Vladislava Silkina, 20, puhui lukio-opetuksesta televisiossa – Tämä sai isäänsäkin vanhemmat miehet lähestymään sometilillä

Viesteissä Vladislava Silkinalle ehdotettiin tutustumista. Kukaan ei ottanut yhteyttä kehuakseen esimerkiksi onnistunutta puheenvuoroa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vladislava Silkina aloitti Lukiolaisten liiton varapuheenjohtajana tammikuussa 2024.

Viesteissä Vladislava Silkinalle ehdotettiin tutustumista. Kukaan ei ottanut yhteyttä kehuakseen esimerkiksi onnistunutta puheenvuoroa.
Teksti:
Aino Mielo

Lukiolaisten liiton varapuheenjohtaja Vladislava Silkina, 20 sai ilokseen ja yllätyksekseen kutsun tulla puhumaan koulutuksesta YLE-aamuun.

Aiheena oli ”Miltä lukio-opetuksen tulevaisuus näyttää”. Ohjelmassa keskusteltiin maksuttoman toisen asteen vaikutuksesta opetukseen, ja Petteri Orpon hallituksen kaavailuista rajata maksutonta toista astetta 18 ikävuoteen.

Toisena keskustelukumppanina oli lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osaston ylijohtaja Petri Lempinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

”Olin aivan fiiliksissä menossa! Ensimmäistä kertaa tuli tällainen tilaisuus”, Vladislava Silkina kertoo.

Puhelin täyttyi ilmoituksista lähetyksen jälkeen

Televisiolähetys jännitti, mutta kaikki meni hyvin. Kun Silkina vapauduttuaan katsoi puhelintaan, se olikin täynnä ilmoituksia.

”Ajattelin, että ne on varmaan mun kaverit, jotka onnittelee siellä lähetyksestä.”

Instagram-tilinsä avattuaan Silkinaa vastassa oli kuitenkin onnittelujen sijaan kymmeniä uusia seuraajia, tykkäyksiä ja muutama viestipyyntö – lähes kaikki tulivat tuntemattomilta miehiltä.

Miehistä suurin osa vaikutti profiiliensa perusteella yli 50-vuotiailta, vanhemmilta kuin hänen oma isänsä.

Viesteissä Silkinalle ehdotettiin tutustumista. Kukaan ei ottanut yhteyttä kehuakseen esimerkiksi onnistunutta puheenvuoroa.

”Tästä vielä ällöttävämpää teki se, että miesten profiileissaan näkyi heidän omat lapset.”

YLE:n lähetyksessä ei mainittu Silkinan ikää.

Iäkäs mies etsi sadan kuvan joukosta pelkät bikinikuvat

Eräs uusi seuraaja tuntui Vladislava Silkinasta erityisen inhottavalta. Tuntematon harmaahiuksinen mies oli selannut Instagram-profiilista lähes sata kuvaa läpi – ja tykännyt pelkästään kuvista, joissa Silkinalla oli yllään bikinit.

”Hän oli selannut profiilin aivan pohjalle saakka, löytänyt jokaisen rantakuvan, ja tykännyt vain niistä. Tämän koin erittäin ällöttäväksi, koska hän oli etsinyt kuvia, joissa olin alaikäinen.”

Seura on nähnyt ruutukaappauksen, josta käy ilmi, kuinka käyttäjä tykkäsi vain rantakuvista. Seura on tarkistanut, että kyseessä on aito profiili.

Silkinan Instagram-profiili on julkinen, eikä hänelle ole aikaisemmin tapahtunut vastaavaa. Eikä olisi tullut mieleenkään, että edustustehtävä televisiossa saisi jonkun kaivamaan hänen vanhoja kuviaan.

”Miten koulutuspuheista voi tulla tuollaisia ajatuksia?”

Vladislava Silkina jakoi kokemuksiaan TikTokissa – naiset samaistuivat, jotkut syyllistivät

Vladislava Silkina on ollut tapahtuneesta järkyttynyt ja pahoillaan ihmisten asenteesta. Miksi hänen edustustehtäväänsä eli lukiolaisten liiton varapuheenjohtajuuteen liittyviä yhteydenottoja tuli vähemmän kuin tykkäyksiä selfiehin?

”Eniten harmittaa, että nähdään edelleen vaan se ulkonäkö. Sen he huomasivat, eivätkä sitä, että olisin sanonut jotain tärkeää lukiokoulutuksesta.”

Silkina teki kokemastaan TikTok-videon, joka sai alustalla paljon humiota. Monet nuoret naiset jakoivat samankaltaisia kokemuksia. Toiset käyttäjät taas puolustivat yhteydenottajia, ja ihmettelivät, miksei iäkäs mies saisi kiinnostua nuoresta naisesta.

@isla.silk

Pohdin tätä työmatkalla ja halusin jakaa fiiliksiä… #suomitiktok #naisenelämää #feminismi

♬ original sound – ⚜️biibu⚜️

”Toivon, että tästä puhuttaisiin enemmän”

Vladislava Silkina halusi nostaa tapahtuneen esiin, sillä hän kokee, että asioita voidaan muuttaa vain, jos niistä puhutaan. Nainen saattaa kokea turhaa syyllisyyttä, jonka voisi välttää vertaistuella.

Joidenkin kommentoijien mielestä Silkinalla ei olisi alun alkaenkaan pitänyt olla bikinikuvia tilillään. Hän itse pitää suurempana ongelmana sitä, että lähestyjät olivat kiinnostuneita vaikka hän edusti lukiolaisia. Miehet eivät tienneet, onko Silkina alaikäinen vai ei, sillä sitä ei kerrottu lähetyksessä.

”Tämä on laajempi yhteiskunnallinen ongelma. Erittäin vanhat miehet kiinnostuvat erittäin nuorista naisista, tai jopa alaikäisistä. Ensimmäinen askel on se, että ei syytetä sitä nuorta naista. ”

Vladislava Silkina on päässyt jo kokemansa yli, mutta tapahtuma pisti kuitenkin pitkän ajatusprosessin päälle.

”Toivon, että tästä puhuttaisiin enemmän.”

Lue myös: Ahdistelu tuli tutuksi jo nuorena – Satu Kullström oppi lukemaan ihmisiä ja ennakoimaan tilanteita: ”Aistin, kenestä seuraa vaikeuksia”

X