Ministeri Kai Mykkänen yllättyi tapaamansa venäläisjuristin yhteyksistä – ”On minulle uutta, että Vladislav Zabrodin on ollut Prigožinin avustaja”

Tieto Vladislav Zabrodinin Prigožin-yhteistyöstä on yllätys Zabrodinin joitakin kertoja nähneelle ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäselle. Hän sanoo kuulleensa asiasta vasta Seuralta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kai Mykkänen kahvitteli Vladislav Zabrodinin kanssa heti sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Tieto Vladislav Zabrodinin Prigožin-yhteistyöstä on yllätys Zabrodinin joitakin kertoja nähneelle ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäselle. Hän sanoo kuulleensa asiasta vasta Seuralta.
Teksti:
Outi Salovaara

Mitä mahtavat suomalaiset tuttavat ajatella siitä, että menestynyt ja Suomessa pitkään vaikuttanut venäläisen asianajotoimiston johtaja jää kiinni yhteyksistään pahamaineiseen Wagner-palkka-armeijan johtajaan Jevgeni Prigožiniin?

Pietarilainen juristi Vladislav Zabrodin perusti 1999 Capital Legal Services -asianajotoimiston (CLS) Pietariin. Yhtiön ainoa ulkomainen toimipiste aloitti toimintansa Helsingissä 2014.

CLS:llä oli runsaasti länsimaisia yhtiöitä asiakkainaan, suomalaisiakin kymmenittäin. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa lopetti länsibisneksen, ja lokakuussa 2022 tutkivan journalismin Intercept-uutistoimiston paljastus tahrasi CLS:n hyvää mainetta.

Intercept kertoi, että CLS oli avustanut Kremlin politiikkaa verisesti ja laittomasti tukenutta, elokuussa lento-onnettomuudessa kuollutta Wagner-johtajaa muun muassa kiertämään lännen sanktiota. Paljastus perustui tutkivien journalistien verkoston OCCRP:n (Organized crime and corruption reporting project) tietovuotomateriaaliin.

Kai Mykkänen: ”Tämä on minulle uutta”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) on yksi lukuisista CLS:n perustajan Vladislav Zabrodinin kanssa vuosikymmenten varrella tekemisissä olleista suomalaisista.

”Tämä on minulle uutta, että hän on ollut Prigožinin avustaja. Se on hätkähdyttävä tieto”, Kai Mykkänen sanoo Seuralle.

Mykkänen tapasi Zabrodinin Helsingin Musiikkitalolla 28. helmikuuta 2022 heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Mykkäsen mukaan hänen yhteydenpitonsa Zabrodiniin jäi viime vuoden kahvitteluun ja sitä edeltäneisiin satunnaisiin kohtaamisiin Venäjän-kaupan tilaisuuksissa.

”Täytyy sanoa, että aluksi en edes muistanut, kuka henkilö oli kyseessä. Mutta googlasin ja muistin, että vuoden 2022 ­alkupuolella sodan jo alettua tapasin hänet Musiikkitalolla kahvilla.”

Tieto Zabrodinin ja Mykkäsen kahvihetkestä 28. helmikuuta 2022 käy ilmi OCCRP:n CLS-tietovuotoaineistosta vuosilta 2020–2022. Tapaamista Mykkäsen kanssa oli pyytänyt CLS:n Suomen-toimiston johtaja Eero Mörä Zabrodinin puolesta.

”Muistelen, että koska sota oli juuri alkanut, pidin kiinnostavana kuulla, mitkä ovat fiilikset Venäjällä ja mitä Zabrodin halusi siitä puhua”, Mykkänen sanoo.

Olisiko Mykkänen ollut valmis tapaamiseen, jos olisi tiennyt, että Zabrodin oli epäsuorasti auttanut Kremliä avustamalla Wagner-joukkojen johtajaa? Wagnerin sotilaiden epäillään muun muassa syyllistyneen sotarikoksiin Venäjän tukemassa separatistisodassa Itä-Ukrainassa.

