Näin uusnatsit värväävät taas alaikäisiä Suomessa – Toimintakieltoja kierretään lasten omalla natsikerholla

Suomalaiset uusnatsit värväävät taas lapsia riveihinsä. Alaikäisiä houkutellaan mukaan juutalaisvihaa uhkuvaan yhdistykseen, tekemään jännittäviä hommia aikuisten puolesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiset uusnatsit värväävät taas lapsia riveihinsä. Alaikäisiä houkutellaan mukaan juutalaisvihaa uhkuvaan yhdistykseen, tekemään jännittäviä hommia aikuisten puolesta.
Teksti: Antero Eerola

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen varoitti toukokuussa äärioikeistolaisten ryhmien toiminnasta. Koronakevään aikana aktivoituneet uusnatsit yrittävät saada nimenomaan paikkakunnan nuoria mukaan toimintaansa.

Seuran tietojen mukaan Viljasen kertomat havainnot ovat peräisin kaupungin jalkautuvan nuorisotyön partioilta, jotka kohtaavat viikossa tuhansia nuoria kaduilla, asemilla ja ostoskeskuksissa.

Rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisista vahvistaa asian.

”Siinä on muutamia priimusmoottoreita ja heidän toimintansa pompsahtaa pinnalle aika ajoin. Toki myös verkkomaailma on sellainen, josta löytää tietoa laidasta laitaan, myös äärioikeistolaisesta toiminnasta.”

Kauppisen mukaan itäisellä Uudellamaalla kyse on enemmän yksittäisten aktiivien toiminnasta, ei vielä mistään joukkovärväyksestä.

Suojelupoliisista ilmiötä ei kommentoida.

MTV Uutiset kertoi toukokuussa Pirkanmaan Lempäälässä asuvan perheen järkytyksestä, kun postilaatikkoon oli ilmestynyt rasistisia propagandalehtisiä.

Pian kävi ilmi, että samaa materiaalia on levitetty ainakin kymmenellä paikkakunnalla Suomessa.

Oulussa oli median mukaan tehty havaintoja, että materiaalia olisivat jakaneet juuri alaikäiset nuoret.

Vastarintaliikkeen toiminnan jatkamista

Suomessa toimivista uusnatsien ryhmistä keskeinen on jo vuosia ollut Pohjoismainen vastarintaliike, jonka tavoitteena on kansallissosialistinen valtio.

Turun hovioikeus lakkautti PVL:n syyskuussa 2018. Vaikka järjestö sai Korkeimmasta oikeudesta valitusluvan alkuvuodesta 2019, KKO asetti ryhmän toimintakieltoon.

Keskusrikospoliisi katsoo, että järjestö on silti jatkanut toimintaansa nimellä Kohti Vapautta, joka on ollut myös sen itsenäisyyspäivänä järjestämien mielenosoitusten tunnus.

Toimintaa on siirtynyt myös katupartioinnistaan tunnetun Odinin soturit -järjestön suojiin.

Vähemmälle julkisuudelle on jäänyt Kansallissosialistinuoret – niminen ryhmittymä, jota voi pitää jonkinlaisena uusnatsien lapsi- ja nuorisojärjestönä.

Verkkosivuillaan se julistaa olevansa ”13-25-vuotiaille kansallissosialisteille suunnattu kollektiivi, jonka päällimmäisinä tarkoituksina on tällä hetkellä verkostoituminen ja aktivismi”.

Sivuilta löytyy Vastarintaliikkeen keskeisten hahmojen tuottamaa sisältöä.

Nuorisonatsit kehuskelevat muun muassa Oulun tarranliimauksillaan. © Kuvakaappaus nuorisonatsisivustolta.

Sivuille on ilmestynyt kuvia tarrojen liimailusta muun muassa Oulussa, Helsingissä, Turussa ja Lappeenrannassa.

Muuten verkkosivujen sisältö on synkkää ja sakeaa natsipropagandaa ”juutalaiskysymyksestä” ja ”valkoisia uhkaavasta kansanmurhasta”.

Jälkimmäistä todistellaan kuvakaappauksilla suomalaisten koulujen some-tileiltä, joilla näkyy tunnistettavia, maahanmuuttajataustaisia lapsia.

Sivuilta löytyy myös perusnatsimateriaalia, Adolf Hitlerin kirjoituksia ja historiallista juutalaisvastaista hölynpölyä kuten ”Siionin Viisaitten Pöytäkirjat”. Keskitysleirejä ja juutalaisten joukkosurmia väitetään valehteluksi.

Uusnatsit värväävät alaikäisiä. Näin lapsille suositellaan kehittävää arjalaiskirjallisuutta.

Uusnatsit värväävät alaikäisiä. Näin lapsille suositellaan kehittävää arjalaiskirjallisuutta. © Kuvakaappaus nuorisonatsisivustolta

Natsitoimintaa ei voi suoralta kädeltä estää

Kielletyllä Vastarintaliikkeellä on ennenkin ollut haluja vaikuttaa nimenomaan alaikäisiin. Helsingin Sanomat kertoi jo vuonna 2015 tässä palkitussa tutkivassa jutussaan uusnatsien suunnitelmista ja menetelmistä nuorten värväämiseksi.

Järjestö halusi teettää osan likaisista tehtävistään alaikäisillä, koska lapsia ei saa aikuisten tavoin aina rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan.

Natsiaktiivien nyt käynnistämiä lukuisia uusia peitejärjestöjä on hankala kieltää, koska oikeuden ratkaisut ovat tähän asti koskeneet lähinnä Vastarintaliikettä.

Rikoskomisario Kauppisen mukaan poliisi puuttuu uusnatsien värväystoimintaan yhteistyössä nuorisotyön, koulujen ja sosiaalitoimen kanssa. Kyse on kuitenkin suomalaista demokraattista yhteiskuntajärjestystä kumoamaan pyrkivästä väkivaltaisesta ääritoiminnasta.

”Varsinkin nuorten kohdalla pyritään keskusteluyhteyteen paitsi nuoren itsensä, myös huoltajien kanssa.”

Useimmat vanhemmat eivät todennäköisesti edes tiedä, jos heidän jälkeläisensä on alkanut pyöriä Hitlerin Saksaa ja katuväkivaltaa ihannoivissa yhteisöissä.

Helsingin nuorisotoimen johtaja Mikko Vatka myöntää, että nuorisotyön osaamisessa on näiden äärijärjestöjen osalta aukkoja. Työntekijöiltä puuttuu keinoja ja kokemusta näin jyrkkien ja kurinalaisuuteen pyrkivien yhteisöjen taklaamiseen.

”Se missä aktiivista osaamistamme pitää kehittää on, miten toimimme rasistisesti ajattelevien nuorten kanssa. Helposti käy niin, että nämä nuoret jäävät nuorisotyön ulkopuolelle.”

Lue myös: Näin suomalaiset uusnatsit kehuskelivat toimiaan ulkomaisella keskustelufoorumilla: Osaamme vetää huumeita ja marssia soihtukulkueissa

X