Lemmikkikoirasta tuli palkittu kansallissankari, kun Patron ryhtyi etsimään miinoja Ukrainassa – ”Se on voittanut kansan luottamuksen ja sydämet”

Vuosi sitten, 24. helmikuuta alkanut sota muutti Patroninkin elämän. Perheensä lemmikiksi hankittu koira laajensi taitojaan ja on siitä lähtien auttanut isäntäänsä miinanraivauksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työ- ja julkisen uransa ulkopuolella ukrainalainen miinakoira Patron on yhä tavallinen koira. Se rakastaa muiden koirien kanssa juoksemista ja nukkumista.

Vuosi sitten, 24. helmikuuta alkanut sota muutti Patroninkin elämän. Perheensä lemmikiksi hankittu koira laajensi taitojaan ja on siitä lähtien auttanut isäntäänsä miinanraivauksessa.
Teksti: Pirjo Kemppinen

Jopa 30 prosenttia Ukrainan alueesta saattaa olla miinoitettu Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Näin arvioi Ukrainan valtion hätäpalvelu (SES). Räjähteitä on metsissä, pelloissa, tienvarsissa, joissa, sairaaloissa, asuinrakennuksissa sekä leikkikentissä ja jopa lasten leluissa.

Kuolemantapauksien ja vammautumisten ehkäisemisessä Pohjois-Ukrainassa Tšernihivin alueella toimii heinäkuussa kolme vuotta täyttävä jackrussellinterrieri Patron. Sen avulla myös opetetaan lapsia varomaan ja noudattamaan sääntöjä, jos he löytävät tuntemattoman esineen.

Ansioistaan Patron on saanut YK:n lastenjärjestö Unicef Ukrainalta nimikkeen Goodwill Dog eli Hyväntahdon koira. Erikoistitteli myönnettiin ensimmäistä kertaa järjestön historiassa.

Patron ei ainoastaan suojele lapsia miinoilta, vaan myös auttaa ylläpitämään heidän mielenterveyttään.

”Ukrainassa ei ole ainuttakaan lasta, joka ei tietäisi miinanraivauskoira Patronia. Se on voittanut ukrainalaisten luottamuksen ja sydämet”, sanoo Unicef Ukrainan edustaja Murat Sahin.

”Se osaa rohkaista ja lohduttaa huumorintajullaan lapsia ja aikuisia vaikeina aikoina”, hän jatkaa.

Patronin ja sen omistajan Mykhailo Ilievin on palkinnut poikkeuksellisen merkityksellisestä miinanetsintätyöstä myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Lähes kansallissankarin asemaan noussut pikkukoira on auttanut löytämään jo yli 300 räjähtävää esinettä.

Varoitus miinoista hautausmaalla Ukrainassa

© Miska Puumala

Patron on juustoa rakastava kansallissankari

Alun perin Patronilla piti olla aivan toisenlainen tulevaisuus.

Patron syntyi 20. heinäkuuta 2019. SES:n Tšernihivin alueella toimivan pyroteknisen työryhmän johtaja Mykhailo Iliev osti pennun vaimonsa Irynan kanssa perheen lemmikiksi. Aluksi se nouti mielellään heitettyjä keppejä ja oli innokas oppimaan kaikenlaisia asioita. Se oli isäntänsä mukana työreissuilla.

Vuosi sitten, 24. helmikuuta alkanut sota muutti Patroninkin elämän. Se laajensi taitojaan ja on siitä lähtien auttanut Mykhailoa miinanraivauksessa.

”Yleensä Patron juoksee edeltä tutkimaan aluetta. Jotain löytäessään se alkaa haukkua tai vain istuu kärsivällisesti odottamassa, että tulemme hakemaan ammukset”, Mykhailo Iliev sanoo.

Patronin yksi etu on sen keveys. Neljäkiloisena se ei laukaise räjähteitä, vaikka astuisi niiden päälle.

Patronilla on nimeään kantava animaatiosarja.  Se on laajalti tunnettu myös kansainvälisesti. Patronilla on omat sosiaalisen median tilinsä ja esimerkiksi Instagramissa noin @Puolustusvoimat.

Työ- ja julkisen uransa ulkopuolella Patron on yhä tavallinen koira. Se rakastaa muiden koirien kanssa juoksemista ja nukkumista.

”Sillä on myös pakkomielle juustoon”, paljastaa Mykhailo Iliev.

Lue myös: Seura Pohjois-Ukrainassa: Vapaaehtoistyöntekijä Georgii todistaa raakuuksia – ”Pahinta eivät olleet pommitukset, vaan päivät jolloin venäläiset pakenivat”

Sodan vapaaehtoinen ukrainalainen Georgii Kuzmenko

Georgii Kuzmenko on omistautunut kotikaupunkinsa asukkaiden auttamiselle. © Miska Puumala

X