Näin pienituloinen Mirja säästää kirpparihankinnoilla ja hävikkiruoalla: ”Kaupassa olen haukkana punalappuisten tuotteiden kimpussa”

Kun Mirja Heinänen erosi vuosi sitten, raha ei aluksi tuntunut riittävän mihinkään. Hävikkiruoka ja kirpparihankinnat tulivat avuksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mirja muokkaa usein ruokalistaansa sen mukaan, mitä elintarvikkeita kaupassa on ollut alennuksessa. © Reija Ypyä

Kun Mirja Heinänen erosi vuosi sitten, raha ei aluksi tuntunut riittävän mihinkään. Hävikkiruoka ja kirpparihankinnat tulivat avuksi.
Teksti: Reija Ypyä

Mirja Heinänen, 60, erosi vuosi sitten. Hän palasi kymmenen Tampereella vietetyn vuoden jälkeen kotiseudulleen Kuopioon, lähelle ystäviä ja lapsenlapsia.

Yksin asuminen on kallista. Avioeron jälkeen Mirjasta tuntui aluksi, että raha ei riitä mihinkään.

Kaupungin vuokra-asunnosta ja asumistuesta huolimatta minimityöttömyyskorvauksella eläminen on aikamoista penninvenyttämistä.

”Mutta olen lopulta pärjännyt hyvin, koska olen oppinut tulemaan toimeen vähällä.”

Varsinkin viimeiset puoli vuotta ovat olleet Mirjalle helpompaa. Hän pääsi työkokeiluun SPR Kontti secondhand -myymälään.

”Saamani vähäinen 200 euron kulukorvaus kuukaudessa tuntuu heti hyvältä lisältä kukkarossani”, Mirja kertoo.

Kirpputori taipuu harrastukseksi ja työksi

Mirja on parturikampaaja, mutta olkapäävaivojen takia hän ei ole vuosiin pystynyt tekemään sitä työtä. Niinpä hän lisäkouluttautui ja valmistui artesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taide-teollisuusoppilaitoksesta vuonna 2020.

Alalta ei ole toistaiseksi löytynyt töitä, mutta työkokeilussa kirpputori Kontissa Mirja pääsee hyödyntämään koulutustaan.

”Lajittelen tullutta tavaraa astiapuolella. Osaan katsoa tavaraa sillä silmällä, mikä on hyvää materiaalia askarteluun ja käsitöihin. Olen aina tykännyt kierrellä kirppareilla.”

Moni nainen jatkaa epätyydyttävää avioliittoa pelätessään, ettei pärjäisi taloudellisesti yksin. Mirja päätti toisin.

Uuden kotinsa hän kalusti edullisesti pääosin kierrätystavaroilla. Hän hyödynsi myös Kuopion roskalavaryhmiä ja kirppisryhmiä Facebookissa.

”Lamput ja matot sain ilmaiseksi. Keittiön siisti pöytäryhmä irtosi 20 eurolla. Sain tutulta parvekekalusteet, jotka maalasin. Kontista ostin mieluisat 70-luvun verhot puoleen hintaan.”

Mirjalle kirpputori on rakas harrastus. Hän viihtyy katselemassa tavaroita. © Matias Honkamaa

Mirja viihtyy kirpputoreilla katselemassa tavaroita. © Matias Honkamaa

Kirpputori sopii ohuellekin lompakolle. Kirpparilta raaskii ostaa joskus heräteostoksenkin, vaikka kirjan tai astian. © Matias Honkamaa

Kirpparilta raaskii ostaa joskus heräteostoksenkin, vaikka kirjan tai astian. © Matias Honkamaa

Punalappuhaukka ostaa pakastimeen

Mirja ei käy ulkona syömässä ja vie töihin eväät kotoa. Nytkin on kaalilaatikkoa jääkaapissa neljäksi päiväksi.

”Kaupassa olen haukkana punalappuisten 30 tai 60 prosenttia alennettujen tuotteiden kimpussa. Eilen ostin broilerisuikaleita pakastimeen.”

Mirja asioi paljon Lidlissä ja hyödyntää tarjouksia. Jos hän ehtii kauppaan aamulla, voi mukaan lähteä kahden euron hävikkilaatikko. Siinä on käyttökelpoisia vihanneksia ja hedelmiä.

Mirja asuu lähiössä kaupungin 44 neliön vuokra-asunnossa, jonka vuokra on 510 euroa. Asumistuen jälkeen maksettavaa jää noin 200 euroa.

Mirjan rakkaat harrastukset ovat käsityöt ja kukkien kasvatus parvekkeella ja sisällä. Molempien ainekset ovat onneksi edullisia.

”Idätän itse siemenistä kukan taimet, ja niitä riittää muillekin annettavaksi. Ostan puutarhalta huonokuntoisia kasveja puoleen hintaan. Saan niistä aina kukoistavia vaihtamalla mullan ja vähän leikkelemällä.”

Tasavuosilahjaksi tuli onneksi paljon hyötylahjoja. Lahjakortit kampaamoon, jalkahoitoon ja lankakauppaan ilahduttavat pitkään.

”Ostan kirppareilta neulelankoja, kankaita, askarteluhelmiä ja kranssitarvikkeita. Itse tehty kranssi on hyvä tuliainen ja lahja.”

Lue myös: Näin neljän lapsen köyhä yksinhuoltaja saa 1800 euron palkan riittämään: ”En käy kaupassa – tilaan ruoat netistä kotiin”

Kotikaupungissa voi reissata rajattomasti

Arjen ylellisyyttä on tanssiharrastus. Se ylläpitää terveyttä ja hyvää mieltä. Mirja treenaa paritansseja tanssikoulu Wisiossa kahdesti viikossa.

”Kanta-asiakkaana saan tunnin treenit kahdeksalla eurolla. Jokaisella kerralla opetetaan eri tansseja ja eri taitotasoilla. Lähden tanssitreeneistä aina tosi hyvällä tuulella. Kesäisin käyn lavatansseissa, joihin mennään kimppakyydillä.”

Mirja nauttii ilmaisista lastentapahtumista nelivuotiaan pojanpojan kanssa. Hän näkee kahta lastenlastaan viikoittain. Pojan perhe oli tyytyväinen, kun mummo muutti lähemmäs.

Mirja ei unelmoi ulkomaanmatkoista. Vapaa-ajasta voi nauttia ystävien kanssa Kuopiossakin.

”Minulla on julkisen liikenteen 58 euroa maksava kuukausilippu, jolla saa reissata rajattomasti. Onnibussilla pääsen Tampereelle kaveria katsomaan halvimmillaan eurolla.”

Vuosi 2023 alkaa onnellisesti, sillä Mirja saa jatkaa työpaikallaan vuoden valtion palkkatuella.

”Saan ihan oikean palkan. Se tuntuu varmasti oudolta. Elän yhä tarkasti, mutta säästän pahan päivän varalle.”

Mirja Heinänen sanoo olevansa onnellinen vähävarainen. Mielen­rauha on tärkeintä. <span class="typography__copyright">© Matias Honkamaa</span>

Mirja Heinänen sanoo olevansa onnellinen vähävarainen. Mielen­rauha on tärkeintä. © Matias Honkamaa

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/2023.

Lue myös: Kirpputori on Heidi Heralan heikkous: ”Kirppariostos on minulle kuin ryyppy juopolle”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X