Koe upea Barcelona historiallisine nähtävyyksineen, joissa vuosisatojen kerrostumat ja tyylisuunnat loistavat – Vieraile ainakin näissä kohteissa

Barcelona sopii kaikenlaisille matkailijoille. Barcelonassa on rikas kulttuurielämä, mutta jos lomakohteelta hakee uimarantoja ja löhöilyä, sekin on mahdollista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parc Güell, eli Güellin puisto, on yksi Barcelonan kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Barcelona sopii kaikenlaisille matkailijoille. Barcelonassa on rikas kulttuurielämä, mutta jos lomakohteelta hakee uimarantoja ja löhöilyä, sekin on mahdollista.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Espanjan koillisosassa sijaitseva Barcelona aukeaa kauniisti Baleaarienmerelle. Rannikkokaupunki on Katalonian itsehallintoalueen pääkaupunki ja täynnä historiaa. Espanjan toiseksi suurin kaupunki on myös yksi maan rikkaimpia.

Kaupunki on täynnä historian havinaa, ja se toimii mitä loistavimmin sekä rantaloma- että kulttuurikohteena. Oheen on listattu tärppejä, jotka kaupungissa kannattaa ainakin kokea.

Museot ruokkivat kulttuurinnälkää

Barcelonassa on lukuisia museoita, jotka tyydyttävät taidenälkää. Tärkeimpien joukkoon lukeutuu merkittävän paikallistaiteilija Joan Mirón (1893–1983) museo Fundació Joan Miró, jossa on vuoden ympäri laaja retrospektiivinen katsaus Mirón uraan.

Säätiössä kannattaa vierailla, vaikka taide olisi ennestään tuntematonta, sillä museo sijaitsee Montjuïcin kukkulalla, jonne pääsee joko kävellen, bussilla tai funikulaarilla. Näkymät Barcelonan ylle ovat upeat.

Barcelonan keskustassa on myös toisen tärkeän paikallistaiteilijan, Antoni Tàpieksen (1923–2012) museo Fundació Antoni Tàpies. Vanhassa La Riberan kaupunginosassa on Museu Picasso, joka omistaa kattavan Pablo Picasson (1881–1973) taiteen kokoelman.

Kulmilla ollessa kannattaa vierailla myös Mocossa, joka keskittyy paitsi moderniin myös katutaiteeseen.

Fundació Joan Miró sijaitsee Montjuïcin kukkulalla. Museo ja sen taide itsessään ovat kauniita, mutta sen parvekkeelta avautuu näkymä Barcelonan kattojen ylle. © AOP

Valmistuuko Sagrada Família joskus?

Yksi maailman kuuluisimmista ja kauneimmista kirkoista sijaitsee Barcelonassa. Sagrada Família on arkkitehti Antoni Gaudín (1852–1926) 40 vuotta suunnittelema mestariteos, joka on edelleen kesken.

Kirkkon rakentaminen alkoi vuonna 1882. Kirkon pitäisi valmistua uusimpien arvioiden mukaan vuonna 2026, mutta muutokset ovat mahdollisia.

Vuosien saatossa kirkko on kuitenkin ollut arkikäytössä ja turistien pyhiinvaelluskohde. Vuosisatojen kerrostumat ja tyylisuunnat näkyvät upeasti, kun kirkkoa kiertää ulkopuolelta ympäri.

Liput kirkon sisälle kannattaa ostaa ennakkoon verkosta, sillä lipunmyyntiä kohteen yhteydessä ei ole. Kirkossa todistetusti myös viihtyy – Gaudí eli elämänsä viimeiset 16 vuotta siellä erakkona. Hänet on haudattu Sagrada Famílian kryptaan.

Sagrada Família historialliset kerrostumat näkyvät, kun kirkkoa kävelee ympäri. © AOP
Sagrada Família on vaikuttava näky myös sisältä. © AOP

Pidä mielessä myös muut Gaudí-kohteet

Antoni Gaudí on Barcelonan sielu, sillä hänen rakennuksensa ovat kaiketi niitä kuuluisimpia turismin kohteita. Barcelonan keskustassa sijaitsee esimerkiksi kerrostalo Casa Milà, jonka arkkitehti suunnitteli rikkaalle leskelle.

Tänä päivänä osa huoneistoista on edelleen yksityisomistuksessa, vaikka osa rakennuksesta on muutettu museoksi, jossa vierailee vuosittain noin miljoona turistia. Katto on yksi Barcelonan kuuluisimpia, jossa on 28 villiä savupiippua.

Kun Casa Milà valmistui 1900-luvun alussa, aikalaiset pitivät sitä rumana. Rakennus sai lempinimekseen La Pedrera, mikä tarkoittaa kivilouhosta. © AOP
Casa Milàn omaperäinen katto on tuttu näky myös elokuvista. Jack Nicholson seikkaili katolla Michelangelo Antonionin elokuvassa Ammatti: Reportteri (1975). © AOP

Lähistöllä aaltoilevaa Casa Milàa sijaitsee myös Casa Batlló, jonka luumainen julkisivu on koristeltu värikkäillä mosaiikkipaloilla.

Barcelonan kuuluisin nähtävyys Sagrada Famílian ohella lienee kuitenkin Güellin puisto, joka on täynnä Gaudín suunnittelemia maisema-arkkitehtoonisia ideoita ja tutkielmia.

Puistosta löytyy muun muassa kuuluisa mosaiikein koristeltu serpentiinipenkki ja suihkulähteitä luonnon siimeksessä. Väsyneenä puistoon ei kannata lähteä, koska askelia tulee reilusti jo ennen varsinaiseen puistoon astumista.

