Vaara vaanii luonnossa: 5-vuotias Joona sairastui borrelioosiin – Punkkia ei koskaan löytynyt

Jaa artikkeliTilaa Seura
5-vuotias Joona Kaksonen ulkoilee rannalla
Borrelioosiin sairastunut Joona Kaksonen, 5, ulkoilee paljon perheensä ja päiväkotiryhmänsä kanssa. © Satu Kaksonen
Ihottuma 5-vuotiaan Joonan polvitaipeessa paljastui borrelioosiksi. Espoolaisen pojan äiti ohjeistaa myös muita vanhempia tekemään punkkisyynin joka ilta.

Satu Kaksosen pojalla todettiin borrelioosi viime viikon tiistaina. Sitä ennen 5-vuotias Joona oli ollut pari päivää tavallista väsyneempi ja itkuisempi.

”Kävimme illalla saunassa, ja siellä poika alkoi valittaa polven takana tuntuvaa kirvelyä”, Satu kertoo.

Polvitaipeessa näkyi pyöreä, lapsen kämmenen kokoinen punoittava alue. Äiti ajatteli ensin, että se saattaisi olla esimerkiksi levästä tullutta ihottumaa, sillä he olivat olleet aiemmin samana päivänä rannalla uimassa.

Hetken päästä Satu kuitenkin tajusi, että kyseessä voisi olla borrelioosi, sillä punkeista on uutisoitu paljon viime viikkojen aikana.

Joona sai ajan yksityiselle lääkäriasemalle ja alle kahden tunnin kuluttua he olivat jo vastaanotolla

”Lääkäri katsoi jalkaa ja totesi heti, että se on borrelioosi-tartunta.”

Lääkäri antoi reseptin antibioottikuuriin ja Satu ajoi poikansa kanssa apteekkiin hakemaan lääkkeitä. Lisäksi lääkäri neuvoi pudistelemaan lapsen vaatteet ja tarkistamaan ihon punkkien varalta joka ilta.

Seuraavana aamuna Joonan jalka näytti jo hieman paremmalta.

Satu sai ohjeeksi ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita on vielä kahden viikon antibioottikuurin jälkeen. Nyt Joona on kuitenkin ollut pirteä ja normaalisti päiväkodissa, joten lääke vaikuttaa tehonneen.

Pikkuruinen nymfi aiheuttaa valtaosan tartunnoista

Satu on vakuuttunut, että borrelioosi on tullut punkin puremasta, vaikka itse punkkia ei koskaan näkynyt.

”Nyt kun jalka on lähtenyt paranemaan, niin puremakohdassa tuntuu selvä patti. Tartunnan on voinut aiheuttaa nymfi tai todella pieni punkki.”

Nuoria punkkeja kutsutaan nymfeiksi. Ne ovat vain 1-2 millin kokoisia. Suurin osa borrelioosi-tartunnoista onkin nymfien aiheuttamia, sillä ne jäävät pienen kokonsa takia usein huomaamatta.

”Lapset käyvät usein metsäretkillä päiväkodissa ja lisäksi olemme Joonan kanssa ulkoilleet leikkipuistoissa. Emme ole matkustelleet, joten tartunta on varmasti tullut Espoon Olarissa.”

Satu Kaksonen kuuluu espoolaisen päiväkodin johtokuntaan. Joonan borrelioosi-tartunnan jälkeen päiväkodin lasten vanhemmille jaettiin THL:n punkkitiedote ja reumaliiton ohjeet punkkisyynin tekemiseen.

Suomessa borrelioosiin sairastuu tuhansia joka vuosi. Borrelioosin lisäksi punkit levittävät myös puutiaisaivotulehdusta, jolta voi suojautua rokotteella.

Satu kertoi poikansa sairastumisesta myös Facebookissa Puskaradio Espoo -ryhmässä, koska hän oli nähnyt siellä aiemminkin ilmoituksia punkeista. Hänen mielestään aiheesta on tärkeää tiedottaa, sillä hoitamaton borrelioosi voi olla pitkäaikainen riesa.

”Meillä oli onnea, kun tajusin heti viedä pojan lääkäriin. Jälkiseuraamukset olisivat voineet olla paljon pahemmat, jos tartuna olisi jäänyt hoitamatta.”

X