Karvasta riitelyä – Taistelu turkistarhauksesta leimahti

Jaa artikkeli
Turkisten myynti − kaupallinen vai periaatteellinen kannanotto? © 123RF
Eläinaktivistien ja turkistuottajien välinen vastakkainasettelu kytee edelleen syvällä. Kiista räjähtää helposti.

Leimahdus. Taistelu turkistarhauksesta leimahti Sokos-ketjun ilmoitettua, etteivät turkikset enää kuulu sen 18:n tavaratalon valikoimiin. Näin se liittyi Stockmannin, Lindexin ja Seppälän rintamaan. ”Ketju haluaa tarjota eettisesti kestäviä tuotteita ja palveluja”, Sokos kertoi tiedotteessaan. Ilmoitus sai MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan kiivastumaan suomalaisen turkiselinkeinon ”lyttäämisestä”. Marttila vaati S-ryhmältä ”nöyrää anteeksipyyntöä”.

 

Liipasinkerkkyyttä. Keskustan kaksi kansanedustajaa haistoi pelin paikan ja piti turkisten myynnin lopetusta ”kaksinaismoralistisena”. Samalla väläytettiin koko S-ryhmän boikottia. Sokoksen kenttäjohto – vaaditun anteeksipyynnön sijaan – selitteli ja lievensi aiempaa ilmoitustaan siten, että kyse olisi ainoastaan ”puhtaasti kaupallisesta linjauksesta”.

 

JULKISUUS. Riita paljasti turkistarhausta koskevat piilevät asenteet. Jotain toki on 20 vuodessa muuttunutkin. Viikonvaihteessa Jyväskylän yliopistossa tohtoriksi eläinoikeusaktivismista väitellyt YTM Pia Lundbom toteaa väitöskirjassaan, että eläinoikeusliike on kehittynyt marginalisoidusta kettutyttöporukasta vakavasti otettavaksi vaikuttajaksi. ”Se osaa politisoida ja politikoida. Se osaa muotoilla poliittiset tavoitteensa tyylikkäämmin kuin kaksi vuosikymmentä sitten”, Lundbom sanoo. Keinotkin ovat muuttuneet: Minkkihäkkien aukaisun sijaan aktivistit videoivat tuotantoeläinten kasvatustiloja, ja media välittää aineiston.

 

Työtapaturma. Myös turkisten tuotantopäässä on vastattu ajan haasteeseen. ”Maailman ykkösluokan sertifiointi ja turkisten jäljitettävyys tilatasolle asti kertovat, että asiat tehdään nyt oikein”, Turkiseläinten Kasvattajain Liiton edunvalvonnasta vastaava johtaja Leena Harkimo sanoo. Tämä vahvistaa Harkimon mukaan alan argumentointia. Sokoksen päätöstä Harkimo selittää siten, ettei asiaa oltu S-ryhmässä ennen päätöstä käyty sisäisesti riittävästi läpi.

 

Velkavangit. 20 vuotta sitten Pohjanmaalla neljä turkistarhaiskua tehneet, silloin 19-vuotiaat kettutytöt vapautuvat vuoden vaihteessa vanhentuvasta 250 000 euron korvausvelastaan.

X