Mitäpä olisi maailma ilman kirjallisuutta? ”Yhdeksän kymmenestä superrikkaasta lukee ainakin puoli tuntia joka päivä”, Esko Valtaoja muistuttaa

”Vain yksi viidestä suomalaisesta miehestä tarttuu kirjaan päivittäin. Kuulkaas nyt, köriläät!” Esko Valtaoja kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

”Vain yksi viidestä suomalaisesta miehestä tarttuu kirjaan päivittäin. Kuulkaas nyt, köriläät!” Esko Valtaoja kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Esko Valtaoja

Turun ja Helsingin kirjamessut on nyt peruttu, tai ainakin siirretty hamaan tulevaisuuteen. Vaikka varsinkin jälkimmäinen on paisunut jo vähän liiankin suureksi minun makuuni, tuli kovin tyhjä ja surullinen olo.

Missä nyt nähdä kerralla kaikki pien- ja mikrokustantajien jännittävät uutuudet ja löytää antikkojen pölyisiltä tiskeiltä ties mitä vanhoja aarteita?

Pois putosi myös oman uutuuskirjan häpeämätön mainostaminen ja paneelikeskustelut tiedosta ja kirjoista.

Kirjakaupat sen kun kutistuvat tai katoavat kokonaan. Eipä juuri houkuttele mennä kirjakauppaan, jonka valikoima on pienempi kuin oman kotikirjaston.

Siksi kirjamessut kaikkine melskeineen ja kaupallisuuksineenkin tuntuvat yhä tärkeämmiltä. Hetkeksi kirja nousee uutiseksi, eikä ole vain lehtien kulttuurisivujen pakkopullaa niille, joiden sitä pullaa täytyy työn vuoksi syödä.

Kirjallisuutta tarvitaan – miltä näyttää ihminen, joka ei lue kirjoja?

Sillä mitäpä olisi maailma ilman kirjallisuutta? Se opettaa meitä uskomaan, toivomaan, rakastamaan ja tietämään paljon omaa rajallista kokemusmaailmaamme laajemmin.

Miltä näyttää ihminen, joka ei lue kirjoja? Miten olisi vaikkapa presidentti Donald Trump?

Onhan hän mukamas kirjoittanut useita kirjojakin, mutta kun mies ei pysty suustaan päästämään eikä sormillaan twiittaamaan yhtäkään kieliopillisesti korrektia lausetta, niin on siinä haamukirjoittajilla ollut työtä.

Maailman mahtavin mies, joka ei avustajiensa kertoman mukaan jaksa tai pysty lukemaan edes yhtä yhteenvetosivua loppuun. Siinäpä mainio varoittava esimerkki seuraavalle lukutaitokampanjalle Suomessakin!

(Tosin epäilen, että meiltäkin löytyy vastaavanlaisia poliitikkoja, mutta ei nyt politisoida tätä hommaa.)

Huomio miljardööreistä

Suomen presidentit ovat usein olleet taitavia kynänkäyttäjiä, joskaan kukaan heistä ei ole ollut siviiliammatiltaan kirjailija, kuten vaikkapa Viron Lennart Meri tai tšekkien Václav Havel. Ja onhan meillä nytkin presidentin puolisona Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja ja hieno runoilija Jenni Haukio.

Minun on pakko tunnustaa, että aina kun näen presidenttiparin yhdessä, mieleeni nousee Jennin suloinen runo:

”Paitasi on pujahtanut ylleni / kysymättä yhtäkään lupaa”.

Kirja ei inhimillistä vain lukijaansa, vaan myös kirjoittajaansa.

Vain yksi viidestä suomalaisesta miehestä tarttuu kirjaan päivittäin. Kuulkaas nyt, köriläät!

Jos lukeminen ei muuten innosta, niin miettikäähän hetki miljardöörejä tutkineen Thomas Corleyn yhtä huomiota: yhdeksän kymmenestä superrikkaasta lukee ainakin puoli tuntia joka päivä.

Luulitteko, että he ovat syntyneet osaaviksi, tietäviksi ja menestyviksi?

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä.

Lue myös: Haluatko, että lapsesi tai lapsenlapsesi pärjää elämässä paremmin? – Lue hänelle enemmän

Kirjallisuutta Vanhat tyttökirjat

Vanhat tyttökirjat ovat esineinäkin kauniita. © Tommi Tuomi/Otavamedia

X