Toiveissa seniorikoti? Näin ikääntymisen haasteet kannattaa huomoida

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Paula Myöhänen/Otavamedia
Sirpa ja Arto Kimari ehtivät kertaalleen jo luopua omakotitalosta ja asettua kerrostaloon. Mikkelin Asuntomessuilla nähtiin kuitenkin heille tehty omakotitalo senioriratkaisuin. Miten näin pääsi käymään?

Olimme Arton kanssa jo kertaalleen luopuneet omakotitalosta ja asettuneet kerrostaloon. Iso talo oli tarpeen lasten ollessa pieniä, mutta kun he lensivät pesästä, riitti pienempikin koti.

Lisäksi meillä on mökki. Kahdet pihatyöt alkoivat käydä työläiksi.

Ehdimme asua kerrostalokolmiossa pari vuotta. Sitten Mikkelin Asuntomessutontit tulivat jakoon – luonnonläheisellä alueella Saimaan rannalla.

Jospa vielä kerran laittaisi itsensä likoon, sanoi Arto minulle. Lupaatko sitten, että tämä on viimeinen kerta, kun rakennetaan, kysyin. En lupaa mitään, hän vastasi. Arto kokee tylsistyvänsä, ellei ole mielekästä tekemistä.

Vaikka omakotitalon rakentaminen oli miehen ehdotus, ajatus alkoi kutkuttaa minuakin. Kun on hiukan pihaa ja luonto lähellä, voisi kätevästi lähteä ulos lenkille – siitä tykkäisi myös 4-vuotias koiramme Onni. Ja työmatkani lyhenisi. Päätöstä helpotti sekin, että Arto on rakennusalan ammattilainen, joka osaa nämä hommat.

Yhdessä tasossa olevan talon pohjaratkaisussa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen. Vuolukivitakassa on kauniin rouhea pinta. ©PAULA MYÖHÄNEN/OTAVAMEDIA

Sopiva talopaketti senioreille

Isoa taloa tai pihaa emme enää halunneet. Koska messualueella on tarkka takaraja talon valmistumiselle, Arto halusi olla varma, että talo saadaan ajoissa valmiiksi.

Päädyimme Kastellin viittä vaille valmis -talopakettiin. Näin rakentaminen oli nopeampaa ja pääsimme itse hiukan helpommalla.

Arto teki itse kaikki viimeistelytyöt, kuten maalaukset, laatoitukset, tapetoinnit, listoitukset ja sen sellaiset. Näin säästimme myös rahaa. Uutta lainaa emme enää halunneet ottaa, vaan päätimme saada vanhan asunnon myynnistä tulleet rahat riittämään.

Talon pystytys alkoi elokuussa 2016. Sen teki paikallinen yritys. Kotimaisuus ja suomalaisen työn tukeminen ovat meille tärkeitä asioita, ja nämä otettiin niin rakentamis- kuin sisustamisvaiheessakin huomioon.

Saimme suunnitella talosta sellaisen kuin halusimme. Yksikerroksisen puutalon pohjaratkaisu on mietitty meidän kahden aikuisen tarpeiden mukaan. Myös ikääntymiseen liittyviin ratkaisuihin on kiinnitetty huomiota.

Kimarit saunovat paljon. Tilaa on vieraillekin. ©PAULA MYÖHÄNEN/OTAVAMEDIA

Kynnyksiä ja portaita on vältetty, wc ja suihkutila ovat väljät, joten liikkuminen on kätevää. Isoista ikkunoista ja lasiovista tulee paljon valoa, mutta myös riittävästä keinovalaistuksesta on huolehdittu.

Tarvitsimme vain yhden makuuhuoneen ja vierashuoneen, jossa aikuiset lapsemme voivat yöpyä meillä kyläillessään. Jos kaikki kolme sattuisivat joskus olemaan yötä yhtä aikaa, eiköhän se saataisi järjestymään. Olisi ollut turha tehdä huoneita, jotka olisivat suurimman osan ajasta käyttämättä.

Isoista ikkunoista ja ovista tulvii valoa ruokailutilaan. ©PAULA MYÖHÄNEN/OTAVAMEDIA

Eteiseen halusimme runsaasti tilaa, ja sen viereen tehtiin avara vaatehuone. Liikumme paljon, joten säilytystilaa harrastus- ja työvaatteille tarvitaan. Tällä asumiskokemuksella jo tietää, että kaappeja pitää olla tarpeeksi, vaikka pyrkimys onkin päästä liiasta tavarasta eroon.

Meille oli tärkeää saada myös riittävän suuri sauna ja pesuhuone. Saunomme joka päivä, kesät talvet! Joskus kun tulemme reissusta vasta myöhään kotiin, saatamme saunoa vielä yhdentoista aikaan illalla.

Arkena aikaa kuluu paljon keittiössä ja olohuoneessa, joten halusimme niistä yhtenäisen tilan. Mahdumme keittiöön yhtä aikaa ja siitä on näkö- ja kuuloyhteys olohuoneeseen, joten vieraidenkin kanssa on helppo seurustella.

Artolle tärkeä juttu on 29 neliön autotalli, jossa voi puuhastella. Asuinneliöitä on 98. Meille juuri sopivasti.

Tilaa ja valoa

Nyt kun talo on valmis, tuntuu todella hyvältä. Oikeastaan kaikki on sujunut hyvin. Totta kai joskus väsytti, kun työpäivän jälkeen piti lähteä rakennustyömaalle. Onneksi olemme Arton kanssa olleet hyvin samoilla linjoilla. Ei meillä ole ollut mitään sellaista vääntöä, että päätä sinä tuo, niin minä tämän. Olemme yhdessä valinneet sopivat ratkaisut eri vaihtoehdoista.

Tasaisen harmaata, voisi joku todeta sisustuksesta, mutta meille tämä sopii. Halusimme valoa ja väljyyttä sekä ajattomia värejä, jotka eivät räisky silmille. Yksinkertainen ja pelkistetty tyyli on meidän juttumme, ei mikään hienostelu.

X