Mitä tapahtuu, jos veri loppuu? Suomalaisista vain kolme prosenttia luovuttaa verta – ”Uusia verenluovuttajia tarvitaan koko ajan”

Vain vähän yli 120 000 suomalaista luovuttaa verta vuosittain. Heidän ansiotaan on, että verensiirtoja pysytään tekemään niitä tarvitseville joka päivä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juuri ennen verenluovutusta suositellaan välttämään raskaita aterioita.

Vain vähän yli 120 000 suomalaista luovuttaa verta vuosittain. Heidän ansiotaan on, että verensiirtoja pysytään tekemään niitä tarvitseville joka päivä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kiia Heikkilä

Vuoden jokaisena arkipäivänä tarvitaan noin 800 vapaaehtoisen verenluovuttajan panos, jotta verivalmisteita riittää kaikille niitä tarvitseville. Joulun pyhien aikana tarve kasaantuu viikon muille päiville, sillä syöpäpotilaille elintärkeät verihiutalevalmisteet säilyvät vain viisi päivää verenluovutuksesta.

Miten varmistetaan, että veri riittää?

”Toimimme aina ennakoivasti, ettei veri lopu. Aktivoimme ihmisiä niin, että varastoja on aina usealle päivälle”, sanoo Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tiedottaja Tuuli Vuori.

Aktivointi tarkoittaa esimerkiksi henkilökohtaisia kutsuja ja sosiaalisen median kampanjoita. Aihetunnisteella #ojennakätesi on Instagramissa yli 14 000 julkaisua. Vuoren mukaan aktivointi aiheuttaa selvää liikettä luovuttajissa. Seuraava askel on soitella vanhoille luovuttajille ja muistutella, että heitä tarvitaan taas.

Kriittisessä tilanteessa valmistevarastojen huvetessa veren käyttöä voidaan myös typistää. Verta siis käytettäisiin säästäväisesti niissä tapauksissa, joissa veri ei ole hengenpelastamiselle välttämätöntä.

”Tähän ei olla onneksi jouduttu turvautumaan. Huoltovarmuuden kannalta on tärkeää, että ihmiset luovuttavat verta.”

Voidaanko verta ostaa tarvittaessa myös ulkomailta?

”Veriryhmätekijöitä on paljon ja jotkut potilaat tarvitsevat juuri tarkasti heille räätälöityä verivalmistetta. Näissä harvinaisissa tapauksissa tehdään kansainvälistä yhteistyötä eli sopiva valmiste pyritään löytämään muista veripankeista”, Tuuli Vuori kertoo.

”Näitä tapahtuu muutaman kerran vuodessa. Yhteydet muualle Eurooppaan ovat siis olemassa. Toimimme kuitenkin kotimaisilla luovuttajilla yleisesti.”

Flunssakausi ja pandemia ovat näkyneet luovuttajien aktiivisuuden laskuna. Se on tarkoittanut, että Veripalvelussa työskennellään entistä enemmän, että vanhat ja uudet verenluovuttajat saataisiin luovuttamaan.

”Uusia verenluovuttajia tarvitaan koko ajan.”

Arvokas veriryhmä O −

Vain noin kolme prosenttia suomalaisista luovuttaa verta. Luovutettua verta tarvitsevat esimerkiksi leikkauspotilaat, onnettomuusuhrit, syöpää sairastavat ja keskoslapset.

Veripalvelu pyrkii pitämään viiden päivän varastoa kaikista veriryhmistä. Tämä turvaa keskeytymättömän verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa.

Kahdeksasta veriryhmästä viisi kaipaa juuri nyt erityisesti verenluovuttajia. Päivittäisen tilanteen voi tarkistaa Veripalvelun verkkosivuilta. Kaikkein kipein tarve on aina O negatiiviselle verelle, sillä se sopii kaikille potilaille. Sitä käytetään hätätilanteissa, joissa potilaan veriryhmää ei ehditä selvittämään.

Luovuttamaan voi mennä tietämättä omaa veriryhmäänsä. Sen saa selville luovuttamalla.

Lue myös: Verenluovuttajia tarvitaan koronaepidemian aikanakin – Veripalvelun lääkäri: ”Toimimme niin, että veri ei pääse loppumaan”

Jutun ingressiin korjattu luku 17.12.2021 klo 17.30. 120 000 ihmistä luovuttaa verta vuosittain. Aiemmin mainittu noin 165 000 vastaa määrää niistä verenluovuttajista, jotka luovuttavat ainakin kerran kahteen vuoteen.

X