Pörssisähkö on pian vartintarkkaa – ajasta ja ota rennosti: ”Oleellisinta on keskittyä pääasioihin”

”Olen kuullut tapauksista, joissa valoja räpsitään pois päältä kiukkuisina tai jopa pakastin sammutetaan tuntien ajaksi”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erkki Meriluoto on Seuran päätoimittaja.

"Olen kuullut tapauksista, joissa valoja räpsitään pois päältä kiukkuisina tai jopa pakastin sammutetaan tuntien ajaksi", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Pörssisähkön käyttäjien on tulevaisuudessa totuteltava uuteen hinnoittelumalliin. Tuntivaihtelun sijaan sähkön hinta päivittyy 15 minuutin välein eli 96 kertaa vuorokaudessa. Muutos saattaa näkyä kuluttajille jo ensi vuoden aikana.

Suurta käytännön eroa elämään tuskin tulee. Oletan, että hintavaihtelut liudentuvat suurin piirtein samassa suhteessa eli tuntien väliset nousut ja laskut tasoittuvat pienemmin hyppäyksin.

Oleellisinta on keskittyä pääasioihin. Sähkönkulutuksessa kotioloissa merkitystä on lämmityksellä, veden lämmityksellä ja mahdollisen sähköauton latauksella.

Yleensä ilmalämpöpumpuissa on ajastusmahdollisuus, joten edulliset tunnit pääsee hyödyntämään ilman kalliin automatiikan rakentelua. Vesi lämpiää öisin. Osa nykyaikaisista laitteista taitaa jopa pörssisähkön hintakäyrän seuraamisen netin kautta.

Tyhjän palautuspullon löytämällä voi säästää enemmän

On hyvä tiedostaa kodin eri laitteiden ja valaistuksen sähkönkulutus ja miettiä, kuinka paljon niiden renkkaamiseen kannattaa käyttää aikaa ja hermoja. Sähkökeskustelun aikana olen kuullut tapauksista, joissa valoja räpsitään pois päältä kiukkuisina tai jopa pakastin sammutetaan tuntien ajaksi.

Jos omassa taloudessa tulee tällainen tyyppi vastaan, hänet voi lähettää rauhoituskävelylle kylille etsimään tyhjiä palautuspulloja. Yhden löytämällä säästää jo enemmän.

Moni miettii sähkösopimuksensa laatua pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen välillä. Vilkaistaanpa siis päätöstä helpottamaan sähkön hinnasta osviittaa antavia futuureja. Tätä kirjoittaessa ne ennustavat ensi kesälle noin 3–4 sentin hintaa kilowattitunnilta ja ensi talvelle sentin pari enemmän.

Kiinteähintaisia sopimuksia alkaa saada noin 8 sentin kilowattituntihinnalla, mutta ne sitovat yleensä vuodeksi tai kahdeksi. Joku voi nähdä tuon hintatason tasaisena mielenrauhaa tuovana asiana, kun toiselle se voi näyttäytyä päinvastoin mielenrauhaa syövänä ympärivuorokautisena hintapiikkinä – etenkin silloin, kun jopa miinushintaista pörssisähköä on tarjolla.

Lue myös: 61 vinkkiä! Näillä lukijoiden neuvoilla säästät sähköä – Airfryer käyttöön, jälkilämpö hyödyksi, suosi lenkkisaunaa ja pyykkää yösähkön aikaan

X