Suomalaiset oikeistona ja vasemmistona esiintyvät valehahmot saavat trollata Twitterissä rauhassa – ylläpito ei tunnista tai huomaa edes koneellisia riidankylväjiä

Enemmistö Twitterissä riehuvista suomenkielisistä trollitileistä edustaa äärioikeistoa, mutta valevasemmistolaisten määrä kasvaa nopeasti. Ne myös hämäävät keskustelijoita paremmin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Enemmistö Twitterissä riehuvista suomenkielisistä trollitileistä edustaa äärioikeistoa, mutta valevasemmistolaisten määrä kasvaa nopeasti. Ne myös hämäävät keskustelijoita paremmin.
Teksti: Petri Jääskeläinen

Kuntavaalien lähestyessä sosiaalisen median valehahmot eli trollaavat häirikkötilit ahkeroivat hyvää tahtia. Moni toimija haluaa lietsoa eripuraa suomalaisten keskuuteen, ja edullisinta sekä helpointa on saada kansaa jakautumaan näennäisesti edes somessa yhä vahvemmin.

Seura kertoi jo viime vuonna Suomi-Twitterin trollitileistä, jotka ilmestyivät säännöllisesti keskusteluihin esiintymään milloin minkäkin aatteen kannattajina. Tilit myös vaihtavat tukensa suuntaa helposti, poistavat vanhaa sisältöään ja esiintyvät pian toisen aatteen edustajana hämätäkseen ja saadakseen uusia seuraajia.

Vaikka suomenkielisissä keskusteluissa häiriköivien tilien määrää on mahdotonta arvioida tarkasti, tilanne ei vaikuta ainakaan parantuneen vuoden aikana. Koronavirusepidemia, äärioikeiston nousu ja alati vellovat erilaiset salaliittoteoriat lisäävät tilaisuuksia vastakkainasettelun lietsomiseen.

Äärioikeisto käyttää Twitteriä tehokkaasti, ja suomeksi esiintyvät valehahmot voivat rauhassa leikkiä QAnonin kannattajiakin

Eräs vuoden 2020 suurista ilmiöistä oli QAnon-salaliittoteoria, joka ei ole näyttänyt hiipumisen merkkejä Suomessakaan.

Vaikka Twitter poistaa liikkeen englanninkielisiä kannattajia alustaltaan, suomenkielisen sisällön kanssa se vaikuttaa jäävän pulaan. Pienen kielialueen maa ei vaikuta taloudellisesti niin kiinnostavalta, että siihen kannattaisi käyttää suuria moderointiresursseja.

Kenties siksi oikeat suomenkieliset QAnon-aktivistit saavat toimia rauhassa, ja sellaisina esiintyvät valehahmotkin mellastavat mielin määrin. Q-lahkon suosion kasvu näkyi heti myös Q-kannattajina esiintyvien valetilien lisääntymisenä.

Monet näyttävästi äärioikeistoa tukevat valetilit tunkevat mielellään esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustajien ja kuntapoliitikkojen keskusteluketjuihin.

Tyypillistä hahmoille on provosoida keskustelijoita kysymyksillä esimerkiksi kommunismista tai terroristijärjestöksi kokemastaan Antifasta. Myös ääri-islamistien uhkan korostamisella saa näissä ketjuissa äkkiä aikaan myötämielisten huutoa.

Missä äärioikeisto?

© Ruutukaappaus

Seuran haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Twitterin viime aikojen sisältösiivoukset ovat kohdistuneet erityisesti yhdysvaltalaiseen, väkivaltaa ihannoivaan äärioikeistoon.

(Asiantuntijat eivät esiinny tässä jutussa nimillään, välttääkseen heihin kohdistuvaa häiriköintiä.)

Äärioikeistolaisia tilejä on poistettu etenkin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Monet hahmot ovat siirtyneet Parlerin ja Gabin kaltaisille alustoille joissa moderointi ei ole rajoittanut rankkaakaan rasistista ilmaisua.

Suomessa jopa koneellisilta näyttävät ja korostetun liioittelevat äärioikeistolaistilit saavat yhä olla somessa melko rauhassa.

Joitain äärimmäisimpiä keskustelijoita jäädytetään, mutta se tapahtuu usein muiden käyttäjien tekemien ilmiantojen vuoksi. Twitterin ylläpito tekee sitä varsin harvoin oma-aloitteisesti.

Usein poistot koskevat tiliverkostoja, jotka käyttävät viesteissään automaatiota.

Aikaisemmin tänä vuonna Suomessa melko aktiivisesti toimineet Kiina-vastaiset kiinalaistilit ovat hivenen hiljentyneet Donald Trumpin vaalitappion jälkeen, mutta niitä ei ole poistettu.

Vale-vasemmistolaiset trollit hämäävät oikeita aktivisteja

Osa valehahmotileistä käyttää toisenlaista taktiikkaa. Ne yrittävät uida esimerkiksi oikeistoa vastustavien twitterkäyttäjien suosioon.

Suoran häiriköinnin sijaan ne esiintyvät vasemmistolaisina, tai ainakin omina kuvitelminaan siitä, mitä vasemmistolaiset ovat. Joukossa on muka poliisien rasismia vastustavia, seksuaalivähemmistöjä esittäviä ja geneerisiä äärioikeistosta valittavia käyttäjätilejä.

