Tutkimus loi vahvan epäilyn: Kiinan elinsiirtotilastot ovat väärennettyjä – Tulevatko elimet yhä teloitetuilta vangeilta?

BMC Medical Ethics-sarjassa julkaistussa tutkimuksessa on lueteltu tarkkaan Kiinan valtion ja Kiinan Punaisen Ristin ilmoittamia tietoja elinsiirroista vuodesta 2010 lähtien. Kiinan elinsiirrot ovat olleet maailman valvovan silmän alla siitä lähtien, kun lehdistö alkoi julkaista todisteita siitä, että Kiina hankkii elinsiirtoihin tarvittavat elimet teloitetuilta vangeilta.
Kymmenen vuotta sitten yli 60 prosenttia elinsiirroissa käytettävistä elimistä vangeilta
Vuonna 2009 Kiina myönsi, että yli 60 prosenttia elinsiirroissa käytettävistä elimistä tuli vangeilta, ja se lupasi muuttaa käytäntöä.
Vuonna 2015 se ilmoitti, että elimien anastaminen vangeilta oli loppunut, ja valtaosa tuli sairaaloiden organisoiman vapaaehtoisen elintenluovutusjärjestelmän kautta.
Pitääkö kiinalaisten väite paikkansa?
Australialaisten tilastotieteilijöiden työ herättää voimakkaan epäilyksen siitä, että Kiinan väitteet pitäisivät paikkansa.
He vertailivat kahta eri tilastosarjaa ja etsivät niistä merkkejä manipulaatiosta. Siitä he myös löysivät kiistattomat ja pöyristyttävät todisteet. Kiinan viranomaisten ylläpitämä tilasto oli rakennettu hyödyntämällä yksinkertaista matemaattista yhtälöä.
Tutkijoiden mukaan on täysin mahdotonta. että elinluovutuksen numerot perustuisivat vuodesta toiseen niin siististi toisen asteen yhtälöön kuin Kiinan luvut – etenkin kun vastaavaa ilmiötä ei ole koskaan raportoitu mistään muusta maasta.
Epäilys: Elinsiirrot vangeilta jatkuvat
Tämän lisäksi tilastoissa oli paljon muitakin epänornaaliuksia ja poikkeamia, jotka syventävät epäilyksen varjoa kiinalaisten väitteiden yllä. Tutkijoiden mukaan ainoa johtopäätös on, että tilastot on tietoisesti väärennetty, mahdollisesti sen salaamiseksi, että elinsiirrot vangeilta jatkuvat entiseen tapaan.
Kiinan viranomaisten päätöstä lopettaa elinten ottaminen vangeilta pidettiin suurena voittona kansainväliselle yhteisölle, joka painosti Kiinaa asiassa voimakkaasti vuosien ajan.
Päätöksen seurauksena kiinalaiset elinsiirtokirurgit pääsivät takaisin lääketieteellisiin konferensseihin ja Kiina hyväksyttiin jäseneksi Maailman terveysjärjestön elinsiirtotyöryhmään.
Australialaisten tutkijoiden mukaan kaikki on kuitenkin perustunut huijaukseen.