Seura selvitti: Honkarakenne rakentaa kohumökkejä Venäjän johdolle ja oligarkeille - eikä lavertele asiakkaistaan

Kun venäläinen oligarkki haluaa huvilaansa parasta mahdollista laatua, hän valitsee saman mökkirakentajan kuin Vladimir Putin. Mökki voidaan lupakiertelyn takia nimetä vaikkapa tutkimusrakennukseksi, mutta Honkarakenne tekee vain työtään – ja yhtiön luottomaine kasvaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Igor Kesaeville tehdyt huvilat ovat eri tasoisia kuin tavalliset suomalaiset kesämökit. Kuntosalin ja ravintolakeittiön lisäksi mökkialueelta löytyy myös salaa tehty helikopterikenttä, joka asemapiirustusten mukaan on ”kääntöpaikka”.

Kun venäläinen oligarkki haluaa huvilaansa parasta mahdollista laatua, hän valitsee saman mökkirakentajan kuin Vladimir Putin. Mökki voidaan lupakiertelyn takia nimetä vaikkapa tutkimusrakennukseksi, mutta Honkarakenne tekee vain työtään – ja yhtiön luottomaine kasvaa.
Teksti: Outi Salovaara

Suomalainen Honkarakenne kertoi joulukuun puolivälissä uudistavansa strategiaansa. Yhtiö sanoi tiedotteessa haluavansa vahvistaa asemaansa ”Suomen suurimpana puurakennusten viejänä” – ja kasvattaa liikevaihtoaan.

Tiedotteen teksti on ylevää:

Visionamme on olla ekologisen ja terveellisen asumisen johtava toimija valituilla markkina-alueillamme. Missiomme on parantaa ihmisten elämisen ja asumisen laatua.

Se, mitä yhtiö ei kerro, on että sen asiakaskunnassa on paljon ihmisiä, jotka eivät omilla toimillaan välttämättä paranna muiden elämisen laatua.

Yksinvaltiaiden ja oligarkkien hovihankkija

 

Mitä yhteistä on venäläismiljonääri Igor Kesaevin tänä syksynä kohua herättäneellä Puumalan-lomasaarella ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin yksityiskäytössä olevalla hiihtokeskuksella Sotšin lähellä?

Ainakin se, että molempien kohteiden ylelliset hirsirakennukset ovat Honkarakenteen valmistamia – eikä suomalaisyhtiön asema erikoisia mökkiprojekteja tilaavien oligarkkien hovihankkijana ole yllätys.

Entisen Neuvostoliiton alueen markkinoilla vuodesta 1995 ollut Honkarakenne on profiloitunut rikkaan ja vaikutusvaltaisen väen suosikiksi. Yhtiö tekee tilauksen mukaisia huviloita, ei lavertele asiakkaistaan saati kysele liikoja rakennusten käyttötarkoituksista.

Asiakaskohutkaan eivät ole vähentäneet menekkiä. Kun Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš syrjäytettiin 2014, Honkarakenne vaati äkkiä myynninedistämisyhteisö Finprota siivoamaan yksinvaltiaan nimen pois yhtiön vientiesitteistä.

Presidentti oli rakennuttanut Kiovan lähelle Honka-linnaksi nimetyn ylellisen hirsipalatsin, joka on nyt auki ”korruptionäyttelynä” kansalaisille. Linjansa mukaisesti Honkarakenne kiisti pitkään, että sillä olisi mitään tekemistä rakennuksen kanssa.

Nykyisistä nimiasiakkaista tunnetuin on tietysti presidentti Putin, jonka esimerkki on toiminut mainiona myynninedistäjänä suomalaisrakentajalle.

Vuodesta 2000 lähtien maata hallinnut Putin on presidenttikaudellaan haalinut käyttöönsä kymmeniä ylellisiä kiinteistöjä, joita Kommersant-lehden mukaan jo vuonna 2011 hänellä oli kymmenkunta.

