Satelliitteja helsinkiläistoimistossa – Ruotsin vakoiluvyyhtiin sotkeutunut Aelcomp-yhtiö käytti hyväkseen nimekkäitä suomalaisfirmoja

Suomessa toimineen Aelcomp-yhtiön epäillään olleen osa Ruotsia ravistellutta vakoiluskandaalia. Yhtiö väitti tekevänsä yhteistyötä puolustusteollisuuteen ja tiedustelumaailmaan kytkeytyvien suomalaisyritysten kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aelcompin jo suljetuilla nettisivuilla kerrottiin, että sen satelliittiteknologiaa voi hyödyntää esimerkiksi viljelyssä.

Suomessa toimineen Aelcomp-yhtiön epäillään olleen osa Ruotsia ravistellutta vakoiluskandaalia. Yhtiö väitti tekevänsä yhteistyötä puolustusteollisuuteen ja tiedustelumaailmaan kytkeytyvien suomalaisyritysten kanssa.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Tammikuussa 2021 helsinkiläisessä toimitilassa sijaitseva pienyritys Aelcomp julkaisi verkkosivuillaan tiedon uudesta toimialastaan – se alkaisi suunnitella pienoissatelliitteja.

Rahaa vuonna 2016 perustetulla yhtiöllä riitti. Vuonna 2018 sen liikevaihto oli 2,7 miljoonaa ja -voitto 21 000 euroa. Seuraavana vuonna liikevaihto oli yli 5,3 miljoonaa ja -voitto yli 190 000 euroa. Sivuillaan se esitteli useita nimekkäitä yhteistyökumppaneita.

Kauppa kukoisti, mutta lokakuussa 2020 yhtiö päätyi Yhdysvaltain pakotelistalle. Keskusrikospoliisikin tutki Aelcompin toimia. Se teki kotietsinnän yhtiön toimistoon marraskuussa 2020. Tutkinta ja sen taustat paljastuivat julkisuuteen vasta tänä syksynä.

Aelcomp ilmoitti olevansa suomalainen yhtiö, joka muun muassa valmistaa satelliittien komponentteja.
Aelcomp ilmoitti olevansa suomalainen yhtiö, joka muun muassa valmistaa satelliittien komponentteja. Kuvakaappaus: Wayback Machine / web.archive.org © Kuvakaappaus: Wayback Machine / web.archive.org

Venäjän tiedustelupalvelut asialla

Syyskuussa 2023 Ruotsia kuohutti vakoilutapaus, jossa poliisi epäilee venäläis-ruotsalaisen miehen toimittaneen vuosien ajan kiellettyä teknologiaa Venäjälle. Häntä syytettiin laittomasta tiedustelutoiminnasta. Asiasta Suomessa kertoi Yle MOT.

MOT:n läpikäymien esitutkinta-asiakirjojen mukaan vakoiluvyyhti linkittyy suomalaiseen Aelcomp-yhtiöön. Siihen samaan, joka pari vuotta aiemmin kertoi valmistavansa pienoissatelliitteja Helsingissä.

Todellisuudessa Aelcomp keskittyi lähinnä idänkauppaan, tarkemmin ottaen Venäjälle suuntautuneeseen sähkötarvikkeiden tukkukauppaan. Tullitietojen perusteella tuotteita kulki Venäjälle satoja eriä. Yhtiö toimitti Venäjälle elektroniikkaa, josta osa oli peräisin Ruotsissa syytetyn miehen yrityksistä.

Vakoiluvyyhdin taustalla vaikuttavat olleen Venäjän turvallisuuspalvelut. Poliisi epäilee venäläis-ruotsalaisen miehen toimineen sotilastiedustelu GRU:n alaisena.

Aelcompista vastasi Suomessa asuva venäläismies, joka vaikutti toimineen lähinnä muiden käskyttämänä. Hän kertoi keskusrikospoliisille tavanneensa ”FSB:n miehen” Moskovassa. Yhtiö sai mitä ilmeisimmin toimintaohjeensa Venäjältä.

Länsitiedustelun rahoittama Iceye ei tiennyt yhteistyöväitteistä

Verkkosivuillaan Aelcomp nimesi useita suomalaisia kumppaneitaan. Yhtiö väitti toimivansa yhdessä suomalais-puolalaisen pienoissatelliittiyhtiön Iceyen kanssa.

Iceye on nopeasti kasvava yritys. Helsingin Sanomien mukaan vuonna 2021 sen liikevaihto oli 27 miljoonaa euroa ja liiketappio oli 30,5 miljoonaa euroa.

Iceyea rahoittavat muun muassa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:han ja Ison-Britannian MI6:een kytkeytyvät sijoitusrahastot. Iceyen pienoissatelliitteja on hyödynnetty esimerkiksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Olisiko Venäjän tiedustelupalveluiden ohjaamaksi epäilty Aelcomp päässyt toimimaan läntisten tiedustelupalveluiden tukeman Iceyen kanssa?

Iceyen varamarkkinointijohtajan Marita Markkulan mukaan he eivät tienneet yhteistyöväitteestä ennen Seuran yhteydenottoa.

”Meillä ei löytynyt kirjanpidosta, sopimuksista tai toimitusketjusta mitään viitteitä siitä, että meillä olisi ollut minkäänlaista yhteistyötä mainitsemasi yrityksen kanssa”, Markkula sanoo.

Aelcomp esitteli yhteistyökumppaneitaan nettisivuillaan vuonna 2021.
Aelcomp esitteli yhteistyökumppaneita nettisivuillaan vuonna 2021. Kuvakaappaus: Wayback Machine / web.archive.org © Kuvakaappaus: Wayback Machine / web.archive.org

Lue myös: Seura tutki: Käyttääkö myös Suomen poliisi pahamaineisen Palantir-teknologiayhtiön tuotteita?

Insta-konserni kiistää väitteet yhteistyöstä

Aelcomp nimesi myös useita muita suomalaisyhtiöitä kumppaneikseen. Yksi niistä oli teollisuusautomaation, puolustusteollisuuden ja kyberturvallisuuden parissa toimiva Insta-konserni. Väite kumppanuudesta oli Aelcompin verkkosivuilla useiden vuosien ajan.

Viestintäpäällikkö Teemu Sainion mukaan Insta on ollut tietoinen Aelcompin yhteistyöväitteestä jo aiemmin, muttei voi kommentoida tarkemmin, milloin yhtiö on saanut tietää asiasta.

”Installa ei ole eikä ole koskaan ollut mitään yhteyksiä, yhteistyötä tai kytköksiä Aelcomp Oy:n kanssa. Kyseinen firma oli laittanut sivuilleen Instan referenssiksi, mikä on virheellinen tieto”, Sainio sanoo.

Myöskään julkisissa lähteissä ei ole mitään merkkejä siitä, että Aelcomp olisi tehnyt yhteistyötä näiden yhtiöiden kanssa. Tieto satelliittibisneksestä ja Iceye-yhteistyöstä ilmestyi verkkosivuille vasta, kun Aelcomp joutui poliisitutkinnan kohteeksi.

Vaikuttaa siltä, että suomalaiskumppanien esittelyssä kyse oli uskottavan selityksen hankkimisesta Aelcompin Venäjälle välittämille tuotteille.

Lue myös: Kuusta löytyy golfpalloja, kakkaa ja Spede – Näin avaruudesta tuli kaatopaikka ja avaruusromu koituu kohta vakavaksi ongelmaksi

X