Esko Valtaoja: Kvanttitietokoneen tärkeys on sen käsittämättömässä nopeudessa – Kvanttiherruus mullistaa myös rokotteen tekoa

”Puhuttaisiinko vaihteeksi jostain muusta kuin Trumpista tai koronasta? Jostain tärkeämmästä aiheesta, kuten vaikkapa kvanttitietokoneista.” Esko Valtaoja ehdottaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

”Puhuttaisiinko vaihteeksi jostain muusta kuin Trumpista tai koronasta? Jostain tärkeämmästä aiheesta, kuten vaikkapa kvanttitietokoneista.” Esko Valtaoja ehdottaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Esko Valtaoja

Kvanttitietokoneen rakentamiseen ryhdytään Suomessa. Asialla ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT  ja startup-yritys IQM. Muutaman vuoden kuluttua pitäisi näkyä tulosta.

Jos et ymmärrä kuinka kvanttitietokone toimii, ei se mitään. En minäkään ymmärrä. Eikä itse asiassa kukaan muukaan.

Kuten kvanttifysiikan viimeinen suuri uranuurtaja, nobelisti Richard Feynman totesi, kukaan ei todella ymmärrä kvanttifysiikkaa. Homma vain toimii kuin junan vessa.

(Huomautus nuorisolle: siis sellainen entisen junan vessa, joka oli vain kannellinen reikä lattiassa.)

Ymmärtämättömyys ei estänyt Feynmania pohtimasta kvanttitietokoneen rakentamisen mahdollisuutta. Kesti kuitenkin vuosikymmeniä ennen kuin nerokas idea alkoi muuttua todeksi.

Kvanttitietokoneen merkitys

Vuosi sitten tutkijat julistivat saavuttaneensa kvanttiherruuden. Hassu sana tuo mieleen lähinnä taistelun kuunatseja vastaan, mutta ei se sen kummempaa tarkoita kuin että kvanttimonsteri päihitti ensimmäisen kerran tavallisen tietokoneen.

Se suoriutui laskutehtävästä, joka olisi vienyt toivottoman kauan tavalliselta tietokoneelta.

Siinä piilee kvanttitietokoneen tärkeys: käsittämättömässä nopeudessa. Jokainen meistä on varmaan joskus toivonut voivansa olla kahdessa paikassa yhtä aikaa ehtiäkseen saada hommat tehtyä.

Meiltä se ei onnistu, eikä tavalliselta tietokoneeltakaan. Yksi. Nolla. Yksi. Yksi. Bitti kerrallaan se jauhaa tehtäväänsä kuin koti-isä, joka noukkii lat­tialta leluja ja menee sitten täyttämään pyykkikoneen ennen vellinkeittoa.

Kvanttitietokone taas puuhaa omassa kvanttimaailmassaan kaikkialla samanaikaisesti, ja siksi kaikki sujuu hetkessä. (Tämä on nyt sanottu vähän yksinkertaistaen, jotta Feynmankin ymmärtäisi.)

Jos meillä jo olisi kunnolla toimiva kvanttitietokone, voisimme parilla napin painalluksella laskea vaikkapa sen, minkä muotoisia makromolekyylejä tarvitaan koronarokotteeseen.

Nyt olemme joutuneet odottamaan koko vuoden arvausten, yritysten ja erehdysten kautta tapahtuvaa hitaan perinteistä kehitystyötä. Nykykoneittemme teho ei kerta kaikkiaan riitä lääkekehittelyyn.

Hupsis, eihän koronasta pitänyt puhua… Mutta täsmälääkkeiden kehittely on vain pieni osa siitä, mihin kvanttitietokoneet pystyvät. Näkymien huikeuden voi ymmärtää ajattelemalla, mitä kaikkea voimme nykyisin tehdä ainoastaan tietokoneiden avulla.

Loikka kvanttiherruuteen muuttaa maailmaa enemmän kuin hyppy helmitauluista tietokoneisiin.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä.

Juttua muokattu 27.11. klo 11:58, lisätty lyhenne VTT.

X