Gûellin puisto on yksi Barcelonan kuuluisimpia nähtävyyksiä. Suurella alueella tulee käveltyä. © AOP

Stadioneilla viihdytään urheilun ja musiikin parissa

Kuten Mirón museo, myös Barcelonan Olympiastadion sijaitsee Montjuïcin kukkulalla. Estadi Olímpic Lluís Companys rakennettiin vuonna 1929 ja uusitulla stadionilla järjestettiin vuoden 1992 Olympialaiset, jotka muistetaan Freddie Mercuryn ja Montserrat Caballén tunnuskappaleesta Barcelona. Stadionilla järjestetään urheilutapahtumien lisäksi myös monia suurkonsertteja.

Barcelonassa sijaitsee myös Camp Nou, Euroopan suurin stadion, jonka kapasiteetti on melkein 100 000 ihmistä. Stadion on FC Barcelonan kotikenttä.

Estadi Olímpic Lluís Companysin toisella puolella oleva alue. © AOP

Lue myös: Madrid on yökukkujien metropoli

Uimarannalle pääsee suoraan julkisilla

Kaupungissa on yli neljä kilometriä uimarantaa, joten myös suomalaisturisti pyyhkeineen mahtuu varmasti johonkin. Suosituin lienee Barcelonetan ranta, jonne pääsee helposti julkisilla. Muita suosittuja rantoja ovat Sant Sebastià ja Nova Icaria.

Barcelonetan rannan alue on viihtyisä. Jos löhöily kiinnostaa, Barcelonasta varmasti löytyy rantapläntti siihen. © AOP

Upea musiikkitalo lumoaa

Musiikin ystävien on syytä kokea vuonna 1908 valmistunut Palau de la Música Catalana, joka on järjettömän kaunis musiikkitalo. Sen on suunnitellut arkkitehti Lluís Domènech i Montaner (1850–1923).

Runsaasta koristeellisuudestaan tuttu musiikkitalo on kuuluisa siitä, että sali valaistaan luonnonvalolla.

Palau de la Música Catalana on varmasti yksi Euroopan kauneimmista musiikkitaloista. © AOP

Arkkitehtuurin surrealismi kiehtoo

Barcelonassa ja sen lähiympäristössä sijaitsee muitakin arkkitehtoonisia helmiä, kun vain Gaudín teokset. Surrealistista tyylisuuntaa edustava Walden 7 on komea rakennus, joka yhdistää useita kerrostaloja yhdeksi kokonaisuudeksi.

Vuonna 1975 rakennetun Walden 7:n on suunnitellut arkkitehti Ricardo Bofill. Sisältä värikkäässä ja labyrinttimaisessa rakennuksessa on 18 tornia.

Rakennuksessa on joskus järjestetty kiertokävelyitä, mutta on syytä selvittää mahdollisuudesta etukäteen. Ulkopuoleltakin näyttävä Walden 7 sijaitsee Sant Just Desvernissä, mutta sinne pääsee helposti julkisilla.

Sant Just Desvernissä sijaitseva Walden 7 on ainutlaatuinen rakennus. © AOP

Näkymät Montserratin vuorelta ovat vailla vertaa

Jos päiväretkelle on aikaa, niin Montserrat on täydellinen valinta. Noin 40 kilometrin päässä Barcelonasta sijaitsevalle vuorelle pääsee näppärästi junan ja köysiradan yhdistelmällä. Kun näkymistä on puhuttu, niin tämä kohde on ylittämätön.

Vuorella sijaitsee luostari ja basilika, jossa asuu kymmeniä benediktiinimunkkeja. Paikan päällä on mahdollista päästä näkemään myös niin kutsuttu ”musta Madonna”, 1300-luvulla veistetty Neitsyt Maria, jonka iho on vuosien saatossa tummunut mustaksi.

Escolania-poikakuoron esityksiä järjestetään päivittäin, mutta niihin kannattaa ostaa liput verkkosivuilta etukäteen. Escolania on yksi Euroopan vanhimmista poikakuoroista.

Luostarin yhteydessä on myös erittäin laadukas taidemuseo, jossa on nähtävissä muun muassa Caravaggion, Dalín, Picasson ja Monet’n töitä.

Montserrat on päiväreissun arvoinen kohde, jonne on helppo matkustaa. © AOP
Luostari on perinteikäs. Historian havina on vahvasti läsnä. © AOP

Vuorella on myös patikointireittejä, mutta ne eivät ole missään määrin liikuntarajoitteisille ihmisille suunnattuja.

Heikkokuntoisemmalle kapuaminen luostaria ylemmäs saattaa olla liian raskas rasti, mutta siinä tapauksessa voi jäädä istuskelemaan kahvilaan tai käydä matkamuistomyymälässä, jossa on hankittavissa myös munkkien valmistamia esineitä ja ruoka-aineita.

Ruta del Cares -reitti rakennettiin runsas sata vuotta sitten vuoristossa olevan vesivoimalaitoksen huoltoreitiksi. Jännittävä polku kulkee Caresjoen kanjonin reunalla.  <span class="typography__copyright">© Pekka Numminen</span>
Ruta del Cares -reitti rakennettiin runsas sata vuotta sitten vuoristossa olevan vesivoimalaitoksen huoltoreitiksi. Jännittävä polku kulkee Caresjoen kanjonin reunalla. © Pekka Numminen

Lue myös: Patikoi Pohjois-Espanjassa, jossa suosittu Ruta del Cares vie pilvien yläpuolelle – Nappaa matkavinkit ja yhdistä reissuun kaupunki- tai rantaloma!

X