Valvontakamerat tarkkailevat urheilijoita herkeämättä – Olympiakomitean Mikko Salonen: ”Suomalaisilla olympiaurheilijoilla täysi sananvapaus”

Pekingin talviolympialaiset järjestetään Kiinan totalitaarisen valvontakoneiston valvonnassa. Suomalainen urheilija voi olympiakomitean mukaan ilmaista mielipiteensä Kiinan ihmisoikeustilanteesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pekingin talviolympialaisiin osallistuvia tarkkaillaan suuren valvontakoneiston avulla. Valvontakameroita on joka paikassa.

Pekingin talviolympialaiset järjestetään Kiinan totalitaarisen valvontakoneiston valvonnassa. Suomalainen urheilija voi olympiakomitean mukaan ilmaista mielipiteensä Kiinan ihmisoikeustilanteesta.
Teksti:
Juha Pippuri

Pekingin olympialaiset järjestetään maassa, jonka hallinto valvoo kansalaisiaan yhdellä maailman kehittyneimmistä valvontajärjestelmistä. Valvontayhteiskunnassa kansalaisten jokainen liike kodin ulkopuolella tallentuu valvontakameraan. Viranomaiset kuuntelevat puheluita ja lukevat viestit. Internet on tiukasti valtion valvonnassa.

Näillä keinoilla Kiinan kommunistinen puolue hiljentää hallinnon arvostelun ja säätelee kuka saa liikkua ja missä. Juna- tai lentolippuja ei voi ostaa, jos matkustusstatus on alennettu. Näin voi käydä, jos esimerkiksi kyseenalaistaa ihmisoikeuksien toteutumista tai kuuluu vähemmistöön.

Kaikkein tiukimmin Kiinan valtio valvoo sortamiaan uiguureja, kazakkeja ja muita pääosin muslimitaustaisia vähemmistöjä Xinjiangin ja Tiibetin alueilla. Todellista tilannetta Xinjiangissa tai Tiibetissä ei voida tietää, koska viranomaiset eivät ole päästäneet riippumattomia tarkkailijoita alueelle.

Tutkivien journalistien ja ihmisoikeusjärjestöjen tutkimuksista selviää silti, että Kiinassa vähemmistöjä sorretaan ja valvotaan massiivisen valvontajärjestelmän avulla. Human Rights Watchin mukaan Xinjiangissa muslimitaustaisia vähemmistöjä valvotaan tekoälyn keinoin. Algoritmit päättävät minkälainen käyttäytyminen on viranomaisten mielestä uhkaavaa.

Nyt valvontajärjestelmällä valvotaan Pekingin talviolympialaisiin osallistuvia ulkomaalaisia.

Pekingin valittiin järjestäjäksi ilman ihmisoikeuspohdintoja

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mukaan Suomella ei ole valtaa siihen, missä kilpailut järjestetään:

”Toki kaksi Kansainvälisen Olympiakomitean suomalaisjäsentä on pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymykset olisivat tiivis osa olympiakaupungin valintaprosessia.”

Peking valittiin pitämään olympialaiset seitsemän vuotta sitten. Hakuprosessista oli tuolloin luopuneet kaikki muut maat paitsi Kazakstan. Muun muassa Norja veti hakemuksensa pois, kun maan suurin lehti Verdens Gang paljasti KOK:n johdon oudot vaatimukset olympialaisten saamiseksi.

Salosen mukaan Pekingin valinnan jälkeen KOK:ssa on tapahtunut muutosta parempaan suuntaan.

”Ihmisoikeudet ovat mukana uusissa valintakriteereissä, siksi tulevia valittuja olympiakaupunkeja ovatkin Pariisi, Milano, Los Angeles ja Brisbane”

Kansainvälisen Olympiakomitean ohjeiden säännössä numero viisikymmentä sanotaan, että kilpailusuorituksen aikana ja palkintoa vastaanottaessa ei saa tehdä mielenilmauksia.

Mika Salosen mukaan uuten Suomen urheilijat saavat ilmaista mielipiteitään esimerkiksi Kiinan ihmisoikeustilanteesta täysin vapaasti.

”On myös oikeus olla sanomatta mitään ja keskittyä urheiluun.”

Pekingin olympialaiset Carola Niemelä

Carola Niemelä ei ole huolissaan omalta kohdaltaan Kiinan hallinnon tiukasta valvonnasta. Hän keskittyy omaan suoritukseensa. Erityisesti hän odottaa slopestyle-radan viidennen kummun obstaakkeleiden taltuttamista. © Lumilautaliitto

Urheilijat keskittyvät omaan suoritukseensa

Omaan urheiluunsa aikoo keskittyä lumilautailija Carola Niemelä, jolle olympialaiset on urheilijana iso juttu.

”En tietenkään halua sulkea silmiäni, mutta koen ettei ole minun asiani kommentoida”, Carola Niemelä sanoo.

Zhangjiakoun alueella sijaitsevan kisakylän tiukkoja turvajärjestelyjä Niemelä ei pidä mitenkään erikoisina. Kisakylän ympärillä on lähinnä metsää ja vuoria, joten rajoitettu liikkuminen ei Niemelää haittaa.

”Korona-aika on ollut samanlaista muuallakin. Ei olla hirveästi liikuttu missään, ettei altistuta koronalle. Siinä menee kuitenkin helposti kahdet kisat ohitse, jos sairastuu.”

Lautailijat pääsevät joka päivä vartin bussimatkan päässä olevaan hiihtokeskukseen harjoittelemaan. Suorituspaikat ovat slopestyleen ja big airiin osallistuvan Niemelän mukaan erinomaiset.

Suuri määrä valvontakameroita kisakylässä, henkilöläpivalaisu alueen portilla ja kasvojentunnistuksella tapahtuva passintarkastus ei myöskään lumilautailijaa haittaa. Carola Niemelä näkee hyvänä asiana, että maailman parhaita urheilijoita majoittavalla alueella on hyvät turvajärjestelyt.

Entä jos urheilija joutuu pulaan?

Usean valtion päämiehet ja diplomaatit boikotoivat Pekingin olympialaisia Kiinan huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Suomen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen aikoo kuitenkin osallistua ainakin Olympialaisten päättäjäisiin.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan KOK:lla on selkeät periaatteet, minkä puitteissa olympialaisissa toimitaan.

”En halua lähteä spekuloimaan miten toimittaisiin tilanteessa, jossa suomalainen urheilija olisi Kiinan viranomaisten kynsissä. Jos toimitaan yhdessä sovittujen säännösten puitteissa, en näe miksi sellaiseen tilanteeseen edes jouduttaisiin”, Salonen sanoo.

Olympialaiset ovat Kiinan kommunistiselle puolueelle suuri propakandaponnistus. Ulkomaisen urheilijan kiinniottaminen ihmisoikeusaktivismin vuoksi olisikin suuri kolhu kiiltokuvaan, minkä hallinto haluaan ulkomaille Kiinasta näyttää.

Lue myös: Maastohiihtäjä Kerttu Niskanen on noussut Pekingin olympialaisten mitaliehdokkaaksi

Hiihtäjä Kerttu Niskanen

Maastohiihtäjä Kerttu Niskanen on noussut Pekingin olympialaisten mitaliehdokkaaksi ”montun pohjalta”, kuten hän itse loukkaantumisen jälkeistä henkistä tilaansa kuvailee. © Jesse Väänänen

X