Tältä näyttää presidentti Alexander Stubbin virka-asunto − Valtion vierastaloa on kritisoitu uinahtaneesta sisustustyylistään

Tasavallan presidentin kanslia kertoo, miten tuleva presidentti Alexander Stubb pystyy vaikuttamaan väliaikaisen presidentin virka-asunnon ilmeeseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtion vierastalo sijaitsee Munkkiniemessä.

Tasavallan presidentin kanslia kertoo, miten tuleva presidentti Alexander Stubb pystyy vaikuttamaan väliaikaisen presidentin virka-asunnon ilmeeseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Alexander Stubb astuu presidentin virkaan perjantaina 1. maaliskuuta, jolloin hän muuttaa puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa presidentin väliaikaiseen virka-asuntoon.

Presidentin virallisen virka-asunnon Mäntyniemen peruskorjaus aloitetaan maaliskuussa, jonka vuoksi Stubb asuu remontin ajan Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevassa valtion vierastalossa.

Einari Teräsvirran suunnittelema kolmikerroksinen valtion vierastalo valmistui vuonna 1984, jonka jälkeen se on majoittanut valtionpäämiehiä ja muita korkea-arvoisia vieraita.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan sähköpostitse, että väliaikaisessa virka-asunnossa presidentillä ovat käytössä edustus-, toimisto-, sekä yksityistilat. Stubbilla on myös henkilökuntaa samalla tavalla kuin presidenteillä Mäntyniemessä.

”Tasavallan presidentin kanslian henkilökunta vastaa palveluista myös virka-asunnolla Munkkiniemessä. Virka-asunnon tilat mahdollistavat niin presidenttiparin työskentelyn kuin myös rajoitetusti vieraiden vastaanoton. Käytänteet kuitenkin muotoutuvat vasta uuden presidentin muutettua virka-asuntoon”, sähköpostissa kuvaillaan.  

vierastalo
Valtion vierastalon kalusteet ovat suomalaista designia. Kuva vuodelta 2018. © Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia

Lue myös: Tällainen on Firenzen-instituutti, jossa Alexander Stubbilla on professuuri – “Hän ratsastaa lainahöyhenillä”, tylyttää emeritusprofessori

1980-luvun sisustustyyli herätti ihmetystä

Valtion vierastalon sisätiloja esitellään harvoin julkisuudessa turvallisuussyistä. Vuonna 2018 tapahtui kuitenkin poikkeus, kun Yhdysvaltojen entinen presidentti majoittui Donald Trumpin talossa Suomen vierailullaan, ja sisätiloista jaettiin kuvia julkisuuteen.

Talon 1980-luvulta peräisin oleva sisutus herätti tuolloin keskustelua mediassa. Helsingin Sanomissa julkaistun mielipidekirjoituksen mukaan sisutus on jäänyt ”laahaamaan menneelle vuosikymmenelle”.

Senaatin verkkosivujen vierastalon sisustussuunnittelusta vastasi aikoinaan Antti Nurmesniemi, joka suosi kotimaisia materiaaleja, huonekaluja ja design-klassikoita. Alvar Aallon huonekalut ovat keskeisessä osassa talon sisustuksessa.

”Suomalaisella huonekalusuunnittelulla on tarjota muutakin kuin kolme Alvar Aallon erilaista tuolia tai lamppua tai pöytää”, mielipidekirjoituksessa painotettiin.

MTV:n haastattelussa tuolloin Valtioneuvoston kanslian hallintoyksikön päällikkönä toiminut Heikki Hovi kertoi sisustuksen tavoittelevan rakennusajan henkeä. Hän piti kuitenkin pohdinnan arvoisena asiana, että sitä päivitettäisiin tuoreemmalla suomalaisella designilla.

Alvar Aallon huonekalujen runsaus vierastalossa ei vakuuttanut yleisöä vuonna 2018. © Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia

Stubbien toiveet otetaan huomioon

Valtion vierastaloon tehtiin vuosien 2022-2023 aikana laaja peruskorjaus, jonka tarkoituksena oli saada tilat ja rakenteet vastaamaan paremmin nykypäivää. Julkisivupintojen kunnostuksen ja talotekniikan uusimisen lisäksi huonekaluja päivitettiin.

Senaatin verkkosivujen mukaan uudistuksien tuli kunnioittaa alkuperäistä arkkitehtuuria ja ilmettä, minkä takia esimerkiksi vanhoja valaisimia entisöitiin.

Vierastalon sisutustyyli voi ainakin osittain kokea muutoksen Stubbien aikakaudella. Tasavallan presidentin kanslian mukaan tuleva presidenttipari saa sisustaa yksityistiloja haluamallaan tavalla ja esittää toiveita edustustilojen taiteesta ja tekstiileistä.

vierastalo
Oiva Toikan lasihedelmät koristavat mahdollisesti tulevan presidentin kotia. Kuva vuodelta 2018 © Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia

Lue myös: Yhdeksän muistoa Alexander Stubbin elämästä ja uran varrelta – Muistatko vielä pääministerin kadonneen kalenterin ja salamarakkauden?

X