Lue myös: Seura tutki: Venäläisellä Capital Legal Services -lakiyhtiöllä oli tiiviit Suomi-yhteydet: Hyvästit Suomen-yhtiölle ja golfille Kerimäellä

Pietarilainen juristi Vladislav Zabrodin perusti 1999 Capital Legal Services -asianajotoimiston (CLS) Pietariin. Yhtiön ainoa ulkomainen toimipiste aloitti toimintansa Helsingissä 2014.
Pietarilainen juristi Vladislav Zabrodin perusti 1999 Capital Legal Services -asianajotoimiston (CLS) Pietariin. Yhtiön ainoa ulkomainen toimipiste aloitti toimintansa Helsingissä 2014. © Dpru.obs.ru-moscow-1.hc.sbercloud.ru / Anu Nieminen

”Tuo on hyvä kysymys”

Mykkänen sanoo pitäneensä tärkeänä kuunnella eri tahojen ajatuksia Venäjän hyökkäyssodasta, minkä vuoksi myös Zabrodinin näkemykset kiinnostivat.

”Muistan kuitenkin sanoneeni Zabrodinille, että tilanne on niin dramaattisen huono, että mietin, haluanko edes tavata häntä, koska kyseessä on venäläinen liikemies.”

Mykkäsen mukaan Zabrodin oli ollut huolestunut siitä, miten suomalaisten yhtiöiden vetäytyminen Venäjältä hoidetaan.

”Tapaamisen perusteella kävi selväksi, että Pietarin ja Moskovan talouseliitin tiedossa oli, kuinka dramaattisesti sotaan täällä suhtauduttiin ja että tapahtumassa oli Venäjän irtikytkentä esimerkiksi kansainvälisestä kaupasta.”

Lue myös: Argus Spectrumin Savonlinnan tehtaalla on yhä hiljaista – Kremlin johtoon kytkeytyvä kohuyhtiö pyörittää silti miljoonaliikevaihtoa

”En muista, keitä paikalla oli”

Zabrodinilla ja Mykkäsellä oli yhteys jo paljon ennen Musiikkitalo-tapaamista.

OCCRP-aineiston mukaan Zabrodin osallistui Mykkäsen vaalikampanjan ”kick offiin” eli käynnistystilaisuuteen Helsingissä 30. tammikuuta 2015. Tuolloin Mykkänen työskenteli Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjä-asioista vastaavana johtajana.

Mykkänen sanoo, ettei ole tiennyt Zabrodinin osallistuneen vuoden 2015 vaalitilaisuuteen. Hänen mukaansa tilaisuuteen oli kutsuttu tuttavia laajasti, ja paikalle kannustettiin tuomaan myös tutun tuttuja.

”Oletan, että Zabrodin on saanut tiedon jonkun Venäjän-kaupan parissa työskennelleen kautta tai suoraan Facebook-pos­tauksesta. En muista, keitä paikalla oli, enkä olisi kiinnittänyt kummemmin huomiota, jos Zabrodin on siellä vieraiden joukossa ollut”, Mykkänen arvioi.

Vladislav Zabrodin ei kommentoi

Vladislav Zabrodin itse sanoo tavanneensa suuren joukon suomalaisia uransa aikana, mutta ei pidä sopivana tai asiallisena käsitellä tuttavuuksiaan julkisuudessa.

Zabrodin ei kommentoi myöskään suhdettaan Mykkäseen.

”Koska en voi pitää Kai Mykkästä hyvänä tuttavana vaan ainoastaan ammatillisena kontaktina, en voi kommentoida”, Zabrodin kirjoittaa sähköpostissaan Seuralle. 

Lue myös: Satelliitteja helsinkiläistoimistossa – Ruotsin vakoiluvyyhtiin sotkeutunut Aelcomp-yhtiö käytti hyväkseen nimekkäitä suomalaisfirmoja

X