Suomalaiset osaavat vaalitaktikoinnin: ”Äänioikeuteen kuuluu vapaus valita, taktikoidenkin”

”Vaalitaktikointi on saatu kuulostamaan suorastaan vaalitulosten manipuloinnilta”, Seuran tuottaja Elina Kirssi kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elina Kirssi on Seuran tuottaja.

"Vaalitaktikointi on saatu kuulostamaan suorastaan vaalitulosten manipuloinnilta", Seuran tuottaja Elina Kirssi kirjoittaa.
Teksti:
Elina Kirssi

Vaalitaktikointi nousi puheenaiheeksi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Toiselta kierrokselta pudonneiden Jussi Halla-ahon ja Jutta Urpilaisen kannattajajoukoissa heikkoa menestystä selitettiin taktisilla äänillä.

Etenkin perussuomalaiset ovat arvostelleet sitä, että vasemmiston kannattajat kasasivat äänensä Pekka Haavistolle ja pelasivat Halla-ahon ulos.

Kohu taktikoinnista tuntuu oudolta. On ikiaikainen ilmiö, että vaaleissa suosituimpien ehdokkaiden kelkkaan hypätään helposti, ja galluptulosten seuraaminen voi ohjata valitsemaan useasta vaihtoehdosta sen, joka pääsee todennäköisimmin läpi.

Ennen näitäkin vaaleja osa äänestäjistä on toivonut jonkun ehdokkaan pärjäävän huonosti.

Taktikointi on tuttua

Vaalitaktikointi on saatu kuulostamaan suorastaan vaalitulosten manipuloinnilta. Keskustelusta on jäänyt huomaamatta, että taktikointi tuntuu olevan meille suomalaisille luontaista. Sen osoittivat jo viime vuoden Euroviisut.

Suomen Käärijällä oli harvinainen mahdollisuus voittaa koko kisa, mutta voittoa uhkasi Ruotsin Loreen. Kuin yhteisestä sopimuksesta ­suomalaiset antoivat yleisöäänensä kaikille muille paitsi Loreenille, ja Ruotsin saalis Suomesta oli nolla pistettä. Käärijä ei voittanut, mutta se ei jäänyt suomalaisista kiinni.

Tulevana viikonloppuna taktikoinnista puhutaan todennäköisesti jälleen, kun lauantaina valitaan Suomen edustaja Euroviisuihin ja sunnuntaina seuraava tasavallan presidentti.

Uuden Musiikin Kilpailuissa taktikoimalla voi äänestää oman suosikin lisäksi jotain ihan muuta, jotta kovin uhka ei nousisi kärkikahinoihin.

Presidentinvaalien toisella kierroksella taktikointi voi jopa yltyä. Jos oma ehdokas on jo pudonnut, suurin osa valitsee pienemmän pahan kahdesta, jottei se toinen saisi ääniä.

Valitse vapaasti! Vaalit ovat sitä varten

Pitää myös muistaa, että vaaleissa ja vaikkapa juuri UMK:ssa saa äänestää juuri sillä perusteella, millä haluaa. Jos tykkää humoristisesta retroysäristä, ääni Windows95Manille.

Yksittäisten kansalaisten äänestysperusteita voi vain arvailla. Eräs sukulaiseni kertoi joskus äänestävänsä vaaleissa aina miestä, jolla on vaali-ilmoituksessa viikset ja flanellipaita.

Toinen valittelee vaaleista toiseen, että tarjolla on vain huonoja ehdokkaita. Äänioikeuteen kuuluu vapaus valita, taktikoidenkin. Tärkeintä on, että äänestää omasta mielestään parasta ehdokasta Suomelle.

Lue myös: Muistatko vielä nämä Pekka Haavistosta? Murehti ylensyönnistä ja vertasi politiikkaa makkarakauppaan – Keräsimme kiinnostavat nostot vuosien varrelta

Lue myös: Yhdeksän muistoa Alexander Stubbin elämästä ja uran varrelta – Muistatko vielä pääministerin kadonneen kalenterin ja salamarakkauden?

X