Yhdeksän muistoa Alexander Stubbin elämästä ja uran varrelta – Muistatko vielä pääministerin kadonneen kalenterin ja salamarakkauden?

Sunnuntaina 11. helmikuuta Suomelle valitaan uusi presidentti. Sen kunniaksi muistelemme kahden erilaisen persoonan matkaa politiikan kärkikaartiin. Voittaako kisan itseään herkäksi kutsuva Nato-haukka?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alexander Stubb nousi komeetan lailla suomalaiseen politiikkaan 2000-luvun alkupuolella. Hänen valovoimainen ja heittäytyvä persoonallisuutensa on sekä ihastuttanut että vihastuttanut.

Sunnuntaina 11. helmikuuta Suomelle valitaan uusi presidentti. Sen kunniaksi muistelemme kahden erilaisen persoonan matkaa politiikan kärkikaartiin. Voittaako kisan itseään herkäksi kutsuva Nato-haukka?
Teksti:
Katriina Lundelin
Kuvat:
Lehtikuva

Seura kaiveli lehtien arkistoista kiinnostavia poimintoja, jotka valottavat millainen persoona presidenttiehdokas Alexander Stubb on ja millaisia käänteitä hänen elämässään ja poliittisella urallaan on ollut.

Julkaisemme jutut molemmista ehdokkaista.

Rakkaus iski kuin sata salamaa

Alexander Stubb nautti ensimmäistä aamiaistaan College of Europen opiskelija-asuntolassa Belgiassa vuonna 1994, kun hän näki kauniin brittijuristin, joka opiskeli samassa opinahjossa.

”Minuun iski kuin sata salamaa” Stubb muisteli Kotiliedessä vuonna 2017.

Harmikseen Stubb kuuli, että tytöllä oli poikaystävä Englannissa. Hän alkoi valloittaa Suzanne Innesia kärsivällisyydellä, vaikka se oli täysin hänen luonteensa vastaista. Parin kuukauden päästä poikaystävää ei enää ollut.

Alexander Stubbilla ja Suzanne Innes-Stubbilla on kaksi lasta: tytär Emilie ja poika Oliver. Kuva on vuodelta 2004.
Alexander Stubbilla ja Suzanne Innes-Stubbilla on kaksi lasta: tytär Emilie ja poika Oliver. Kuva on vuodelta 2004. © Timo Hämäläinen / IS / Lehtikuva

”Olin jo pienenä herkkä poika”

Jo Stubbin poliittisen uran alkutaipaleella vaimo epäili, että Stubb on liian herkkä politiikkaan. Stubb tunnusti Eeva-lehdessä vuonna 2017, että vaimo saattoi olla oikeassa. Hän otti monet politiikan kolaukset henkilökohtaisesti.

”Olin jo pienenä herkkä poika. Ulospäin vilkas ja energinen, mutta sisältä epävarma, hyväksyntää hakeva.”

Politiikkaan lähteminen oli riski. Stubb oli tullut tutuksi virkamiehenä, joka puhui Euroopasta ja EU:n liittovaltiokehityksestä. Poliitikkona hän menettäisi asiantuntijan asemansa, Suzanne varoitti. Valtava äänivyöry vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa kuitenkin sinetöi Stubbin tien politiikassa.

Isänmaa kutsui palvelukseen

Stubb valittiin ulkoministeriksi Ilkka Kanervan tekstiviestikohun jälkeen vuonna 2008. Hän riensi Suomeen kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen pyynnöstä.

”Kun ulkoministeriksi pyydetään, vastaus on yksiselitteinen kyllä, kun isänmaa kutsuu”, Stubb totesi Etelä-Suomen Sanomien mukaan.

Ensitöikseen Stubb kehui hyviä välejään presidentti Tarja Haloseen, jonka alaisena hän oli työskennellyt ulkoministeriön virkamiehenä.

”Olemme tulleet aina erittäin hyvin toimeen. Palaan tavallaan hänen alaisekseen.”

Alexander Stubb vannoi virkavalansa perjantaina 4. huhtikuuta Vanhasen II hallituksen ulko­asiainministeriksi.
Alexander Stubb vannoi virkavalansa perjantaina 4. huhtikuuta Vanhasen II hallituksen ulko­asiainministeriksi. © Markku Ulander / Lehtikuva

Näyttävä sisääntulo Sibeliustalossa

Kun Stubb käveli kesäkuussa 2014 Lahden Sibeliustalon lavalle, taustalla soi The Scriptin kappale Hall of Fame. Stubb oli juuri valittu kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Kiitospuheessaan hän kertoi kannattavansa kokoomuksen hengessä verojen alentamista ja Antti Rinteen hengessä kasvua ja työllisyyttä. Reaalimaailmassa jakolinjat eivät ole yhtä syvät kuin teorioissa, hän muistutti Etelä-Suomen Sanomien mukaan..

Stubb teki sinunkaupat Merkelin kanssa

”Tervetuloa Angela!”

”Kiitos Alex!”

Tätä vuoropuhelua Helsingin suomalais-saksalaisen yhdistyksen puheenjohtaja Christian Heydemann paheksui vuonna 2015. Pääministeri Stubb otti Saksan liittokanslerin Angela Merkelin valtiovierailulla vastaan sinutellen.

”Se oli mielestäni epäkorrektia”, pöyristynyt Heydemann kommentoi Seuralle.

