Mira Luoti puhuu kokemastaan ahdistelusta Annassa: ”Olin juuri vaihtanut ensisuudelmani, ja yhtäkkiä opettaja alkoi lähennellä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
"Opettaja valitsi minut uhriksi, koska hän näki lävitseni, että olen isätön", Mira kertoo Annassa. © PEKKA HOLMSTRÖM/OTAVAMEDIA
Ensimmäisen kerran turkulaisessa koulussa tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta uutisoitiin loppuvuodesta 2017. Maaliskuussa 2018 Mira Luoti kertoi, että hän oli yksi uhreista.

Opettaja oli ollut aiemminkin tungetteleva ja puhunut rivoja.

Kuoromatkalla Pietarissa opettajan käytös kuitenkin muuttui pelottavammaksi, muusikko Mira Luoti, 40, kertoo Annassa.

Musiikinopettaja pyysi yhdeksäsluokkalaisen Miran hotellihuoneeseensa juttelemaan musiikista. Keskustelemisen sijaan opettaja alkoi kouria Miran rintoja ja haaroväliä.

Mira pakeni.

”Siinä meni rikki luottamus siihen aikuiseen. Ensin kuunnellaan yhdessä korvalappustereoita, ja sitten hän käyttää tilaisuuden hyväkseen”, Mira kuvailee Annassa.

Samaan aikaan Mira oli tavannut nykyisin Happoradio-yhtyeessä soittavan Mika Haapasalon ja rakastunut.

Parin tiet erosivat, mutta parikymmentä vuotta myöhemmin he palasivat yhteen.

”Olin juuri ja juuri vaihtanut Mikan kanssa ensisuudelmani, ja yhtäkkiä opettaja alkoi lähennellä. Se oli niin kuvottavaa.”

Kun peruskoulu loppui, Mira ajatteli, että olisi parempi unohtaa. Silti ahdistus jäi kuplimaan pinnan alle.

”Aloin vetää kovia kännejä ja tein itsestäni ihan pellen.”

”Yhteiskunnassamme on niin väärin se, että uhrit joutuvat puolustelemaan itseään. Nyt puhuessanikin minulle tulee ahdistunut olo, kuin olisin piinapenkissä.”

Vaikka Mira puhui, koulu vaikeni

Parikymppisenä paha olo alkoi purkautua oksenteluna ja Mira hakeutui terapiaan.

Seksuaalisesta ahdistelusta Mira ei kuitenkaan terapiassa puhunut. Sen sijaan terapeutti alkoi puhua isästä, joka oli kuollut Miran ollessa vauva.

Mira lopetti terapian. Isän kuolema tuntui olleelta ja menneeltä. Vasta myöhemmin Mira ymmärsi, että isän puuttuminen on jättänyt hänen sisälleen tyhjiön.

Mira etsi isää kaikista miehistä.

”Opettaja valitsi minut uhriksi, koska hän näki lävitseni, että olen isätön. Hän osasi iskeä siihen tyhjiöön ja käyttää hyväkseen luottamustani”, Mira sanoo Annassa.

Nyt Mira on palannut terapiaan. Vaikka välillä tulee itku, Mira kokee päässeensä eteenpäin.

Opettajan Mira on nähnyt peruskoulun jälkeen kerran.

”Menin paniikkiin, en meinannut saada henkeä ja juoksin pois.”

”Mutta kovasti toivoisin, että hän aikuisena kantaisi vastuun ja myöntäisi tekonsa. Ehkä se helpottaisi omaa elämääni. Se saattaisi helpottaa myös hänen elämäänsä.”

Tapahtuma-aikaan Mira kertoi opettajan käytöksestä äidilleen. Äiti kuunteli, uskoi ja teki, minkä pystyi.

Rehtori kuittasi Miran käytöksen teinitytön huomionhakuisuutena.

”Me lapset ja vanhemmat luotimme siihen, että asia viedään koulun taholta eteenpäin, mutta näin ei tapahtunut. Meidän selkämme takana vain vaiettiin.”

X