Palveluksesta kotiuttaminen alkaa vaiheittain maaliskuussa ja päättyy kesäkuussa. Syksyllä varusmiespalveluksen aloittaneet saapuvat samaa tahtia korvaamaan kotiutettuja joukkoja.

”Paikalla olevilla varusmiehillä on jo riittävä koulutustaso, jos alettaisiin sotimaan. Lisäksi joukot ovat harjoitelleet paikan päällä sodanajan muodossa toimimista”, sanoo Martti J. Kari.

Karin mukaan huomattavalla osalla joukkojen upseereista on taistelukokemusta Donbassista, Syyriasta ja Tšetšeniasta.

”Taistelukokemusta saaneilla sotilailla on pragmaattinen suhde kuolemaan ja tappamiseen. Tämä lisää joukon potentiaalia. Heidän tulikastekynnyksensä on matala.”

Lisäksi joukkojen johtajisto on pätevöitynyt kentällä. Huonoiksi havaitut upseerit on siivottu johdosta pois.

Lue myös: Seura selvitti: Baltiassa jaetaan jo neuvoja kansalle – ”Näin teet vastarintaa, jos Venäjä hyökkää”

X