© Ruutukaappaus

Poliisirikokset

© Ruutukaappaus

Huomionarvoista on se, että näiden tilien seuraajina, jakajina ja tykkääjinä näkyy myös vihreän ja vasemman laidan aktiiveja, joille tilien sisältö on ehkä äkkivilkaisulla näyttänyt kunnolliselta.

Vaikka monesti nämä valevasemmistolaistilit on helppo pienelläkin kaivelulla huomata ilmiselviksi trollaajiksi, ne ovat silti onnistuneet hämäämään seuraajikseen jopa kokeneita politiikan tekijöitä.

Edes tilien huono tai epäuskottava toteutus ei näytä estävän seuraajamäärän kasvua, jos levitetty aate tuntuu omaan mieleen sopivalta.

Perussuomalaisvastainen

© Ruutukaappaus

Esimerkiksi Seuran jo vuosi sitten tutkima perussuomalaiset-puolueen vastainen valehahmojen verkosto, jonka juuret vaikuttivat ulottuvan ulkomaille, kasvaa yhä.

Tilien ainoa tarkoitus on hyökätä perussuomalaisten kimppuun meemeillä, huonosti kirjoitetuilla viesteillä ja hymiöillä. Verkoston levinneisyys on pikkuhiljaa kasvanut vuodentakaisesta. Osa valehahmoista on jo huomattavan huolellisesti luotuja.

Valevasemmistolaistilejä voidaan vastedes käyttää myös informaatiovaikuttamisen välineenä, mikäli somealustojen ylläpito alkaa poistaa äärioikeistolaisiksi itseään mainostavia tilejä aiempaa tehokkaammin.

On hyvin todennäköistä, että moni näistä eri aatesuuntien jäljittelijöistä on peräisin samoista disinformaation sylttytehtaista.

Osa voi olla ulkomaisia, mutta osa on tuhdisti kotimaista alkuperää.

”Iso osa trollitileistä lienee kertakäyttöisiä. Vaikuttaa siltä, että Suomessa on tällaisia tilejä tehtaileva joukko, joiden tarkoituksena on levittää disinformaatiota ja lietsoa ekstremismiä. Uskon näiden tahojen tehneen tätä vuosia”, eräs asiantuntija kommentoi Seuralle.

© Ruutukaappaus

Merkitys: pitävät haluamiaan narratiiveja käynnissä ja jalostavat niitä myöhempää käyttöä varten

Seuran haastattelemien asiantuntijoiden mukaan trollaus- ja valetileillä on välillistä merkitystä, vaikka niiden sisältö olisikin yleisesti kuinka epäuskottavaa tahansa. Seuraajamääräkään ei kerro sitä, millainen näkyvyys tilien välittämillä viesteillä on.

Kun valehahmojen joukko osallistuu keskusteluun ja leimaa sitä haluamaansa suuntaan, se onnistuu luomaan tai vääristämään mielikuvaa jonkun ilmiön yleistymisestä.

Esimerkiksi viime kuukausina valehahmot ovat ruokkineet ja yrittäneet vahvistaa näkemyksiä siitä, että Suomessakin olisi tekeillä samanlaista keksittyä ”vaalivilppiä” kuin mistä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Trumpin leiri puhui.

Kun keskustelu aiheesta on avattu, jatkossa sen hengissä pitäminen kuntavaaleihin asti on hyvin helppoa.

Näin tunnistat helpoimmat valehahmot ja trollaustilit

1. Tyypillisiä ja yleisimpiä trolleja ovat todella harvojen oikeiden ihmisten seuraamat tilit, joissa on vain vähän kuvaustekstiä tai omaa sisältöä, ja jotka käyttävät ainoastaan vastaustoimintoa provosoidakseen muita keskustelijoita.

Kertakäyttöiseksi tarkoitetut trollitilit, jotka eivät tavoittele suurta yleisöä, yrittävät yleensä vaientaa keskusteluja solvaamalla muita ja ohjaamalla keskustelua sivuraiteille. Profiilin nimi voi olla lähes täysi numerosarja.

vaalivilppiä

© Ruutukaappaus

2. Toisinaan tunnistaminen on usein kontekstisidonnaista, mikä vaatii käyttäjältä tarkempaa profiilin tarkastelua. Tilit kun voivat esiintyä lääkäreinä, aktivisteina, parodiatileinä tai viranomaistehtävissä toimivina hahmoina.

Sopivaa aatetta levittävä tilihahmo kerää hiljalleen seuraajia ja jakajia osallistumalla alansa keskusteluihin, usein etenkin tukemalla, kehumalla ja mielistelmällä ketjujen aloittajia.

Tällaisia tilejä voidaan myöhemmin käyttää moniin tarkoituksiin, kuten lavastamaan poliittisia vastapuolia tai kärjistämään keskustelua. Joskus nämä vuosikausia käytössä olleet tilit ovat voineet aiemmin tukea täysin vastakkaista aatetta, ja näistä saattaa löytyä viitteitä pienellä twiittihistorian kaivelulla.

 

 

X