Runebergintorut vastaan laskiaispullat – Olisiko pullarauha paikallaan?

”Olisiko kahvipöydässä tai pullavitriinillä mahdollista unohtaa leikkimielisestikin käyty taistelu oman makumieltymyksen paremmuudesta”, Seuran kolumnisti Anni Saastamoinen kysyy.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anni Saastamoinen on kirjailija ja radiotoimittaja.

"Olisiko kahvipöydässä tai pullavitriinillä mahdollista unohtaa leikkimielisestikin käyty taistelu oman makumieltymyksen paremmuudesta", Seuran kolumnisti Anni Saastamoinen kysyy.
Teksti: Anni Saastamoinen

On jälleen se aika vuodesta, kun pulla­lautasille pyrkivät sesonkileivonnaiset saavat tosissaan taistella paikastaan suomalaisten kahvipöydissä. Runebergintortut ja laskiaispullat ovat hivuttautuneet kauppojen ja kahviloiden hyllyihin jo ­hyvän aikaa sitten.

Ja siinä missä runebergintorttuun ­liittyvä keskustelu on joko ihailevaa tai tympeä­mielistä (leivos on toisten mielestä hyvä ja toisten mielestä kauhea), vallitsee laskiaispullakeskustelussa vieläkin pahempi popularistinen poteroituminen.

”Tietenkin hillolla”, lukee jonkun sosiaa­liseen mediaan jakaman laskiaispullakuvan alla. Kuinka röyhkeä keskustelunavaus! Tässä hillon ja mantelimassan tulehduttamassa keskusteluilmapiirissä!

Totta ihmeessä kuvan kommentteihin oli hakeutunut mantelimassan kannattajia sankoin joukoin kertomaan, miten kuvan ottaja on väärässä ja mantelimassa on se oikea täyte! Joku rohkea uskaltaa puolustaa kuvan ottajaa ja sivaltaa väliin, että hillopas!

Joku puolestaan kertoo elävänsä niin ­vivahteikkaasti, että ymppää saman vehnäsen ­väliin mantelimassan JA ­hillon. ­Sekös vasta kohahduttaa. Kuinka joku kehtaa?

Runebergintorut vastaan laskiaispullat

Sama leikkimielinen – tai ”leikkimielinen” – keskustelu pullahtaa ilmoille samalla hetkellä kun pullat vitriineihin. Vitsikkäästi virneentapainen naamalla käyty väittely mantelimassan ja hillon välisestä kamppailusta kääntyy nopeasti ­ilkeämieliseen paheksuntaan, että ­kuinka voit laittaa suuhusi tuollaista hirveää moskaa, maistuu ihan varpaankynneltä.

Toinen puolestaan paheksuu, että aivan liian makeaa on hillo, elämä on aidoimmillaan mantelimassan kera.

Ja jos joku uskaltaa sanoa, että nyt riita poikki ja ­voita väliin, moni järkyttyy. Voita? Laskiaispullan väliin? Rienausta.

Vai pullantäyteturina vain harhautusta pahasta maailmasta?

Tämä keskustelu tympii minua vuodesta toiseen, mutta erityisellä tavalla se tympii minua nyt. Kun ihmiskuntaa on koetellut pandemia, Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota kiristää ilmapiiriä, ja inflaatio laukkaa, olisiko kahvipöydässä tai pullavitriinillä mahdollista unohtaa leikkimielisestikin käyty taistelu oman makumieltymyksen paremmuudesta?

Eduskuntavaalit odottavat jo kulman takana. Eikö niihin liittyvä poliittinen huutelu ja omilla mieltymyksillä ja moraaleilla keuliminen riittäisi?

Jos jotakin on pakko sietää, sitä siedän paremmin kuin kahvipöydissä ja pullahyllyllä käytyä ankeaa narinaa siitä, että kun tuo toinen tykkääkin jostain ­hillosta pullansa välissä. Siinä missä ­esimerkiksi ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, pullan väliin työnnettävä materiaali on vain ja ainoastaan maku- ja mielipidekysymys.

Vai onko kaikki tämä joka­vuotinen pullantäyteturina vain harhautusta pahasta maailmasta? Että tässä meillä on tämä turvallinen temmellyskenttä hillon ja mantelimassan paremmuuden ­kisan merkeissä, kun maailma palaa, mutta ­siihen emme oikein osaa enää sanoa mitään.

Lue kaikki Anni Saastamoisen kolumnit tästä!

Lue myös: Tietovisa: Oletko todellinen ”Ruuneperi”? Testaa tietoutesi Suomen kansallisrunoilija J. L. Runebergista!

J. L. Runeberg on Suomen kansallisrunoilija. Tee tietovisa!

J. L. Runeberg on Suomen kansallisrunoilija, jonka kotimuseo sijaitsee Porvoossa. Tee nyt tietovisa ”Ruuneperista”! © Jarmo Wright

X