Haaveena muutto Espanjaan? – Nämä asiat on hyvä selvittää ensin

Kutkuttaako ajatus muutosta Espanjan auringon alle? Pohdinnan tueksi on hyvä tietää, että asunnon hankinta ja monet käytännön asiat poikkeavat koti-Suomesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miltä kuulostaisi muutto espanjaan eläkkeellä?

Kutkuttaako ajatus muutosta Espanjan auringon alle? Pohdinnan tueksi on hyvä tietää, että asunnon hankinta ja monet käytännön asiat poikkeavat koti-Suomesta.
Teksti:
Tiina Torppa

Miten löydän vuokra-asunnon ennen kuin muutan Espanjaan eläkkeelle?

Suomesta muuttaneita kiinteistönvälittäjiä palvelee ainakin Espanjan Aurinkorannikolla eli Costa del Solilla.

Luotettava kiinteistönvälittäjä onkin tärkeä apu. Ison maan vuokramarkkinoilla esiintyy toisinaan huijauksia: koko asuntoa ei ole olemassa ja maksetut vuokrarahat katoavat. Pääasiassa vuokraus sujuu kuitenkin hyvin.

Espanjassa asunnon vuokraus menee melko lailla samoin kuin meillä. Vuokralainen maksaa takuuvuokran ja tekee kirjallisen vuokrasopimuksen. Niitä on niin määräaikaisia kuin jatkuviakin.

Lyhytaikaisessa vuokrauksessa esimerkiksi Airbnb-asunto on järkevä. Moni oleskelee ensin vuokra-asunnossa, etsii ostettavaa kotia ja mieleisiä asuinpaikkoja.

Lue myös: Pirkko vaihtoi eläkkeellä Pohjois-Karjalan Helsinkiin – Ilo löytyi harrastuksista: ”Pitää pysyä aktiivisena ja tehdä arjesta mieleinen”

Miten ostan asunnon turvallisesti?

Asianajaja on välttämätön asunnonostossa ja ainut, jolla on laillinen vastuu asuntokaupasta. Espanjassa kiinteistönvälittäjä tai asiainhoitaja ei asunnon ostossa tai myynnissä kanna mitään vastuuta.

Hyvä asianajaja tuntee maan lakien lisäksi paikallisen kiinteistömarkkinan ja osaa paperiasiat. Espanjassa asunnonostossa vaihtuu iso määrä papereita, ja niihin pitää hakea leimoja eri virastoista.

Suomesta poiketen rivi- tai kerrostalohuoneisto on Espanjassa aina kiinteistö. Taloyhtiö on vastuussa vain yhteistiloista, kuten rappukäytävistä ja vastaavista. Omistaja vastaa oman asuntonsa sähköjohdoista, viemäreistä ja putkista. Jopa kerros- ja rivitaloissa on usein asuntokohtaiset lämminvesivaraajat.

Ostaja voi ottaa asianajajaan yhteyttä vasta löydettyään unelma-asuntonsa. Asianajaja tekee asunnosta varaussopimuksen ja tutustuu asunnon papereihin. Asianajaja selvittää, kohdistuuko asuntoon velkoja pankille, taloyhtiölle tai kaupungille. Ostaessa nuo velat kannattaa maksaa pois.

Tutkittuaan tilanteen asianajaja laatii kauppasopimuksen. Siinä vaiheessa ostaja maksaa 10 prosenttia asunnon hinnasta. Espanjassa kauppasopimus velvoittaa molempia osapuolia 10 prosentilla. Mikäli ostaja vetäytyy, hän menettää 10 prosenttiaan. Jos myyjä peruu kaupan, hänen pitää saamansa 10 prosentin lisäksi maksaa ostajalle toinen 10 prosenttia kauppahinnasta.

Sitten tehdään varsinainen kauppakirja notaarilla, uusi omistaja saa avaimet ja maksaa 90 prosenttia hinnasta. Notaari vahvistaa kauppakirjan, ja uusi omistaja merkitään kiinteistörekisteriin. Asuntokauppa saadaan tehtyä noin parissa kuukaudessa.

Oston jälkeen asianajaja auttaa solmimaan vesi- ja sähkösopimukset sekä neuvoo asuntokauppaan liittyvistä veroista.

Onko asunnoissa erityispiirteitä?

Asuntoja ei ole eristetty etelässä.Talvella kosteus tuottaa kodin pintoihin kondensaatiovettä. Asukkaan pitää tuulettaa, jottei pintoihin tule hometta.

Erikoinen mutta harvinainen, riski on asuntojen valtaus. Valtaajat iskevät tyhjiin asuntoihin. Hälytys ja kotivakuutus ovat keinoja turvata oma koti.

Miten saan itseni kirjoille Espanjaan?

Teet muuttoilmoituksen Suomessa, ilmoitat Kelalle siirtäväsi terveydenhuoltosi Espanjaan ja kerrot muutostasi verovirastoon. Vastedes laadit veroilmoituksen Espanjaan. Silti ilmoitat sinne maksamasi verot Suomeenkin.

Tarvitsenko lupia remonttiin?

Jo pintaremonttiin tarvitsee pienrakennusluvan, jonka saa kaupungintalolta. Osaava asianajaja auttaa luvan haussa.

Kuka verottaa Espanjan eläkeläistä?

Suomen kansalainen maksaa veronsa Suomeen, kun eläke tulee Suomesta. Näin siinäkin tapauksessa, että ihminen muuttaa pysyvästi kirjoille Espanjaan.

Saako Espanjassa helposti pankkitilin?

Vakituisesti maassa asuva saa pankkitilin aika helposti. Lainsäädäntö tosin on ristiriitainen. Kun oleskelee yli 3 kuukautta yhteen menoon Espanjassa, pitäisi hakea oleskelulupa.

Toisaalta veroresidenssi eli verojen maksu Espanjaan vaatii yli 183 vuorokauden eli noin 6 kuukauden viipymisen.

Sikäläinen pankkitili helpottaa huomattavasti paikallisten laskujen maksua. Osaa laskuista ei edes pysty maksamaan suomalaiselta pankkitililtä.

Lue myös: Koe upea Barcelona historiallisine nähtävyyksineen, joissa vuosisatojen kerrostumat ja tyylisuunnat loistavat – Vieraile ainakin näissä kohteissa

Miten toimii terveydenhuolto?

Julkinen terveydenhuolto on kattava. Espanjassa lyhyenkin aikaa oleskeleva suomalainen on oikeutettu akuuttiin terveydenhuoltoon. Kannattaa hankkia Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kun esittää sen ja todistaa henkilöllisyytensä, saa hoitoa samalla hinnalla kuin Espanjassa vakituisesti asuva.

Jos muuttaa kokonaan Espanjaan, voi Kelan S1-lomakkeen täyttämällä hakea oikeutta käyttää paikallista terveydenhuoltoa.

Miten menetellä testamentin kanssa?

Testamentti ja hautaustestamentti kannattaa tehdä asianajajan kanssa. Testamentissa voi määrätä, haluaako omat asiat hoidettavan Espanjan vai Suomen lain mukaan.

Hautaustestamentissa voi esimerkiksi määrätä, haluaako polttohau­tauksen. Andalusiassa asuva toimittaa hautaustestamenttinsa Malagan Suomen-konsulaattiin. 

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X