Näin uudet trollitilit piinaavat Suomi-twitteriä – hämäävät politiikan keskustelua niin persuina, silakoina kuin antifasisteinakin

Suomenkielisissä Twitter-keskusteluissa on aktivoitunut joukko anonyymitilejä, jotka ruokkivat räyhäämistä esiintyen vuoroin äärioikeiston, vuoroin Silakkaliikkeenkin nimissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomenkielisissä Twitter-keskusteluissa on aktivoitunut joukko anonyymitilejä, jotka ruokkivat räyhäämistä esiintyen vuoroin äärioikeiston, vuoroin Silakkaliikkeenkin nimissä.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Yhteisöpalvelu Twitterin keskustelut täyttyvät usein häiriköivistä käyttäjistä. Näiden tarkoituksena on trollata, ohjata keskusteluja sivuraiteille tai vain ärsyttää vastustajiaan.

Vuonna 2018 sivuston perustaja Jack Dorsey myönsi, että heillä on trolliongelma. Käyttäjien kannalta kommentti tuli varsin myöhään.

Kuuluisimpana tapauksena trollaamisesta toimi varmasti Pietarin trollitehtaana tunnettu Internet Research Agency, joka tuotti Twitteriin runsaasti sisältöä Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Britannian EU-erokampanjoinnin aikaan.
Tuoreempana esimerkkinä Zdnet-verkkolehti kertoo, että tutkijat havaitsivat Australian metsäpaloihin liittyvän disinformaatiokampanjan.

Nyt suomenkieliseen twitterkeskusteluun on tullut talven 2019-2020 aikana runsaasti uusia tai jopa vuosia epäaktiivisina uinuneita trollitilejä.
Niiden ainoa tarkoitus näyttää olevan pelkkä keskustelun sekoittaminen tai eri poliittisten ryhmien räyhäviestien vahvistaminen.

Maalina Silakkaliike – ja takana verkostoa suomalaisen äärioikeiston kanssa

Aivan joulukuun lopussa, rasismia vastustavan Silakkaliikkeen perustamisen jälkeen tietoturvayhtiö F-Securen tutkija Andrew Patel havaitsi, että tietyt äärioikeiston trollitilit aloittivat kampanjan liikettä vastaan.
Hän teki analyysistaan ketjun ja toi esiin tiettyjä, todennäköisesti Ylilauta- ja 4chan-sivuilta lähteneitä häiriköintikeinoja. Mukana oli uusnatsien symboliikkaa, liikkeen leimaamista sekä erilaisten valetilien tehtailua.

Yksi suosittu keino oli vihjata Silakkaliikkeen olevan todellisuudessa natseja.

”En yllättyisi, mikäli he käyttävät tällaista taktiikkaa siksi, että se toimi niin hyvin briteissä”, Patel kirjoitti tuolloin.

Patel tutkii Twitterin botti- ja trolliverkostoja kehittämillään työkaluilla. Se paljastaa tilien epäilyttäviä piirteitä, kuten automatisoidulta vaikuttavaa viestittelyä ja muita merkkejä, joiden perusteella profiili voisi olla botti tai trolli. Botilla tarkoitetaan sisältöä automaattisesti levittävää tiliä eivätkä käsitteet ole automaattisesti synonyymejä.

Monet Silakkaliikkeen kimppuun käyneistä tileistä ovat Patelin mukaan aktiivisia muissakin äärioikeistolaisten keskusteluissa.

”Joukossa oli vain muutamia, joita en tunnistanut. Heidän joukkoonsa liittyi joko uusia henkilöitä tai uusia samojen käyttäjien tilejä”, Patel sanoo.

Analyysinsa jälkeen myös Patel kohtasi häiriköintiä vastauksissaan. Hänen havaitsemansa tilit lainaavat ja jakavat sekä kommentoivat toisiaan usein. Useimmat tileistä kirjoittavat hyvää suomea, eikä niiden voi suoraan väittää olevan muun kuin suomalaisen toimijan hallinnoimia.

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen havainnut näiden tilien saavan aikaiseksi jotain, mikä pysyttelee pinnalla pidemmän aikaa. En tosin ole seurannut suomenkielistä Twitteriä erityisen paljon”, Patel sanoo.

Joskus käyttäjiä häiriköivät trollit ovat munapäitä, eli Twitterin oletuskuvaa käyttäviä tilejä. Niiden nimet vaihtelevat geneerisistä etunimi-sukunimi-malleista kantaaottaviin parodianimiin ja käyttäjätunnusten pitkiin numerosarjoihin.
Osa taas hyödyntää kuvissaan kuvalaudoilla levitettävää symboliikkaa. Monet tutkijat, poliitikot ja toimittajat ovat joutuneet tällaisten tilien kohteeksi.

Vihamedian uutisia levitetään automaation avulla

Vuoden 2016 ilmiö olivat koordinoidut yhden asian huijaus- ja trollitilit. Nimet olivat usein lyhyitä ja ytimekkäitä: Ilja Presidentiksi, Eduskuntavaalit, Suomidemokratia tai Kuuma Aihe.

Samanlaisia tilejä on ilmaantunut jälleen. Tai oikeammin, ne eivät koskaan kadonneet kokonaan. Tietyt tiliryhmittymät jakavat aktiivisesti linkkejä vale-, vasta- ja vihamediasivustojen, kuten MV-lehden, juttuihin. Saatetekstinä on yleensä vain jutun otsikko.

”Tilit vaikuttavat olevan osa samaa verkostoa. Ne seuraavat toisia verkoston tilejä kasvaakseen nopeasti. Olen nähnyt tällaisten saavan jopa tuhansia seuraajia ja seurattuja päivien aikana”, Patel sanoo.