Igor Kesaev © Lehtikuva

Igor Kesaev © Lehtikuva

Maailmanperintökään ei haitannut

Yksi Kommersantin mainitsemista presidentin lepopaikoista oli ylellinen Lunnaja Poljana -hiihtokeskus Kaukasus-vuoristossa Sotšin lähettyvillä.

Keskuksen rakennustyöt käynnisti Venäjän presi­dentinhallinto vuonna 2003 ilman rakennuslupia. Vaikeaa lupaa olisikin ollut saada, sillä alue on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Moinen pikkuseikka ei töiden aloittamista haitannut, sillä virallisissa papereissa laskettelukeskus olikin yhtäkkiä ”meteorologinen tutkimuslaitos”.

Maailmanperintökohteen tärveleminen ei häirinnyt Honkarakennettakaan, joka toimitti ostajalle näiden haluamat hirsilinnat, tai siis tutkimusrakennukset.

Aluksi vuorelle ei ollut edes tietä. Niinpä hirret, muut rakennustarvikkeet ja rakentajat vietiin Lunnaja Poljanaan helikoptereilla. Rahtaus oli huonojen sääolosuhteiden takia vaikeaa, ja kuljetuskoptereille sattui lukuisia vakavia onnettomuuksia. Niissä kuoli useita ihmisiä.

Rakennustyöt tuhosivat peruuttamattomasti alueen uhanalaista ja suojeltua metsää. Seura kertoi aiheesta vuonna 2016.

Aidatut eliitin lomakylät ärsyttävät

Protesteja ovat herättäneet myös Honkarakenteen noin 15 eliittilomakylää ympäri Venäjää.

Järeästi aidattuja ja tiukasti vartioituja lomakyliä on rakennettu järvien rannoille ja samalla on käytännössä estetty paikallisten asukkaiden vapaa pääsy pulikoimaan.

Venäjän lain mukaan 20 metrin kaistale rantaviivasta olisi jätettävä vapaaksi, että kuka tahansa pääsisi nauttimaan järvimaisemasta ja kävelemään rannassa.

Lakia ei kunnioitettu esimerkiksi Pietarin liepeille Vaskijärven rannalle rakennetussa eliittikylässä, jonka asukkaisiin kuuluu Leningradin alueen kuvernööri Anatoli Drozdenko.

Vaskijärven rantojen valtaaminen sai paikalliset osoittamaan mieltään laittomuutta vastaan vuonna 2017.

Honkarakennetta yksinoikeudella Venäjällä edustava Rossa Rakenne -yhtiö vakuutti tuolloin Seura-lehdelle tietämättömyyttään. Rakennusyhtiö ei tiennyt, kuka oli pystyttänyt lomakylän ympärille määräysten vastaisen aidan.

Lunnaja Poljanan hiihtokeskus nousi suojelualueelle, jonne ei saisi rakentaa lomakiinteistöjä. Siksi Honkarakenteenkin mökit muuttuivat paperilla osaksi meteorologista tutkimusasemaa, jossa presidentti Putin voi tarkkailla säätä. © Outi Salovaara

Lunnaja Poljanan hiihtokeskus nousi suojelualueelle, jonne ei saisi rakentaa lomakiinteistöjä. Siksi Honkarakenteenkin mökit muuttuivat paperilla osaksi meteorologista tutkimusasemaa, jossa presidentti Putin voi tarkkailla säätä. © Outi Salovaara

Ei ihan tavallisia rantamökkejä

Honkarakenne palvelee tietysti samaa venäläistä arvoasiakaskuntaa myös Suomessa.

Venäjän turvallisuuspalveluun FSB:hen läheiset suhteet hankkinut ase-, tupakka- ja alkoholikauppias Igor Kesaev osti Puumalasta Saimaalta 20 hehtaarin suuruisen Kotasaaren huhtikuussa 2020.

Kesaevilla on Kyprokselta hankittu passi, jonka avulla hän pystyi kiertämään Suomessa vuoden 2020 alussa voimaan tullutta kiinteistönostolakia. Sen mukaan ETA-alueen ulkopuolelta tulevien ostajien olisi haettava lupa tontti- ja talokauppoihinsa puolustusministeriöltä.

