Ukkonen voi aiheuttaa kalliita vaurioita – varaudu hyvissä ajoin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ukkonen aiheuttaa harmeja myös laitteita rikkomatta.
Ukkonen aiheuttaa harmeja myös laitteita rikkomatta. Kuva: istockphoto
Ukkonen rikkoo vuosittain tuhansia kotien sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Häiriöt ovat yleisempiä haja-asutusalueilla kuin taajamissa.

Kun ukkonen paukkuu, on vanha viisaus irrottaa sähkölaitteet seinästä. Salama iskee todennäköisyydellä 1/500 vuodessa pientaloon, joka on avoimessa maastossa. Televisiot, tietokoneet, kodinkoneet ja muut kodin elektroniikkalaitteet voivat kuitenkin vaurioitua jopa kilometrien päässä salaman iskukohdasta. Häiriöt näet leviävät laajalle muun muassa tele- ja sähköverkoissa. Häiriöt ovat yleisempiä haja-asutusalueilla kuin taajamissa.

Jo lyhyehkö sähkökatko voi rikkoa videoprojektorin kalliin lampun. Ukkonen aiheuttaa harmeja myös laitteita rikkomatta. Tietokone voi hukata tärkeitä tiedostoja. Älypakastimen sisältö voi sulaa, kun ukkonen sekoittaa sen ohjausyksikön.

Monien pientalojen suojauksissa on paljon parantamisen varaa. Hyvä salamasieppari eli ”ukkosenjohdatin” johtaa vaarallisen virran maahan. Vaurioiden vaaraa vähentävä elektroniikkalaitteiden ylijännitesuojaus voidaan toteuttaa rakennuksen sähkökeskuksessa. Myös maadoitusten pitää olla kunnossa.

Ukkosen lähestyessä irrota aran laitteen sähkö-, tele-, data- ja antennijohdot.

Matkapuhelin ja akkukäyttöinen sylimikro ovat turvassa ukkosella. Muun elektroniikan ukkosvaurioiden ja -harmien vaaraa voi vähentää itse helposti asennettavilla suojalaitteilla.

Herkän laitteen ja maadoitetun pistorasian väliin tuleva ylijännitesuoja maksaa 15–30 euroa. Varavirtalaite (UPS) tuottaa sähkökatkon aikana akustaan verkkosähkön kaltaista virtaa tietokoneille, latureille ja vaikkapa led-valoille. Etevä varavirtalaite tasoittaa liian alhaisia ja korkeita verkkojännitteitä akkuaan kuluttamatta. Monipuolinen ups-laitteen ja ylijännitesuojan yhdistelmä maksaa vähintään sata euroa.

Laajakaistapäätteelle

Kuva: Verkkokauppa.slo.fi

Kuva: Verkkokauppa.slo.fi

Yhdistelmäsuoja Eaton Protection Box 1 Tel DIN suodattaa sähköverkosta ja kuparisesta televerkosta iskeviä ylijännitepiikkejä. Pätevä laajakaistapäätteen suoja maksaa ainoastaan 20–25 e.

Yhdistelmäsuoja

APC SurgeArrest Essential PMF83VT-GR8 vähentää kahdeksan sähköpistorasian sekä tele- ja antenniliittimen kautta iskevien ylijännitepiikkien vaaroja. Suojaava jakorasia maksaa noin 40 e.

Ulkokäyttöön

Kuva: www.clasohlson.fi

Kuva: www.clasohlson.fi

Paranna esimerkiksi robottiruohonleikkurin ja sen latauspilttuun suojausta ukkosherkällä alueella. Ulkopistorasiaan tökättävä Clas Ohlsonin Ylijännitesuoja IP44 maksaa noin 20 e.

Akkusähkö ja suoja

Kuva: www.dustinhome.fi

Kuva: www.dustinhome.fi

Suojaa kodin tietokone, ethernet, lisälaitteet, laajakaistapääte ja muut arat laitteet useimmilta sähkö- ja televerkon häiriöiltä. Käytännöllinen Eaton 3S DIN 550 VA UPS maksaa 90–110 e.

Ukkonen voi innostaa säästämään sähköä

Eaton Ellipse PRO 650 UPS suojaa ukkostuhoilta ja korjaa yli- ja alijännitteet akkua kuluttamatta. 180 euroa maksava äly-ups lisäksi sammuttaa näytön ja lisälaitteet, kun sammutat tietokoneen.

Ukkonen saa varautumaan varavoimalla

APC Back-UPS BX 1400U-GR 1400VA:sta riittää reilusti varavoimaa sähkökatkon pitkittyessä. Noin 200 euroa maksava line-interactive -ups suodattaa ukkoshäiriöitä ja tasoittaa jännitevaihteluita.

Lue myös: Suomeen iskee 140 000 salamaa vuodessa – Miksi niitä on niin vaikea ennustaa? Ukkostutkija vastaa

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 7/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X