Twitterin analytiikka osoittaa, että kyseiset tilit viestittelivät välillä lähes katkeamattomana virtana kellonajasta riippumatta. Useat verkostoon kuuluvat tilit on nyttemmin poistettu.

Tileihin kuuluivat esimerkiksi Kulttuurimarxi, Vaalikuningas, Vastamedia tai Tasa-arvo-päivät, jotka kaikki jakoivat samoja uutisia samalla tavalla. Muu viestittely jäi tällaisilla tileillä melko vähäiseksi.

Yksi tällaisista tileistä, SuomiSOS, harmitteli seinällään, että hänen tilejään on estetty vaalien aikana. Hän ohjaa profiilissaan hollantilaisella maatunnuksella rekisteröidylle sivustolle, joka vaikuttaa eri maiden vastamedian kokoelmalta. Ainoa suomalainen puolue, johon sivulla linkitetään, on perussuomalaiset.

Eräs aktiivisesti keskustelevista käyttäjistä on PolitiikkaTV. Sen omistaja kertoi itse hallinnoivansa useita eri tilejä. PolitiikkaTV ei pelkästään jaa juttuja, vaan käy myös keskustelua toisten käyttäjien kanssa. Tilillä on peräti 2445 seuraajaa.

Valeprofiilit lietsovat myös perussuomalaisten vastustusta ja väittävät tukevansa oikeistohäiriköiden uhreja

Häiriköivät trollitilit eivät sympatisoi ainoastaan äärioikeistoa. Twitteriin on viime aikoina ilmestynyt joukko erikoisia uutuustilejä, jotka jakavat ensisijaisesti perussuomalaisten vastaista sisältöä.

Yhtenä toimintatapana näillä on tehtailla viestejä, jotka näennäisesti tukevat esimerkiksi oikeistohäiriköiden vainoamia toimittajia ja tutkijoita.

Tämä on varsin tehokas levityskeino. Twitterkeskusteluissa ihmisillä on tarve jakaa omaan ideologiaansa sopivia, sympatiaviesteiksi tulkittavia postauksia eteenpäin, tarkistamatta viestijän taustoja tai profiilia – sekä liittää nämä varomattomasti seuraajikseen.

Patel arvelee, että hänen näkemiensä tällaisten tilien takana on hyvin vähän ihmisiä, mahdollisesti vain yksi ylläpitäjä.

Tilit häiriköivät säännöllisesti perussuomalaisten kansanedustajia, mutta myös MV-lehti ja dosentti Johan Bäckmanin yhdistyksen päälle rakennettu Toimittajaliitto saavat osansa ryöpytyksestä.
Käyttäjien nimet, kuten NO PERSU tai NeverPS kertovat, minkä asian puolesta he väittävät kamppailevansa.

”Nämä tilit kommentoivat sekä suomeksi että englanniksi, mutta suomenkieliset viestit ovat todella lyhyitä. Tilit käyttävät usein samoja reaktiokuvia”, Patel sanoo.

Eräs verkoston käyttäjistä kommentoi aiemmin paljon Intiaan ja Pakistaniin liittyviä aiheita englanniksi. Tilien seuraajissa on erikoisia tilejä, kuten Intian Vodafone-teleoperaattorin verifioitu tili ja Intian Amazonina esiintyvä tili.

Näiden tilien persuvastaiset viestit ovat lyhyitä, kuvapitoisia ja kirjoitettu erittäin huonolla suomella. Useimmiten käyttäjät ovat aktiivisia täysin samoihin kellonaikoihin. Toisinaan ne kopioivat toisten käyttäjien viestejä ja levittäneet niitä omina twiitteinään.

Tilit vahvistavat toistensa näkyvyyttä reaktioilla, mutta niiden määrä vaikuttaa olevan vähäisempi kuin äärioikeistoa tukevilla tileillä. Tästä ei silti ole varmuutta, sillä esimerkkirykelmä on hyvin pieni eivätkä ne ole twiitanneet kuin joitain satoja kertoja.

Patel arvioi, että käyttäjä AVK voisi olla näistä tileistä alkuperäinen. Se on perustettu jo vuonna 2010, mutta käyttäjän twiittihistoria ylettyy vain vuoteen 2019.

Tililtä oli foller.me-analytiikkatyökalun mukaan levitetty jossain vaiheessa sisältöä esimerkiksi aihetunnisteilla #Trump, #satanists, #rapists ja #wifebeaters. Palvelu ei enää näytä samoja tuloksia.

Keitä siellä mahtaa olla takana?

Aikoinaan kun Washington Post analysoi Pietarin trollitehtaan twiittejä, lehti huomasi miten viestien tekijät osasivat puhutella sekä ääriryhmien vastustajia että kannattajia.

Hämääminen onnistuu näköjään Suomessakin. Meilläkin monet äärioikeiston vastustajat ovat vastailleet näille anti-persuina esiintyville twitterhahmoille tai seuranneet niitä.

Samalla tavalla monet perussuomalaiset keskustelijat ovat käyttäneet näiden trollaajatilien twiittejä esimerkkeinä ”äärivasemmistolaisten väkivaltaisista aikeista”.

On mahdollista, että näiden perussuomalaisia vastustavien tilien tarkoitus on kärjistää vastakkainasettelua samalla periaatteella kuin trollitehdaskin tekee: yleisen keskustelukaaoksen lietsomiseksi.

Kyseinen oikeistoa mollaava verkosto vaikuttaa toistaiseksi pieneltä. Äärioikeistoa tukevia valetilejä on huomattavasti enemmän.

X