Kesaev teki Puumalan-kaupan Suomeen rekisteröimänsä Mersaari-yhtiön nimiin, ja vältti turhat etukäteistarkistukset.

Vuoden 2020 tilinpäätöksen mukaan Kesajev siirsi viime vuonna Mersaari-yhtiöön ennakkomaksuina yli 3,1 miljoonaa euroa Kotasaaren rakennustöitä varten.

Kun mukaan lasketaan 700 000 euroa maksaneen saarikiinteistön kauppahinta, Kesaev on sijoittanut Saimaan-tukikohtaansa nelisen miljoonaa euroa.

Honkarakenne toimitti saareen viisi hirsirakennusta: 420-neliöisen päärakennuksen, 530-neliöisen vierastalon, 150-neliöisen henkilökunnan talon, sataneliöisen saunarakennuksen ja vielä 30-neliöisen varaston.

Saareen tehtiin myös rakennussuunnitelmissa ”kääntöpaikaksi” nimetty aukio, johon kuitenkin on Iltalehden mukaan ilmestynyt helikopterikenttä, suojattu ja merkitty laskeutumisalue.

Lue myös: Miljardööri-oligarkki Igor Kesaev osti Saimaalta saaritontin – Näin Kyproksen ”kultainen EU-passi” auttoi ohi Suomen valvonnan

Ukrainan yksinvaltiaan Viktor Janukovytšin Honka-linna on nyt korruptionäyttelynä. Honkarakenne ei ole myöntänyt rakentaneensa Mezhigorien alueen hirsipalatseja 2010-luvun alussa. © Otavamedia

Ukrainan yksinvaltiaan Viktor Janukovytšin Honka-linna on nyt korruptionäyttelynä. Honkarakenne ei ole myöntänyt rakentaneensa Mezhigorien alueen hirsipalatseja 2010-luvun alussa. © Otavamedia

Maksetaanko mökkiurakat veroparatiisista tulleilla rahoilla?

Kokonaan toinen lukunsa on, millaisilla rahoilla Honkarakenteenkin asiakkaat mökkiurakoitaan maksavat, niin Venäjällä kuin Suomessa.

Esimerkiksi Igor Kesaev on siirtänyt suuren osan Venäjän-bisneksistään veroparatiisina tunnetulle Kyprokselle.

Sieltä näyttävät tulleen Puumalaankin sijoitetut miljoonat, sillä tilinpäätöksen mukaan Mersaari kuuluu Kyprokselle rekisteröityyn Alphaville Trust -konserniin. Alphaville-nimistä yhtiötä ei tosin suoraan löydy Kyproksen yritysrekisteristä.

Mökinostajien rahaliikenteestä olisi hauska kuulla lisää, mutta oligarkkien suomalaisista yhteistyökumppaneista ja avustajista ei siinä ole apua.

Kesaevin rekisteröimän Mersaari-yhtiön Suomen-osoite on Eversheds-asianajotoimistossa, jonka osakas Juha Kallioinen on Mersaaren hallituksen puheenjohtaja. Hän on hämeenlinnalainen asianajaja ja ex-kokoomuspoliitikko, jonka omasta maltalaisesta veroparatiisiyhtiöstä Yleisradio kertoi vuonna 2017.

Nyt Kallioinen ei vastannut Seuran kysymyksiin.

Luottamuksellisuus on myös Honkarakenteelle ilmeisen tärkeää, eikä mökkijätti edelleenkään halua kertoa itämarkkinoiden asiakaslinjauksistaan, periaatteistaan tai vastuullisuusvalinnoistaan medialle.

Kun Seura vuonna 2017 kirjoitti Honkarakenteen eliitti­kylien toimintatavoista Venäjällä, yhtiön toimitus­johtaja ­Marko Saarelainen kertoi etteivät he voi ­puuttua sikäläisten huviloidensa rakennus- tai lupa-asioihin. Niistä vastaa kuulemma yksin Rossa Rakenne.

Nyt Saarelainen ei vastannut Seuran yhteydenottoihin ja kysy­myksiin edes yhtiön Suomen-asiakkaista.

 

X