UMK toi Suomeen amerikkalaisen tubettajan – Renata Lisowski opetteli matkaa varten jopa luistelemaan: ”UMK on paras kansallinen finaali”

UMK kiinnostaa nyt ennennäkemättömällä tavalla ulkomaalaisia viisufaneja. Amerikkalainen Renata Lisowski matkusti Suomeen ensimmäisen kerran nähdäkseen Uuden Musiikin Kilpailun paikan päällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Renata Lisowski sekosi vuosi sitten Käärijästä, ja tänä vuonna hän halusi Euroviisujen sijasta matkustaa Suomeen UMK-finaaliin.

UMK kiinnostaa nyt ennennäkemättömällä tavalla ulkomaalaisia viisufaneja. Amerikkalainen Renata Lisowski matkusti Suomeen ensimmäisen kerran nähdäkseen Uuden Musiikin Kilpailun paikan päällä.
Teksti:
Milla Ollikainen

UMK-finaali tuo tänä vuonna paljon ulkomaalaisia seuraamaan Suomen Euroviisuedustajan valintaa paikan päälle Tampereen Nokia-areenalle. Yksi heistä on amerikkalainen viisutubettaja Renata Lisowski, joka matkusti Suomeen nyt ensimmäistä kertaa.

”UMK on mielestäni paras kansallinen finaali koko Euroviisuissa”, Renata Lisowski sanoo.

Suuri vaikutus Lisowskin UMK- ja Suomi-innostukseen on tietysti ollut myös Käärijällä, joka sai tubettajan suorastaan sekoamaan vuosi sitten. Lisowski teki Cha Cha Cha -kappaleesta useita videoita omalle Youtube-kanavalleen – jopa sellaisen, jossa hän laulaa itse kappaleen suomeksi.

”Käärijä todella käänsi viisujen valokeilan Suomeen, näytti millaista musiikkia ja kulttuuria teillä on. Suomalaisessa kulttuurissa on jotain niin jännittävää ja hyväksyvää, että halusitte lähettää viisuihin jotain niin epätyypillistä. Se kertoo minusta paljon siitä, millaisia suomalaiset ovat: hyvin avoimia, vaikka stereotypian mukaan olette sulkeutuneita.”

Seura tapasi Lisowskin viime toukokuussa Liverpoolin viisuhumun keskellä. Lisowski kertoi tuolloin taustastaan ja amerikkalaiseksi harvinaisesta viisuinnostuksestaan, joka syttyi teininä, kun hän joutui viettämään aikaa puolalaisessa hotellissa Euroviisujen aikaan.

Lisowski saapui UMK:hon toisen viisutubettajan Maxxy Rainbow´n kanssa. Kaksikko lensi Suomeen torstaina ja matkusti junalla suoraan Tampereelle, jossa he näkevät lauantaina sekä UMK:n harjoitukset että finaalin.

UMK-vieras yöpyy Käärijän asunnossa ja näkee Pelicansin pelin

Renata Lisowski ottaa ensimmäisestä Suomen-matkastaan kaiken irti. Hän on jopa käynyt luistelutunneilla lokakuusta lähtien, jotta voisi nauttia täysillä Suomen talvesta. Tätä ennen hän oli kokeillut luistelemista vain kerran joskus lapsena, mutta nyt siitä on kehkeytynyt uusi harrastus.

UMK-finaalin jälkeen Lisowski aikoo tutustua Tampereen nähtävyyksiin, ja maanantaina hän majoittuu Helsingin Malmille Käärijän eli Jere Pöyhösen airbnb-asuntoon. Käärijä-teemaisesti sisustetusta asunnosta löytyy muun muassa se kuuluisa vihreä bolero, jossa artisti villitsi koko Euroopan. Lisäksi Lisowski haluaa nähdä Käärijä-muraalin Tikkurilassa.

Helsingin lisäksi Lisowski piipahtaa katsomassa nähtävyyksiä myös Tallinnassa, mutta palaa ennen kotimatkaansa takaisin Suomeen, koska hän haluaa käydä katsomassa Lahdessa Pelicansin jääkiekko-ottelun. Pelicans kohtaa kotiareenallaan Vaasan Sportin ensi perjantaina.

Pelicans valikoitui Lisowskin suomalaiseksi suosikkijoukkueeksi kahdesta syystä. Ensinnäkin hän tykkää jääkiekkojoukkueiden maskoteista, ja Pelicansilla oli hänen mielestään Suomen joukkueista paras maskotti.

Toinen syy on Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen.

”Hän pelasi Pittsburgh Penguinsissa, kun olin lapsi. Hän oli yksi ensimmäisistä jääkiekkosankareistani ja luultavasti myös ensimmäinen suomalainen, jonka tiesin.”

Suosikkeina tänä vuonna Siipola ja Sabotage

Renata Lisowskin suosikkeja tämän vuoden UMK-finaalissa ovat Sara Siipolan Paskana ja Sini Sabotagen Kuori mua. Siipolan kappale kosketti Lisowskia niin syvältä, että hän joutui reaktiovideollaan kaivamaan nenäliinan esiin.

Voittajaa hän ei kuitenkaan uskalla ennustaa.

”Se ratkaisee nyt varmasti paljon, millaisia kappaleiden esitykset ovat. Odotan lauantain harjoituksia jännityksellä.”

Ennen UMK-finaalia Lisowski kohtasi perjantaina myös yhden suuren suomalaissuosikkinsa, Portion Boys -yhtyeen.

”Olen Portion Boysin varmasti suurin kansainvälinen fani, Spotifyssa olen sadan ahkerimman kuuntelijan joukossa”, Lisowski naurahtaa. ”Laitoin yhtyeelle viestiä jo kuukausia sitten, ja koska heillä ei ollut keikkaa tänä aikana, sain kutsun yksityiskeikalle Turkuun.”

Lue myös: Käärijä hurmasi amerikkalaisen tubettajan – tahtoo UMK-finaaliin Suomeen ensi vuonna

X