Viestinnän asiantuntijat olivat eri mieltä. Kyse oli todennäköisesti Stubbin ja Merkelin esikuntien sopimasta tempusta, jolla alleviivattiin maiden lämpimiä suhteita.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasi Stubbin lämpimissä merkeissä maaliskuussa 2015.
Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasi Stubbin lämpimissä merkeissä maaliskuussa 2015. © Markku Ulander / Lehtikuva

Stubb osaa nauraa itselleen

Stubb jäi vuonna 2016 vaille jatkokautta kokoomuksen johdossa hävittyään puheenjohtajakilpailun Petteri Orpolle. Stubb oli kömmähtänyt pääministerikaudellaan liian monta kertaa. Avoin ja heittäytyvä tyyli oli lopulta liikaa. Tappiosta huolimatta hän antoi pilke silmäkulmassa Orpolle kolme pointtia puheenjohtajakauteen, raportoi Yle:

”Ensiksi, ole tarkkana prosenttilukujen kanssa. Toiseksi käytä sortseja vältellen. Ja kolmanneksi, jos lapsi pyytää, mene aina tikkatauluksi.”

Lue myös: Oliko Stubbin ”nollatoleranssi” vain osa komeaa kulissia? Kokoomuksen yhteistyö Unkarin fasistien kanssa jatkuu

Pääministerin mieli musteni

Stubb kuvailee kirjassaan Alex hetkeä, jolloin hänen yltiöpositiivinen mielensä musteni. Hallitus vaihtui vuonna 2011, ja Stubb menetti unelmatyönsä ulkoministerinä demareille. Viimeisenä tehtävänään hänen piti puhua Euroopan tilanteesta ulkoministeriön virkamiehille.

”Aloitin puheenvuoron. Ei siitä mitään tullut. Kyyneleet vaan valuivat”, Stubb muisteli tilannetta Ilta-Sanomien jutussa vuonna 2017.

Stubb mökötti kolme viikkoa sen jälkeen, kun hänen pestinsä vaihtui ulkomaankauppaministeriksi. Vaimo Suzanne, isä Göran Stubb ja ystävä Kai Seikku pakottivat Stubbin ryhdistäytymään. Synkin hetki oli kuitenkin vasta tulossa.

Vuonna 2014 Stubb työskenteli pääministerinä, ja kritiikkiä tuntui vyöryvän joka tuutista. Marraskuun 26. päivän aamuna hänen mielensä musteni. Stubb lähetti tekstiviestin ystävilleen Kirsi Pihalle ja Kai Seikulle: ”Kirsi ja Kai. Mieli on musta. Paha olo. En pääse irti tästä spiraalista. Tarttis jutella kolmestaan. En ole koskaan ollut näin siipi maassa. En tiedä, mitä tehdä.”

Ystävät suosittelivat juttelemista lääkäri Aki Hintsan kanssa, jonka avustuksella Stubbin mieliala koheni.

Ilta-Sanomat kuvaa Stubbin kirjaa epätyypilliseksi poliitikon elämäkerraksi. Siinä ei haukuta ketään tai olla katkeria. Stubb kuvaa omaa sisäistä maailmaansa.

Stubb on vielä yli 50-vuotiaana hyvässä kunnossa. Kesällä 2023 hän osallistui Ironman-kisaan, jossa kilpaillaan triathlonissa.
Stubb on vielä yli 50-vuotiaana hyvässä kunnossa. Kesällä 2023 hän osallistui Ironman-kisaan, jossa kilpaillaan triathlonissa. © Pepe Korteniemi / STR / Lehtikuva

Stubbin kalenteri katosi

Ministerin kalenteri on salainen hänen toimikautensa ajan. Kun kausi päättyy, siitä tulee osa suomalaista historiaa ja salaus raukeaa.

Alexander Stubbin pääministeriajan kalenteri kuitenkin katosi matkalla arkistoon, raportoi Seuran tutkiva toimittaja Matti Rämö vuonna 2017.

Valtioneuvoston kansliasta kerrottiin, että vastuu kalenterin arkistoimisesta on sihteereillä ja erityisavustajilla. Toisinaan toimitettavaa ei jää, sillä jotkut ministerit ovat vieneet kalenterit mukanaan.

”Selvitän, kenen vastuulla (ja millä aikataululla) on arkistoida pääministerin kalenteri valtioneuvoston tiedostoihin”, Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi siirtynyt Stubb totesi Seuralle.

”Omassa toiminnassani olen aina pyrkinyt maksimaaliseen avoimuuteen.”

Suomalaisilla alkoi myssy kiristää, kun pääministeri Stubb suostui tikkatauluksi Duud­son Activity Parkin avajaisissa elokuussa 2014.
Suomalaisilla alkoi myssy kiristää, kun pääministeri Stubb suostui tikkatauluksi Duud­son Activity Parkin avajaisissa elokuussa 2014. © Timo Aalto / STR / Lehtikuva

N niin kuin…

Alexander Stubb avasi Gloria-lehdessä vuonna 2010 elämänsä aakkosia näin:

”N niin kuin Nato. Turvallisuuspoliittinen mörkö Suomessa! Minua natottaa aina välillä, vaikka aiheesta tuntuu olevan niin vaikea keskustella täällä.

R niin kuin rauha. Ulkoministerin työn keskeisin tavoite. Rauhan saavuttaminen ei ole helppoa, mutta siitä voi unelmoida. Mottoni on Increase in Peace! (Kasva rauhassa!)

Q niin kuin Queen. Eläisipä Freddie Mercury vielä! Queen on legendaarinen bändi, ja Freddie Mercuryn skaala oli uskomaton. En voi olla tykkäämättä hänen lauluistaan.”

Lue myös: Suomi etenee uusien liittoutumien aikaan – Alexander Stubb: “Olemme ajoituksen mestareita – se on pienen kansakunnan elinehto”

X