Joutuuko Savonlinnan Argus Spectrum pakotteiden kohteeksi? – Venäjän sotavoimat käyttävät emoyhtiön kehittämiä tuotteita Krimin niemimaalla

Yhtiön rakentamaa hälytysjärjestelmää käytetään välittämään tarkkoja tietoja venäläissotilaiden voinnista ja sijainnista sekä mobilisoimaan joukkoja. Savonlinnassa samaa teknologiaa rakennetaan siviilitarkoituksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaupunki vuokrasi 2019 Argus Spectrumille tilat Savonlinnan teknologiakeskus Elektroniasta ja julisti auttavansa yritystä työvoiman rekrytoinnissa ja investointitukien hakemisessa.

Yhtiön rakentamaa hälytysjärjestelmää käytetään välittämään tarkkoja tietoja venäläissotilaiden voinnista ja sijainnista sekä mobilisoimaan joukkoja. Savonlinnassa samaa teknologiaa rakennetaan siviilitarkoituksiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat saaneet lännen käsittelemään ”ennennäkemättömiä pakotteita”, jotka voivat iskeä myös Suomessa toimiviin venäläisiin ja Venäjän markkinoille suuntautuviin yrityksiin. Yksi merkittävistä pakotteiden kohteista ovat niin sanotut kaksikäyttötuotteet, joita käytetään sekä sotilas- että siviilikäytössä. On mahdollista, että nämä pakotteet voivat iskeä myös Savonlinnassa sijaitsevaan Argus Spectrumin tehtaaseen.

Argus Spectrumin emoyhtiö Argus-Spektr valmistaa järjestelmiä, joita Venäjän miehittäjäjoukot ovat käyttäneet valtaamallaan Krimin niemimaalla Ukrainassa vuodesta 2018 lähtien. Jo aikaisemmin Argus Spectrum kohdannut vastoinkäymisiä menetettyään pankkitilinsä Suomessa viime vuoden puolella.

Lue myös: Venäläisen turvateknologiayhtiö Argus Spectrumin Savonlinnan-tehdas vaikeuksissa: suomalaispankit sulkivat tilit

Argus Spectrum on julkaissut lehdistökuvia uutuuttaan kiiltävistä tuotantotiloistaan ja pakkaamista odottavista komponenteistaan.

Argus Spectrum on julkaissut lehdistökuvia uutuuttaan kiiltävistä tuotantotiloistaan ja pakkaamista odottavista komponenteistaan. © Argus Spectrum

Emoyhtiöllä on läheiset suhteet Kremliin

Älykkäitä hälytysjärjestelmiä valmistavan Argus-Spektr johtajilla on vahvat suhteet Venäjän autoritääriseen presidenttiin Vladimir Putiniin ja puolustusministeri Sergei Shoiguun. Yhtiö ei olisi voinut kasvaa nykyiseen kokoonsa ilman Kremlin vahvaa tukea ja maan sisäisen korruption hyödyntämistä.

Savonlinnassa tytäryhtiön on tarkoitus valmistaa Streletz-Pro-nimistä älyrannekejärjestelmää, jonka avulla varoitetaan tulipaloista. Seura selvitti yhtiön taustoja jo vuonna 2020 ja tuolloin paljastui, että se muun muassa valehteli järjestelmiensä olevan käytössä Ison-Britannian parlamenttirakennuksessa. Yhtiö on tehnyt tappiota koko Suomessa olonsa ajan.

Venäjän mediassakin yhtiön järjestelmään on suhtauduttu hyvin kriittisesti, sillä se ei ole toiminut tarkoitetulla tavalla. Yhtiö sai merkittäviä asiakkaita etenkin läheisten Kreml-suhteidensa vuoksi.

Siviilikäyttöön tekemiensä hälytysjärjestelmien lisäksi yhtiöllä on toinenkin puoli: se on luonut Venäjän sotajoukkojen käyttämän valvontajärjestelmän, joka pohjautuu samaan teknologiaan kuin yhtiön siviilituotteet.

Argus Spectrum

© Argus Spectrum © Argus Spectrum

Älyrannekkeet venäläissotilaiden apuna

Venäjän puolustusministeriö hankki vuoden 2016 tienoilla Argus-Spektriltä noin 400 miljoonaa ruplaa maksaneen järjestelmän nimeltään Sagittarius-Hour, johon kuuluu Strelets-ranneke ja komentojärjestelmä. Kahta vuotta myöhemmin rannekkeet hyväksyttiin sotilaskäyttöön.

Älyrannekkeet välittävät tietoa sotilaiden sijainnista ja liikkeistä sekä heidän voinnistaan. Lisäksi järjestelmällä voidaan välittää viestejä joukoille ja kutsua esimerkiksi apua hiljaisesti. Rannekkeet on yhtiön mukaan suunniteltu kestämään ydinräjähdyksenkin.

Venäjä otti rannekkeet kattavien testien jälkeen käyttöön miehittämällään Krimin niemimaalla, jossa järjestelmää käytettiin turvaamaan sotilasrakennuksia. Järjestelmän tarkoituksena oli estää ukrainalaisten vakoojien aiheuttama sabotaasi.

Argus Spectrum

Argusin Savonlinnan-tehtaasta ei ainakaan vuonna 2020 näyttänyt valmistuvan juuri mitään. © Aleksi Mustonen

Käytetäänkö teknologiaa Venäjän sotajärjestelmien ytimessä?

Vahvistettua tietoa siitä, käytetäänkö Argus-Spektrin kehittämiä tuotteita Ukrainan sodassa tällä hetkellä, ei ole.

Sotavarusteita käsittelevillä sivustoilla kuitenkin kerrotaan, että Venäjän ”tulevaisuuden sotajärjestelmäksi” luonnehdittu Ratnik-taistelupukukokonaisuus rakentuu osittain Sagittarius-Hour- ja Streletz-järjestelmien pohjalle. Venäjä käyttää Ratnikeja myös parhaillaan käytävässä sodassa.

Seura tavoitteli Argus Spectrumin edustajaa kommentoimaan mahdollisten pakotteiden vaikutuksia yhtiön toimintaan Savonlinnassa sekä sitä, onko Savonlinnassa tarkoituksena tehdä sotilaskäyttöön tarkoitettuja versioita yhtiön järjestelmästä tai hyödyntää teknologiakehitystä sotilasversion parantamiseksi.

Kysymykset kehotettiin lähettämään kiireiselle toimitusjohtaja Mikhail Levchukille sähköpostitse. Hän ei palannut asiaan, mutta Savonlinnan tehtaan markkinointijohtaja välitti Seuralle yleisluontoisen vastauksen.

”Savonlinnan tehtaalla valmistetaan ainoastaan langattomaan paloturvallisuuteen liittyviä tuotteita, joita varten hankitaan osia ympäri maailmaa. Olemme varmoja, että toimitusketjumme on turvattu eivätkä pakotteet vaikuta siihen. Savonlinnan tehtaassa ei nyt tai tulevaisuudessa tehdä Streletz-kelloja, joita käytetään ainoastaan sairaaloiden, tehtaiden ja muiden vastaavien henkilökunnan turvallisuudesta huolehtimiseen”, Jane Vavilina kirjoittaa vastauksessaan.

Lue myös: Venäjän armeijan korkea palkka pitää ammattisotilaat tyytyväisinä – Yksityiset palkka-armeijat värväävät väkeä myös turvallisuusalalta

X