Jenni Haukion kolumni: Ilmastonmuutos tulee ihollemme varsin konkreettisilla tavoilla – Punkit, borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat kasvava uhka

Vaikka punkit eivät näin joulun alla liene monen ajatuksissa, suositellaan kylmää ­vuodenaikaa rokotteen ottamiseen, kirjoittaa Jenni Haukio kolumnissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtiotieteiden tohtori, runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pohdiskelee Suomen ihmeitä ja ilmiöitä.

Vaikka punkit eivät näin joulun alla liene monen ajatuksissa, suositellaan kylmää ­vuodenaikaa rokotteen ottamiseen, kirjoittaa Jenni Haukio kolumnissaan.
Teksti:
Jenni Haukio

Ilmaston lämpeneminen on kriittinen uhka globaalille ekosysteemille ja näyttäytyy myös yksilötasolla monenlaisina arkielämään vaikuttavina haittoina. Itse tutustuin erääseen näistä seurauk­sista uudessa muodossa, kun lähipiirissäni todettiin muutama viikko sitten borrelioosi.

Ilmastonmuutos on keskeinen puutiaiskantojen voimakkaan lisääntymisen syy. Punkkeja on yhä enemmän, ja ne levittäytyvät yhä laajemmille alueille – Suomessa jo lähes koko maahan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Punkit levittävät vaarallisia sai­rauksia: bakteeriperäistä borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivokuumetta.

Borrelioosi on kahdesta inhottavasta hoidettavampi

Vakavampi näistä taudeista on puutiaisaivokuume, joka voi pahimmillaan aiheuttaa hengenvaarallisen tilan. Kolmanneksella sairastuneista tauti johtaa keskushermostotulehdukseen, josta toipuminen vie kuukausia ja josta voi jäädä vakavia pitkäaikaishaittoja, kuten raajojen lihasheikkous- ja halvausoireita.

Puutiaisaivokuume tarttuu muutamassa minuutissa puremasta, eikä siihen ole olemassa muuta täsmähoitoa kuin suojautuminen rokottautumalla.

Borrelioosia voi sen sijaan hoitaa antibiooteilla, ja bakteerin tarttumisriski kasvaa merkittävästi vasta, kun punkki on ollut yli vuorokauden kiinni ihossa.

Borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat viheliäisiä tauteja

Suomessa borrelioosi on jo yleinen tauti. Tapauksia rekisteröidään noin 7 000 vuosittain, ja borrelian esiintyvyys punkeissa on arviolta 20–25 prosenttia.

Puutiaisaivotulehdus on ­harvinaisempi, mutta tautia esiintyy erityisesti rannikkoseuduilla sekä Kaakkois-Suomen rajakunnissa. Riskialueilla 1–2 prosenttia punkeista kantaa puutiaisaivo­tulehdusta.

Borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat viheliäisiä tauteja. Kun aiheesta keskustelee tuttavapiirissä, huomaa, kuinka monelle taudit ovat omakohtaisesti tuttuja.

Ikävä kyllä yleistä tuntuu myös olevan, että taudinkuvat ovat sekä vakavia että pitkäkestoisia. Etenkin kun tauti havaitaan myöhään, äärimmäiset kivut voivat viedä sairaalaan ambulanssilla.

Ainoana huojennuksena voi borrelioosin saaneille olla, että toisin kuin puutiaisaivokuumetta, borrelioosia voidaan hoitaa täsmälääkkein.

Rokottautuminen kannattaa aloittaa jo talvella

Vaikkei asuisi riskialueilla, kannattaa tartunnalta välttyäkseen tehdä kaikki mahdollinen. Ulkoillessa suojaavat vaatteet ja päivittäiset punkkitarkastukset ovat välttämättömiä. Terveytensä – jopa henkensä – voi suojata ottamalla puutiaisaivokuumetta torjuvan rokotteen.

Vaikka punkit eivät näin joulun alla liene monen ajatuksissa, suositellaan kylmää ­vuodenaikaa rokotteen ottamiseen, sillä täysi suoja edellyttää kolmen rokotusannoksen sarjaa. Jos rokotuksen ottaa talvella, suoja ehtii kehittyä kesään mennessä.

Runsastuneiden punkkien myötä ilmastonmuutos oireilee jo konkreettisesti ihollamme. Seurattuani borrelioosin aiheuttamaa kivuliaisuutta läheltä en voi kuvitella parempaa joululahjaa läheisilleni kuin tehdä kaikki voitava punkkien aiheuttaman vielä vakavamman taudin välttämiseksi.

Lue kaikki Jenni Haukion kolumnit täältä.

X