Käärijä hurmasi amerikkalaisen tubettajan - tahtoo UMK-finaaliin Suomeen ensi vuonna

Tubettaja Renata Lisowski hullaantui Suomen euroviisuedustajasta tänä vuonna niin paljon, että teki itsestään videon laulamassa kappaletta suomeksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Käärijä on amerikkalaisen Renata Lisowskin ehdoton ennakkosuosikki Euroviisuissa tänä vuonna. Renata haluaisi päästä ensi vuonna käymään Suomessa ja nähdä UMK-finaalin.

Tubettaja Renata Lisowski hullaantui Suomen euroviisuedustajasta tänä vuonna niin paljon, että teki itsestään videon laulamassa kappaletta suomeksi.
Teksti:
Milla Ollikainen

Kun Käärijä julkaisi vuoden alussa oman kappaleensa Uuden Musiikin Kilpailussa, amerikkalainen tubettaja Renata Lisowski huomasi pian Twitteristä, että nyt on tapahtunut jotain kiinnostavaa. Hän halusi tehdä reaktiovideon Cha cha cha -kappaleesta omalle Youtube-kanavalleen.

Siitä tuli Lisowskin kanavan tähän mennessä suosituin video, jota on katsottu 70 000 kertaa. Se on paljon ottaen huomioon, että Lisowski oli juuri aloittanut tubettamisen.

Käärijä on Vantaalta kuten lapsuuden sankarikiekkoilijakin

Käärijä ja Cha cha cha iski Lisowskin makuhermoon heti ensitahdeista lähtien, ja Suomi on hänen ehdoton suosikkinsa tänä vuonna. Seura tapasi Lisowskin Liverpoolissa, jonne nainen matkusti jo viisuviikkoa edeltävänä perjantaina.

Lisowski on viisuissa paikan päällä ensi kertaa, eikä hän oikein etukäteen tiennyt, mitä pääsisi Liverpoolissa näkemään ja tekemään. Odotukset kuitenkin täyttyivät moninkertaisesti jo ensimmäisenä iltana, kun hän pääsi ystävänsä siivellä Nordic Party -bileisiin. Siellä hän näki Käärijän lavalla mutta myös sai vaihtaa tämän kanssa muutaman sanan.

”Kerroin hänelle, että tykkään Vantaasta, koska myös Jarkko Ruutu on Vantaalta. Kaksi lempisuomalaistani ovat siis vantaalaisia, what are the odds!”

Jarkko Ruutu pelasi Pittsburgh Penguinsissa, kun Lisowski kävi lapsena katsomassa jääkiekko-otteluita. Hän on lähtöisin maaseudulta Pennsylvaniasta, mutta asuu nykyään lähellä Washingtonia pikkukaupungissa nimeltä Chevy Chase, missä hän johtaa arkisto- ja tutkimuskeskusta.

Euroviisujen seuraaminen on 33-vuotiaan historioitsijan tärkein harrastus, joka vie ison osan vapaa-ajasta.

”Koko elämäni on euroviisuja! Käyn töissä ja teen viisujuttuja, siinä se.”

Youtube-kanavan lisäksi Lisowski pitää euroviisuaiheista podcastia yhdessä puolalaisen ystävänsä kanssa.

Tubettaja haluaisi nähdä UMK-finaalin ensi vuonna Suomessa

Lisowski on ollut viisufani 14-vuotiaasta asti, jolloin hän törmäsi Euroviisujen finaalilähetykseen surffatessaan tv-kanavilla puolalaisessa hotellihuoneessa. Lisowskilla on puolalaiset sukujuuret, ja hänen yliopistossa opettanut isänsä vei joka kevät opiskelijoita Puolaan juuri Euroviisujen aikaan. Lisowski kulki mukana, ja viisujen katsomisesta tuli osa hänen matkaansa.

Amerikkalainen euroviisufani on jonkinasteinen kummajainen; harvat tietävät rapakon takana koko kilpailusta, ja ne jotka tietävät, eivät ehkä täysin ymmärrä koko konseptia.

”Kaikkien opiskelukavereideni mielestä olin luuseri, kun pidin Euroviisuista. He sanoivat, että kuuntelet hyvää musiikkia, miksi välität Euroviisuista”, Lisowski kertoo.

Viitisen vuotta sitten Lisowski alkoi seurata myös eri maiden omia karsintoja. Uuden Musiikin Kilpailu on hänen mielestään laadukkain kansallinen finaali, jota hän haluaisi tulla katsomaan livenä.

”Koska UMK on niin hyvä, eikä minulla luultavasti ole varaa Euroviisuihin uudestaan heti ensi vuonna, ajattelin tulla mieluummin Suomeen UMK-finaaliin. Tai jos Suomi voittaa lauantaina, sitten tulen Euroviisuihin!”

Lue myös: Käärijä on kohuttu rap-artisti – Mistä nimi tulee, entä tatuointi?

Käärijä innosti katsomaan uutisia selkosuomeksi

Euroviisut viehättävät Renata Lisowskia, koska hän rakastaa musiikkia, matkustamista ja kieliä. Käärijä ja Cha cha cha saivat hänet innostumaan suomen kielestä siinä määrin, että hän halusi opetella laulamaan kappaleen suomeksi.

Ja tietysti hän teki siitä myös videot, niin harjoittelusta kuin valmiista kappaleesta. Suomen kirjaimia ja ääntämystä Lisowski opetteli Duolingon avulla, ja sen lisäksi hänellä on uusi, yllättävä aamurutiini.

”Katson uutiset selkosuomeksi joka aamu Youtubesta. Siinä ei ole käännöstä, mutta he puhuvat hitaasti, ja siinä on suomenkielinen tekstitys.”

Lauantain finaaliin Lisowskilla ei ole lippua, vaan hän katsoo show’n liverpoolilaisessa elokuvateatterissa. Suomen lisäksi hänen suosikkinsa finaalissa on Iso-Britannia – kolmas suosikki Tanska putosi semifinaalissa.

”Tietysti haluan Suomen voittavan, mutta haluaisin myös nähdä fanien romahduksen, jos Loreen ei voita”, Lisowski naurahtaa.

 

X